GORANSKA IDILA

Tonijeva Oaza dobre energije: Kako je umjetnik iz Lošca izgradio pravi mali raj uz rijeku Kupu

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Toni Gašparac, stanovnik Lošca, umjetnik je i zaljubljenik u prirodu. U želji da iskaže svoje ideje i osjećaje vezane uz snagu prirode i nužnost sjedinjenja čovjeka s prirodom, Gašparac je izgradio pravi mali raj.LOŽAC – Uz romantične i idilične zimske pejzaže koje je ovih siječanjskih dana moguće vidjeti u svakom kutku Gorskog kotara, ovaj planinski dio Hrvatske zna oduševiti i nizom drugih prekrasnih pojedinosti koje nemaju nužno vezu sa zimom. Jedan od takvih primjera je prekrasna umjetnička instalacija koju je uz rijeku Kupu nedaleko od mjestašca Ložac izgradio i uredio Toni Gašparac, stanovnik Lošca, umjetnik i zaljubljenik u prirodu. U želji da iskaže svoje ideje i osjećaje vezane uz snagu prirode i nužnost sjedinjenja čovjeka s prirodom, Gašparac je izgradio pravi mali svijet koji smješten uz prometnicu Turke – Ložac čeka svakog putnika i namjernika.Svojoj je ideji Gašparac dao naziv Oaza dobre energije, a uredio ju je tako da je osmislio, izgradio i postavio sjenicu pod kojom je moguće sjesti na od kamena izgrađene stolce, stolove, klupe i stol te uživati u pogledu na okoliš, ali još i više na veliku i lijepu vodenicu čije kolo okreće snaga vode koja je pak zaslužna i za ritmičan zvuk zvona koje zvonjavu proširi tim dijelom Kupske doline svakih tridesetak minuta.


Mali izvor i mala vodenica….
Uz vodenicu smješten je i niz drugih raznih skulptura koje oživljavaju neka davna doba srednjeg vijeka, ili ako vam je tako draže – svijeta bajki. S druge je strane ceste smještena skulptura velikog psa čuvara koji, očigledno, čuva ovaj dio Kupske doline i brine o tome da »ne dođe nitko do prijatelj drag«, kako bi rekao besmrtni Goran Kovačić.


Naravno, u Oazi dobre energije zaista se može dobiti lijepa količina pozitivne i dobre energije, kako zbog mira koji tu vjekovima vlada i upotpunjen je tek žuborenjem Kupe, tako i zbog pogleda na zaista lijepe i dojmljive eksponate koji na originalan način iskazuju misli i ideje svog autora. Definitivno, Oaza dobre energije mjesto je vrijedno pažnje i posjeta.


Ljepota je u detaljima