Počinje kolinje

Trihinela izostala kod domaćih svinja, ali je ipak ima kod divljači u Lici

Marin Smolčić

Dok se trihinela kod domaćih svinja uglavnom iskorijenila, mi smo tijekom prošle lovne sezone prilikom analize tkiva divljih svinja imali šest slučajeva oboljele divljači, a u jednom slučaju trihinelom je bio zaražen medvjed, rekao nam je direktor Tomislav Rukavina.GOSPIĆ – U Lici koncem mjeseca studenog već tradicionalno počinje kolinje domaćih svinja. Iako temperature zraka nisu kao nekada u ovo doba godine, Ličani su zadnjega vikenda započeli sa spremanjem mesne zimnice. Nekada se u vrijeme slavljenja Dana Repuplike zapravo „slavilo“ kolinje jer se spajalo po tri neradna dana pa su se tada pozavršavali gotovo svi poslovi vezani uz ovu tradiciju: pravili su se kuleni i kobasice, čvarci, meso bi se usolilo i spremalo za sušenje…


Od kada se među domaćim i divljim svinjama pojavila bolest trihinela koja je opasna i za ljude, resorno Ministarstvo propisalo je uredbu po kojoj meso svinja mora proći veterinarsku kontrolu. Kakva je trenutna situacija po tom pitanju rekao nam je dr. vet. med. Tomislav Rukavina, direktor Veterinarske stanice Gospić.


-Kolinje je započelo ovoga vikenda i na trihinelu smo pregledali 350 uzoraka domaćih svinja. Svi uzorci su bili zdravi. Cijena pregleda uzoraka svinjskog mesa ostala je nepromjenjena i iznosi 50 kuna po pregledu. Kada su u pitanju analize mesa divljih životinja, redovna cijena pregleda je 110 kuna. Zbog bojazni od pojave afričke svinjske kuge u Hrvatskoj, u tijeku je akcija u kojoj su pregledi besplatni, uz uvjet da se uz tkivo na pregled donese i rep ustrjeljene životinje.


Foto Marin Smolčić
Dok se trihinela kod domaćih svinja uglavnom iskorijenila, mi smo tijekom prošle lovne sezone prilikom analize tkiva divljih svinja imali šest slučajeva oboljele divljači, a u jednom slučaju trihinelom je bio zaražen medvjed, rekao nam je direktor Tomislav Rukavina.


Zbog širenja afričke svinjske kuge u Rumunjskoj je prošle godine eutanazirano više od 100 tisuća domaćih svinja. Tek nešto manje zaraženih i eutanaziranih slučajeva bilo je u Bugarskoj. U svim državama gdje se u prirodi pojavila ova smrtonosna bolest njezino širenje je nemoguće sasvim obuzdati. Zbog toga se u hrvatskim lovištima već skoro dvije godine bez lovostaje mogu loviti divlje svinje.