Višednevni festival

Stiglo »Novo vrijeme za stare stvari – 3«: U Riperaju započelo obilježavanje Europskog tjedna za smanjenje otpada

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ovogodišnja je tema »Ambalaža«, pa će se učiti kako smanjiti ambalažu, odnosno prenamijeniti je u korisne stvari za upotrebuRIJEKA – Posjetom učenika OŠ Pećine s učiteljicom Edom Jozipović, koji su uz mentoricu Tanju Blašković učili kako izraditi novčanik od višeslojne ambalaže (tzv. tetrapaka), u Riperaju je započelo obilježavanje Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR), u organizaciji Komunalnog društva Čistoća Rijeka.


Višednevni festival


– »Novo vrijeme za stare stvari 3« naziv je višednevnog festivala kojim će KD Čistoća u Riperaju obilježiti Europski tjedan za smanjenje otpada 2023., ponajprije s ciljem podizanja svijesti o utjecaju koji otpadna ambalaža ima na okoliš. Festival se održava treću godinu za redom, a ovogodišnja je tema »Ambalaža«, pa će se tako tijekom cijelog tjedna održavati aktivnosti kako smanjiti ambalažu, odnosno prenamijeniti je u korisne stvari za upotrebu.

Nizom edukativnih radionica prenamjene otpadne ambalaže, izradom višekratne ambalaže, izložbom umjetničkih radova Dječjeg vrtića Kvarner te poticanjem upotrebe bezambalažnog aparata BERT uz donaciju platnenih vrećica, potaknut ćemo sudionike na promišljanje o promjeni načina kupovine, korištenja i mogućnostima ponovne uporabe ambalažnog materijala, rekla je Danijela Matejčić Miletić, voditeljica razvoja i edukacije građana KD-a Čistoća Rijeka. Matejčić Miletić dodala je kako je mjesto održavanja festivala »Novo vrijeme za stare stvari« Riperaj, gradska radionica KD-a Čistoća, namijenjena za besplatne popravke, a koja radi tijekom cijele godine. Riperaj je osnovan po uzoru na Repair caffe u listopadu 2019. godine, a do danas broji više od šest tisuća uspješno popravljenih predmeta i više od 100 održanih radionica na temu sprečavanja nastanka otpada i ponovne uporabe u svakodnevnom životu.


Vrećice i krpice


Program festivala »Novo vrijeme za stare stvari« nastavlja se danas u 17 sati, kada je najavljena radionica izrade ekovrećica za kupnju voća i povrća, koju će voditi Iva Šamanić Jureša. U četvrtak, 23. studenoga od 17.30 najavljena je radionica izrade ekoloških krpica od pčelinjeg voska, koju će voditi Jasna Pamuković.


Tijekom cijelog tjedna trajanja festivala svi posjetitelji će moći pogledati izložbu umjetničkih radova Dječjeg vrtića Kvarner, a za svaku kupnju u bezambalažnom aparatu BERT dijele se i platnene vrećice na dar. Svoje sudjelovanje na radionici izrade ekovrećica za kupnju voća i povrća i izrade ekoloških krpica od pčelinjeg voska zainteresirani se mogu prijaviti putem info-maila [email protected] ili Facebook stranice Riperaja.