NEZADOVOLJSTVO GRAĐANA

U Bilaju održan prosvjed zbog buke, prašine i uništavanja lokalnih cesta: Karlo Starčević za sve optužio župana Milinovića

Marin Smolčić

Foto N. Mraović

Foto N. Mraović

Za organizaciju prosvjeda gradonačelnik Starčević (HSP) optužio je župana dr. Darka Milinovića (LiPO) koji u Bilaju ima puno rodbine i iz ovog mjesta vuče korijene.BILAJ – Mirni prosvjed u Bilaju nadomak Gospića prerastao je u verbalna prepucavanja gradonačenika Karla Starčevića i nekolicine prosvjednika. Učestala buka, prašina i uništavanje lokalnih cesta od strane teških kamiona gospićke tvornice Kalcit razlog su današnjeg okupljanja veće skupine mještana u središtu Bilaja.


Prosvjed se potom prenio i na Barlete gdje su pozvani predstavnici Grada Gospića, Županije i čelnici svih političkih stranki županijske i gradske razine. Osim cesta, u Barletima je zbog teških kamiona oštećen i most na rijeci Jadovi.

Tijekom ovoga okupljanja čule su se verbalna prepucavanja „’ko to plaća veći porez, ‘ko je gradio koju ovu cestu ili most, zašto si taka bezobrazan“ i sl. Za organizaciju prosvjeda gradonačelnik Starčević (HSP) optužio je župana dr. Darka Milinovića (LiPO) koji u Bilaju ima puno rodbine i iz ovog mjesta vuče korijene.


-Ovaj prosvjed je uoči lokalnih izbora organizirao gospodin Darko Milinović. Ja bih sugrađanima postavio pitanje zašto nisu prije organizirali prosvjed i tražili izgradnju zaobilaznice od eksploatacijskog polja u Barletama do tvornice u Gospiću? Mi iz HSP-a smo još 2013. u Gradskom vijeću glasovali protiv proširenja eksploatacijskog polja obližnjeg kamenoloma, ali su za to proširenje bili vijećnici HDZ-a. To su međudržavni ugovori RH i Slovenije pa Grad Gospić s tim nema veze. Ne dobivamo novac za pojačani promet ovom cestom pa ne možemo niti graditi nove ceste. Do sada smo uspjeli renovirati cestu kod Barleta u duljini od 2,8 km, rekao je novinarima gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević.U ime prosvjednika izjavu novinarima dao je organizator, mještanin Bilaja Nikola Milinović.
-Ovakvo stanje postaje neizdrživo i predugo traje. Ovo je mirni prosvjed s kojim opet želimo skrenuti pozornost na uništene prometnice, buku i prašinu. Nama kamenolom i tvornica Kalcit ne smetaju. Bilo bi dobro da rade još više. I sada novaca ima, samo bi ga netko trebao preusmjeriti najprije na prometnice. Ovdje se svakodnevno voze ogromne količine kamena.


Nedavno je jedna žena sletjela s ceste sa troje djece jer se nije mogla mimoići s kamionom. Sve je ovdje prašnjavo, a da bi se kamioni mimoišli tada zalaze izvan asfalta, u polja. Na rijeci Jadovi je znatno oštećen most. Mi smo na prosvjed pozvali i župana dr. Darka Milinovića, ali se ispričao zbog obaveza u Zagrebu. Gradonačelnik Starčević me sada prozvao da iz svega ja stojim jer je župan moj bratić. Župan Milinović s ovim nema nikakve veze. Rat smo dobili u pet godina, ali cestu ne možemo u 10, kazao je Nikola Milinović, dodajući kako su se mještani već ranije obratili ministru Olegu Butkoviću tražeći pomoć u riješavanju ovog problema.


Ovaj skup podržali su stranački čelnici: predsjednica ŽO Domovinskog pokreta dr. Mirjana Vrkljan Radošević, ujedno i kandidatkinja za gradonačelnicu Gospića, kao i predsjednik GO LiPO i kandidat za gradonačelnika Gospića Nikola Šimunić koji također potječe iz Bilaja.