TEREN BIVŠE BOLNICE

Vlasnik NK Osijeka priprema gradnju novog hotelskog kompleksa u Ičićima. Radovi počinju već za mjesec dana

Aleksandra Kućel Ilić

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

U tijeku su radovi na uspostavi privremene regulacije prometa u Ičićima, a investitori očekuju građevinske dozvole kroz mjesec dana.IČIĆI – Hotelski kompleks Ičići koji će biti smješten na terenu bivše bolnice za plućne bolesti u Ičićima, nakon prvih pripremnih radnji, kao što su to investitori i najavili, počeo se intenzivnije pripremati za gradnju. S obzirom na izniman interes javnosti za svaki korak ove investicije, u tjednu u kojem je najavljeno i uspostavljanje privremene prometne regulacije, o situaciji na budućem gradilištu na naša je pitanja odgovorio voditelj projekta iz DDG Group Sebastian Jurić.


Inače, ova je tvrtka iz Rijeke opunomoćenik tvrtke investitora Riva’s Hotels&Resorts, koja upravlja projektom izgradnje ovog hotela s popratnim sadržajima u Ičićima.


Regulacija prometa


Zanimala nas je dinamika radova, što se sve planira napraviti do početka ove ljetne sezone, kada će doći do privremene regulacije prometa, ali i stručna procjena u kojoj će fazi biti investicija do trenutka kada na snagu zbog sezone dođe zabrana radova. Što će sve Ičići dobiti i u kojem roku, također je bilo naše pitanje, bez obzira na to što se o velikoj investiciji predvođenoj mađarskim kapitalom već nekoliko puta detaljno izvještavalo u medijima. Najavljivalo se početak radova još tijekom 2021. godine, no ipak će to biti u 2022.


Budući hotel s pet zvjezdica u Ičićima

Budući hotel s pet zvjezdica u Ičićima – simulacija
– Na temelju odobrenja nadležnih institucija u tijeku su radovi na uspostavi privremene regulacije prometa na državnoj cesti DC 66 te na dijelu nerazvrstane ceste, Ulice Antona Dminaka (od raskrižja s ulicom Fantovo i Ulicom bršljana pa do državne ceste DC 66). Privremena regulacija prometa će biti u funkciji izvođenja radova izmještanja Bujice Ičići 1 i izvođenja radova izgradnje budućeg kompleksa hotela Ičići. Trenutačno smo u fazi ishođenja građevinske dozvole za izmještanje Bujice Ičići 1, građevinske dozvole za prvu fazu izgradnje hotelskog kompleksa Ičići (iskop i zaštita građevinske jame) i građevinske dozvole za drugu fazu izgradnje hotelskog kompleksa Ičići (armiranobetonska konstrukcija).


Investitor Meszaros vlasnik Nogometnog kluba Osijek

Podsjetimo, vlasnik Riva’s Hotels&Resortsa, tvrtke koja realizira projekt u Ičićima, tvrtka je Talentis group koja je u vlasništvu mađarske obitelji Lorinza Meszarosa, u Hrvatskoj poznatog po tome što je prije nekoliko godina kupio Nogometni klub Osijek. Vrijednost investicije je prema najavama oko 50 milijuna eura. Investitor Meszaros je inače vrlo vezan za Kvarner i često dolazi u Opatiju, a brod ima u Rijeci.

Iste očekujemo kroz sljedećih mjesec dana. Grad Opatija je kao investitor rekonstrukcije ulice Antona Dminaka građevinsku dozvolu već ishodio i radovi bi trebali početi po provedbi javnog nadmetanja. Planirani završetak radova na uspostavi privremene regulacije prometa je krajem siječnja 2022. godine kada bi se promet bez zastoja trebao odvijati prema novoj prometnoj regulaciji – naveo je voditelj projekta Sebastian Jurić.


Kad je riječ o jednom problemu koji je u ovom dijelu Ičića izrazit, a radi se o vodama koje se s Učke slijevaju u Ičiće, investitori u hotelski kompleks kažu da će pronaći kvalitetno rješenje.
– Napominjemo da će se u sklopu ove investicije kvalitetno i trajno riješiti problemi odvodnje oborinskih voda koje se u Ičiće slijevaju s Učke te se trenutačno provodi nadmetanje za izvođače radova na kanalu kojim će se izmjestiti bujica Ičići 1. Isto tako i za radove prve faze izgradnje hotela Ičići (iskop i zaštita građevinske jame), sami radovi će započeti odmah po dobivanju pravomoćnih građevinskih dozvola.


Budući da još ne znamo točan datum izdavanja građevinskih dozvola i njihovih pravomoćnosti, ne možemo sa sigurnošću odrediti opseg radova koji će se izvesti do početka ljetne turističke sezone. Bez obzira na to kada će se pravomoćne građevinske dozvole ishoditi, izvođenje radova i privremena regulacija prometa obustavit će se 1. lipnja i nastaviti iza 15. rujna, a sve u skladu s odlukom Grada Opatije prema kojoj se odobrava uspostava privremene prometne regulacije za vrijeme izvođenja radova izgradnje hotelskog kompleksa Ičići, ali samo do početka turističke sezone koja službeno počinje 31. svibnja – pojasnio je Jurić.


Integralni dio Ičića


Na naš je upit još jednom razjasnio što će sve niknuti na ovoj parceli od oko 20.000 »kvadrata«, na iznimnoj lokaciji koju samo prometnica dijeli od mora i jedne od popularnijih plaža na Opatijskoj rivijeri.
– Budući hotel se sastoji od 180 soba, šest pripadajućih vila, komercijalnog dijela, wellnessa s vanjsko-unutarnjim bazenom, kongresne dvorane, tri restorana, trga i pješačkog nathodnika otvorenog za javnost. Dakle, ne radi se o ograđenom ekskluzivnom kompleksu dostupnom samo gostima hotela, nego funkcionalnom i vizualno uređenom području od oko 20.000 »kvadrata« koje će biti integralni dio Ičića. Investitorima je cilj postići primjerenu suradnju s lokalnom zajednicom na obogaćivanju turističke ponude mjesta i prepoznatljivosti destinacije kroz niz društvenih i kulturnih aktivnosti na novom trgu ispred budućeg hotela.


Pješački pristup samom hotelu bit će moguć s trga ili nathodnikom s plaže, a prostori komercijalne i ugostiteljske namjene konfigurirani su na način da s hotelom tvore ujednačenu cjelinu – pojasnio je Sebastian Jurić. Dodao je još i da će se kod službenog otvaranja izgradnje hotela upriličiti svečanost na koju će biti pozvani svi mještani i predstavnici lokalne samouprave, kao i mediji.