FESTIVAL

Treće izdanje »Krk Etno Fest: Pul Kaštela«: autohtona glazba i ambijentalne ljepote

Mladen Trinajstić

Foto: Distune Promotion

Foto: Distune Promotion

Posebnost će biti specijalizirana radionica pjevanja koju će tijekom trajanja festivala od 26. do 28. svibnja voditi Goran FarkašI u svome trećem izdanju »Krk Etno Fest: Pul Kaštela« nastavlja težiti spajanju kvalitetne autohtone glazbe s ambijentalnim ljepotama kulturno-povijesnih lokaliteta grada Krka.


Tako je ovog puta za mjesto održavanja manifestacije koja će se u Krku odvijati od 26. do 28. svibnja, odabran Frankopanski kaštel na trgu Kamplin. Dodatna posebnost ovogodišnjeg festivala bit će specijalizirana radionica pjevanja, a koju će tijekom trajanja festivala voditi Goran Farkaš.


Naravno, subotnji koncertni program kulminacija je festivalskog programa tijekom kojeg će posjetitelji uživati u premijernom nastupu svestrane umjetnice, multijezične kantautorice i akademske glumice Elis Lovrić. Na svoj festivalski, također premijerni krčki nastup, dolazi i skupina od čak dvadeset entuzijastičnih instrumentalista i pjevača iz Pazina, Peroja, Pule, Rijeke i Portoroža, udružena u ansamblu TradInEtno Orkestar.


Vrhunski stručnjak
– Nakon dva više nego uspješna izdanja u kojima je publika mogla uživati u nastupima vrhunskih glazbenih gostiju poput Tamare Obrovac, grupa Afion, Veje i drugih, i za ovogodišnji smo posljednji svibanjski vikend pripremili bogat i raznovrsan program autohtone glazbe, u kombinaciji sa specijaliziranom radionicom namijenjenom svima koji se žele okušati u pjevanju – otkrio nam je LukaAdžić-Kapitanović, predsjednik udruge Kreativni Krk koja je, udružena s promocijskom kućom »Distune promotion«, organizator i domaćin tog zanimljivog kulturnog projekta.


Upravo je ta radionica posebnost trećeg izdanja Krk Etno Festa, a za tu će prigodu angažirani vrhunski glazbeni stručnjak Goran Farkaš (iz grupa Veja, GorrMarr i Mih&Me), ujedno i istraživač tradicijske glazbe Istre, s polaznicima radioničkog programa raditi na različitim oblicima interpretiranja tradicijske glazbe sjevernog Jadrana – dvoglasja tijesnih intervala koje je uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine.


A u jedinstvenom ambijentu Frankopanskog kaštela Elis Lovrić će se predstaviti glazbom sa svog aktualnog albuma »Kanat od mora«, kao i pratećom knjigom.


Brojne manifestacije


Elis Lovrić je idejna začetnica i organizatorica brojnih koncertnih manifestacija koje promiču kantautorsko stvaralaštvo, poput »Štoria od muziki i kamika« koja se održava u Puli, ali i festivala »Kantautori u kaštelima/Castelli inCantati/enChanted Castles« koji se pod pokroviteljstvom Istarske županije već neko vrijeme upriličuje u srednjovjekovnim kaštelima i utvrdama Istre.


Također, svoj premijerni krčki nastup priprema i TradInEtno Orkestar, skupina entuzijastičnih instrumentalista i pjevača koji s publikom dijele tradicionalnu i svjetsku glazbu te pri tom uče jedni od drugih, kao i od iskusnih folk glazbenika poput Darija Marušića, Dunje Bahtijarević i Gorana Farkaša.


Njihov je koncert glazbeno putovanje iz Istre u svijet, a ulaznice za koncertni program već su u prodaji po cijeni od 10 eura, dok im cijena na dan održavanja skače na 13 eura. Prodajna mjesta za kupnju karata su Dallas music shop Rijeka i sustav Entrio, a koncertni nastup će biti održan u kombinaciji stajanja i sjedećih mjesta, broj kojih je ograničen.


Spomenimo i da »Krk Etno Fest: Pul Kaštela 2023.« financijski podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Primorsko-goranska županija, Grad Krk, TZG Krka i HUZIP.


Prijave za radionice

Koncertni nastupu Elis Lovrić u Frankopanskom kaštelu u Krku ove subote počinje u 21 sat. Radionice tradicijskog pjevanja održavat će se svakodnevno od 26. do 28. svibnja, a priključiti im se mogu svi zaintersirani stariji od 14 godina. Broj sudionika je ograničen, a prijave se primaju posredstvom elektroničke pošte na [email protected] ili u inbox facebook stranice udruge Kreativni Krk, odnosno putem telefona: 092/3319 441. Cijena sudjelovanja u radionici je 15 eura.