Ugrožena poljoprivredna kultura

Suša bi mogla desetkovati urod. Lički krumpir bez vode “pada u vodu”

Marin Smolčić

Jedno od rijetkih poljoprivrednih poduzeća koja sa sušom nemaju previše problema jer navodnjava svoja polja krumpira jest Agro Velebit iz Lovinca, najveći proizvođač krumpira u LiciGOSPIĆ – Krumpir je bez premca najpopularnija poljoprivredna kultura Like. Sorta »lički krumpir« ne postoji, ali će se uz ovaj pojam uvijek vezati geografsko podrijetlo jer specifični klimatski uvjeti čine krumpir s ovih prostora podosta drukčijim od istih sorti uzgojenih na drugim lokacijama.
Lički krumpir ima najveći udio suhe tvari zbog velikih temperaturnih razlika dana i noći pa je biologija ove popularne biljke u Lici pomalo posebna. To krumpiru daje drukčiji okus, a manje propada u skladištima. Dodamo li ovome nadmorsku visinu i sastav tla, dobili smo dobitnu kombinaciju za ovaj lički brend. Sve to pomalo pada u vodu ako nema vode!


Ovih dana lički poljoprivrednici grozničavo gledaju u nebo, prateći pomno vremenske prognoze. Kiše niti za lijek, dok je ovih dana krumpir u cvatu i vlaga mu je prijeko potrebna. Jedan od rijetkih koji sa sušom nemaju previše problema jer navodnjavaju svoja polja krumpira jest poduzeće Agro Velebit iz Lovinca, najveći proizvođač krumpira u Lici. Direktor Nikola Vidaković pojasnio nam je sadašnju situaciju.


– Krumpiru je ovih dana vlaga prijeko potrebna. Pratim vremenske prognoze, za naredni vikend su najavljene slabe oborine. Mi trenutačno navodnjavamo više od 50 posto naših polja. Stanje je posvuda dosta kritično jer je krumpir uglavnom u cvatu i treba mu vlage. Osim što nema kiše, vladaju i velike vrućine koje ponegdje dovode u pitanje ukupan urod – upozorava Vidaković.
Prema uobičajenom »kišnom kalendaru«, u Lici tijekom lipnja i srpnja uvijek padnu obilne kiše i urod krumpira i ostalog povrća je najčešće dobar. Nevolje poljoprivrednika počele su proljetos kad su oštri mrazevi gotovo sasvim desetkovali cvjetove voćki pa na šljivama počesto »nema šljive niti za najesti se«.


Zbog vremena cvjetanja opstale su samo maline.


Kako je krenulo, ovogodišnja berba krumpira bit će u Lici u znaku razočarenja zbog veličine, kvalitete i brojnosti ploda. Čini se da je došlo vrijeme da Ličani počnu kopirati tehnologije poljoprivrednika od prije 2.000 godina kad je navodnjavanje bilo glavni uvjet za dobar urod na poljima.