USUSRET SV. NIKOLI

Tradicionalno hodočašće pomoraca: Hodočasnici iz Rijeke doplovili brodom “Vid” u Kraljevicu

Marko Dobrecović

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Bilo je to 25. hodočašće pomoraca u kraljevačko svetište svetog Nikole, a kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar kazao je da upravo ta brojka ima biblijsku simboliku te da tradiciju valja održavatiKRALJEVICA – Na prvu nedjelju adventa i ususret preksutrašnjem blagdanu svetoga Nikole, u Kraljevici je održano tradicionalno hodočašće pomoraca. Štovanje i slavljenje svetoga Nikole biskupa generacijama se održava na ovome području, a upravo je Kraljevica najstarije svetište svetog Nikole s istočne strane Jadrana. Hodočasnici su iz Rijeke krenuli brodom “Vid”, a po pristanku u Kraljevicu, unatoč jakoj buri, na rivi podno crkve toplo su ih dočekali mještani i vjernici.


Bilo je to 25. hodočašće pomoraca u kraljevačko svetište svetog Nikole, a kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar kazao je da upravo ta brojka ima biblijsku simboliku te da tradiciju valja održavati.


-Već kvarat stoljeća hodočastimo slaveći svetog Nikolu, a u bibliji brojka od 25 godina označava jubilej. Lijepo je održavati tradiciju. Ljudi često govore da tradiciju treba njegovati, no možemo ju njegovati samo na taj način da ju stvaramo; da ono što je bilo u prošlosti nastavimo u sadašnjosti i s ciljem održavanja tradicije u budućnosti. Kad god je na brodu problem, kad god ste u lošem vremenu, uvijek se utječete zaštitniku. Koliko god mi bili kvalitetni, snažni, priroda je uvijek jača od nas, stoga se u tom smislu nastavljamo utjecati sv. Nikoli. U ovome trenutku, dva mi se sina kao pomorci nalaze na dvama brodovima po svijetu, a oni su peta generacija pomoraca na našem obiteljskom stablu. Stoga, iz tih par crtica možete vidjeti što mi znači ovo hodočašće svetome Nikoli. Bio sam na dva svjetska kongresa apostolata mora u Poljskoj i Vatikanu i jednostavno ta povezanost duhovnosti, crkve i zaštitnika na moru je posebno bitna, Glažar je istaknuo vlastiti dojam i sveukupnu važnost ovog hodočašća.

Predvođena župnikom Petrom Filipovićem, procesija je s rive krenula ka crkvi svetog Nikole. Sveto misno slavlje predvodio je vlč. Mario Gerić iz Apostolata mora Riječke nadbiskupije. S oltara su se čule poruke mira i zavjetovanja svetom Nikoli kao zaštitniku pomoraca, ribara, siromaha, djece i ostalih.


Iz Grada Kraljevice izrazili su dobrodošlicu hodočasnicima i ulogu pomorstva koje se generacijama gaji na tome području.


-Zadovoljni smo i sretni što nastavljamo dugogodišnju tradiciju. U našem gradu i okolnim gradovima živi velik broj pomoraca, stoga je lijepo da svi zajedno proslavljamo dane posvećene našem zaštitniku. Hodočašće organiziramo u suradnji sa Župom svetog Mikule u Kraljevici i Apostolatom mora Riječke nadbiskupije, kazala je Paula Vučković ispred grada Kraljevice.


U jubilarnom 25. izdanju, hodočašću se pridružio, kako kaže kapetan Glažar, mali, ali birani broj vjernika koji su napunili crkvu svetog Nikole. Broj okupljenih bio bi još i veći da zbog bure nije bilo otkazano isplovljavanje broda Sfera iz Crikvenice.-U Rijeci je bila gotovo po bonaca, međutim uvjeti su bili sve gori kako smo plovili uz Dragu, Kostrenu i prema Bakarskim vratima. Uslijed vremenskih neprilika, vidi se da se ovdje okupio nešto manji broj ljudi, a iz istog razloga hodočasnički brod Sfera nije mogao isploviti iz Crikvenice. Međutim, nakana je uvijek bitna. Uvijek ćemo dolaziti na ovo hodočašće, ne mogu garantirati da ćemo i narednih 25 godina svi biti ovdje jer biologija radi svoje, ali tradiciju ćemo održavati i nastaviti, zaključio je Glažar.


Nakon svete mise, na obližnjem Trgu Zrinjski okićenim u prikladnom božićnom ruhu, organizirano je tradicionalno druženje građana. Grad Kraljevica i TZ Kraljevica osigurali su besplatne porcije lignji na gulaš koje su poslužene uz palentu te piće. Obroke je pripremilo osoblje Hotela Kraljevica, a za dobru atmosferu pobrinula se klapa Tramontana.