Veliko priznanje

Tropismene glagoljične puzzle: Nela i Zlatko Šakić dobitnici godišnje nagrade “Nikola Tesla – Genij za budućnost”

Sanda Milinković

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Kreativni duo s Viškova dobio je veliku potvrdu za svoju inovativnost.Kreativnost Nele i Zlatka Šakića nema granica, a posljednja nagrada definitivno potvrđuje njihovu originalnost kada je riječ o inovativnim suvenirima kojima predstavljaju Rijeku, ali i Hrvatsku.


Duo s Viškova smo upoznali kada su prošle godine predstavljali suvenir »Tropismene glagoljične puzzle« i tada smo u njihovom »printeraju« na Viškovu promatrali neobičnu slagalicu.


– Iz jednoga kuta slovo se čita na latiničnom pismu, pogledom iz drugoga kuta čita se na glagoljici, a slabovidne i slijepe osobe to isto slovo opipom čitaju na Brailleovu pismu.
Svi koji su puzzle uživo vidjeli ostali su oduševljeni, što mi je zaista drago – objasnio nam je tada Zlatko Šakić.


Niti godinu dana kasnije, na trodnevnoj manifestaciji »Tesla & friends« u Zagrebu u organizaciji Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost, upravo su te puzzle osvojile prvo mjesto u najjačoj konkurenciji zlatnih inovacija te prestižnu godišnju nagradu.ZAGREB, 10. srpnja 2020. – Trodnevnom manifestacijom Tesla & friends u Zagrebu se u organizaciji Udruge Nikola Tesla –…


Gepostet von Udruga Nikola Tesla- Genij za budućnost am Samstag, 11. Juli 2020


Tropismene glagoljične puzzle kao najbolji kreativni proizvod


Svečana dodjela nagrada održana je u hotelu Esplanade pri čemu su obilježeni Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija i 164. obljetnica rođenja Nikole Tesle.


U Esplanadi je dodijeljena i spomenuta godišnja Nagrada Nikola Tesla – Genij za budućnost u tri kategorije, a u kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za projekt »Tropismene glagoljičke puzzle« dobio je upravo Zlatko Šakić.


 


Foto/Privatna arhiva


– Za posebno dizajnirani suvenir na temu seljačke bune, osvojili smo i priznanje za inovativnost – kaže nam Šakić koji ne krije oduševljenje ovim velikim priznanjem.


Njegove »Tropismene glagoljične puzzle« do sada su osvojile i četiri zlatne medalje na sajmovima inovacija što su se prošle godine održavali u Zagrebu.Gepostet von 3design Šanell am Freitag, 3. Juli 2020


Šakić nam kaže da je trebao predstavljati Hrvatsku i na Međunarodnom sajmu inovacija u Ženevi, ali događaj je odgođen zbog pandemije koronavirusa.


Nacionalni hrvatski suvenir


Pored ovih prestižnih nagrada i medalja, kao gotov proizvod obrta njegove supruge Nele Šakić (»3Design Šanell«) za isti proizvod i inovaciju, bračni je par dobio i brojne certifikate turističkih zajednica diljem Hrvatske.


– »Tropismene glagoljične puzzle« prihvatili su kao nacionalni hrvatski suvenir Komisije nacionalnih parkova i uvrstili ih u prodaju u svojim službenim suvenirnicama – dodaje Šakić. Osim prepoznatljivih puzzli, Šakići su izradili mnoštvo specijalno dizajniranih proizvoda i suvenira koji su odjeknuli kao nešto novo, inovativno i prepoznatljivo.✅Poklon✅Suvenir®️Ri®️🇭🇷®️#3Designšanell📨Narudžbe u inbox📨Šaljemo poštom


Gepostet von 3design Šanell am Mittwoch, 1. Juli 2020


– Izradili smo dvopismene naušnice na latinici i glagoljici, suvenir i naušnice »Riječka dizalica«, naušnice »1st Riječki torpedo 1866’, tropismene suvenire za javnu ustanovu Tvrđave Šibenik te suvenire za otok Korčulu – objašnjava Šakić. Za suvenire otoka Korčule dobili su oznaku »izvorni korčulanski«, a jedan je od suvenira odabran i kao pobjednik u kategoriji suvenira za otok Krk te je shodno tome, dobio i markicu »dar iz Krka«.


tropismene_glagoljicne_puzzle

Zlatko i Nela Šakić, Foto: Roni Brmalj


U jeku pandemije koronavirusa, Nela i Zlatko Šakić uključili su se i u akciju 3D printanja okvira i izrade vizira za medicinsko osoblje.