VIŠESATNA AVANTURA

Tradicionalna biciklistička utrka „Srce Velebita“ postala je bike-standard

Marin Smolčić

Popularnost ove utrke širi se društvenim mrežama jer fotografije koje sudionici dijele ovim putem dijele najbolji su pokazatelj njihovog oduševljenja i jamče dolazak novih zaljubljenika u bicikliranje i planinarenje u Lovinac i Liku.Ovoga vikenda na širem području Lovinca i Južnog Velebita održava se tradicionalna biciklistička utrka „Srce Velebita“. Zahvaljujući biciklijadi “Srce Velebita Sveti Rok MTB tour 2022.” općina Lovinac prvi je odabir zaljubljenika u brdsko bicikliranje i veličanstvenu ljepotu Velebita i lovinačkog kraja.


Svaki dan od ranog jutra lovinačkim krajem prolaze grupe biciklista koji uz budno oko vodiča volontera lovinačke udruge Srce Velebita uživaju na biviklističkim i biciklističko-planinarskim stazama razne tehničke i kondicijske zahtjevnosti.Biciklijada je počela 27. svibnja bike & hike turom Sveto Brdo. Više od 40 najspremnijih biciklista krenulo je u višesatnu avanturu. Majstorskom cestom do Lišćanih bunara, a potom pješice preko Dušica do najljepšeg i drugog najvišeg vrha Velebita, Svetog Brda. Popularnost ove utrke širi se društvenim mrežama jer fotografije koje sudionici dijele ovim putem dijele najbolji su pokazatelj njihovog oduševljenja i jamče dolazak novih zaljubljenika u bicikliranje i planinarenje u Lovinac i Liku.

Preostale dvije grupe na stazama Pilar i Vranik, uživale su u odličnom društvu i prekrasnim krajolicima u proljetnim mirisima i šarenilu procvjetalog bilja. Za 20-ak najvećih obožavatelja bicikliranja organizirana je dvo satna noćna vožnja Velebitom, popularna tura „Velebitski šišmiši“. Drugog dana biciklijade niti kiša koja je padala sredinom dana nije pokvarila veselje bicikliranja Velebitom na stazama Winnetou i Mile vode te obiteljskoj stazi Suvajski bunari. Nedjelja je rezervirana za čak dvije biviklističko-planinarske ture na Zir odnosno Tulove grede te novi program nazvan „Bike & klik“ na kojoj turi sudionici ujedno uče i vještine dobrog fotografiranja uz iskusne biciklističke vodiče i fotografe. U kraju raskošne prirodne ljepote dobrih motiva svakako ne nedostaje.U pozadini biciklijada „Srce Velebita“ koje dovode već šestu godinu, dva puta godišnje, nekoliko stotina biciklista iz cijele Hrvatske i raznih zemalja, rasprodani su smještajni kapaciteti kojih Lovinac ima sve više, uključujući i one najviše kategorije, prodaja suvenira i proizvoda lokalnih OPG-ova, ugostiteljska ponuda, najam kvalitetnih bicikala- zapravo su sve bogatija i raznovrsnija turistička ponuda. Stoga možemo bez pretjerivanja ustvrditi da se općina Lovinac etablirala u vrsnu ciklo-turističku destinaciju, jednu od vodećih u Lici i Hrvatskoj sa čak 750 km staza svih profila.