RUJEVICA

Sve više trgovačkih centara u Rijeci uvodi naplatu, nema više besplatnog parkinga ni kod Interspara

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Slično je i u drugim trgovačkim centrima, uglavnom su prvih 120 minuta, negdje i manje - 90 minuta, besplatni za kupce, a svaki sljedeći sat naplaćuje se od 10, 15 do čak pedeset kuna. U Intersparu je 120 minuta besplatno, kasnije je sat 31 kunuRIJEKA – Sve više trgovačkih centara u Rijeci uvodi naplatu na svojim parkiralištima, a posljednji je to učinio Interspar na Rujevici, gdje su za kupce dva sata, odnosno 120 minuta besplatni, a svaki sljedeći sat naplaćuje se 31 kunu.


Slično i drugdje


Slično je i u drugim trgovačkim centrima, uglavnom su prvih 120 minuta, negdje i manje – 90 minuta, besplatni za kupce, a svaki sljedeći sat naplaćuje se od deset, petnaest do čak pedeset kuna. Kupac, da bi ostvario pravo na besplatan parking, parkirališnu karticu mora ovjeriti, odnosno poništiti na blagajni tijekom plaćanja kupljene robe.


Razni su razlozi takve odluke o naplati parkinga uprava trgovačkih centara. Neki dijele parkirališta s privatnim zgradama, pa takva parkirališta koriste i kupci i vlasnici stanova. Dio parkinga koristi se za različite namjene, poneki najmanje za kupovinu. Tako u nekim podzemnim garažama trgovačkih centara vlasnici svoje automobile parkiraju kako bi obavili neki posao u blizini, dio njih zbog odlaska na obližnje plaže, a neki čak koriste parkinge za cjelodnevno parkiranje dok su na poslu.

Takvi su slučajevi najčešći bili upravo na Rujevici, gdje je dio građana iz prigrada parkirao svoje autombile na parkingu Interspara te do grada odlazio autobusom, štedeći na taj način, jer je umjesto prigradske koristio gradsku kartu, cijenom znatno povoljniju. Tu su, naravno, i posjetitelji utakmica na obližnjem nogometnom stadionu, pa kad se ide gledati »Rijeku« na Rujevicu, jednostavno se auto nekoliko sati može parkirati na parkiralištu trgovačkog centra.


Tome je sada došao kraj, barem što se tiče parkinga na Rujevici, a i većine drugih parkinga trgovačkih centara u Rijeci. Ustvari su rijetki oni u kojima je parking još uvijek besplatan za sve, tijekom cijeloga dana, što ne znači da se i oni neće uskoro odlučiti na takvu mogućnost. Bilo kako bilo, kupcima je parking omogućen besplatno za prvih sat i pol do dva sata, ovisno o centru, što bi svakako trebalo biti dovoljno za kupnju.


»Bujanje« cijena


A s obzirom na svakodnevno »bujanje« cijena osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština, uskoro bi to moglo biti i previše vremena, pa ćemo »šoping speže« moći obaviti i za petnaestak minuta. Možda nam za to niti automobil više neće biti potreban, s obzirom na količinu namirnica koje ćemo moći kupiti.