Projekt KLIMOD

U Cresu se razgovaralo o korištenju umjetne inteligencije u čuvanju morskog okoliša

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

Održan je skup Tehničkog fakulteta i Centra za napredno računanje i modeliranjeU organizaciji Tehničkog fakulteta i Centra za napredno računanje i modeliranje Sveučilišta u Rijeci u palači Moise održano je znanstveno savjetovanje pod nazivom »Održivi morski okoliš – mikro plastika, industrijski ispusti i umjetna inteligencija u predikciji mikrobiološke kakvoće mora«.


Skup je otvorio i uvodno pozdravio sve sudionike novoizabrani dekan Tehničkog fakulteta prof. dr. Lado Kranjčević, ujedno predstojnik Zavoda za mehaniku fluida i računalno inženjerstvo, te predstojnik Centra za napredno računanje i modeliranje koji upravlja najvećim hrvatskim superračunalom BURA.


– Mi smo najveći superračunalni centar u Hrvatskoj, šest i pol puta veći od ostatka Hrvatske zajedno, pa imamo mogućnosti sve što se radi s modelima popratiti na našem superračunalu, rekao je prof. Kranjčević.
Foto Walter Salković


Predstavljajući europski projekt KLIMOD u sklopu kojeg je održana i creska konferencija, prof. dr. Kranjčević je objasnio da je područje djelovanja projekta modeliranje u okolišu kroz tri segmenta, računalne modele visoke rezolucije, primjenu umjetne inteligencije i analizu mikroplastike u okolišu.


U nastavku konferencije su predavači govorili o modeliranju urbanih i industrijskih ispusta, utjecaju vjetra na objekte i strukture, umjetnoj inteligenciji, predikciji mikrobiološkog onečišćenja, te lokalizaciji gubitaka vode u vodoopskrbnim mrežama.


Na kraju se raspravljalo o perspektivi projektne suradnje znanstvene zajednice s javnim ustanovama, jedinicama lokalne uprave i turističkim zajednicama.


Program konferencije bio je prilagođen dionicima s otoka pa su prisustvovali creski gradonačelnik Marin Gregorović, direktor otočnih komunalnih društava Neven Kruljac i direktor Turističke zajednice Malog Lošinja Dalibor Cvitković.


Njima su predstavljeni rezultati projekta, odnosno model koji omogućuje zaštitu i upravljanje prirodnim vodnim resursima neophodnim za održivi razvoj ukupnog ekosustava.