OLDTIMERI U OTOČCU

Stari, a kao novi: Nakon 81 godinu Anica Častek provozala se u očevom “Oaklandu”

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Provezli smo se »Oaklandom« od Doma umirovljenika do kuće obitelji Častek. Gospođa Anica Častek ima 91. godinu, a se zadnji puta vozila u tom autu 1940. godine, kazao je Antun Presečki, glavni restaurator legendarnog automobila.OTOČAC – U organizaciji Muzeja automobila Ferdinand Budicki, a povodom obilježavanja 115 godina automobilističke kulture u Hrvatskoj, prekjučer je na sportskom aerodromu »Krila Gacke« pored Otočca započeo »Prvi susret povijesnih vozila Ferdinand Budicki«.
Nakon otvaranje kampa, jučer nas je na aerodromu dočekao sajam rezervnih dijelova i cijela plejada automobila starosti od 1922. godine do Fiata 750, popularnih »fića«, iz zadnje serije proizvodnje Crvene zastave.


Iako je Ford Model T u Otočac stigao na posebnom vozilu, ipak se ponosno provezao po Otočcu kao da nije star 99 godina. Ipak, posebno mjesto u ovoj priči pripada otočkom automobilistu i avijatičaru Franji Časteku, vlasniku najstarijeg automobila s pedigreom u Hrvatskoj »Oakland True Blue Six«. Automobil je godinama čamio u jednom štaglju, prašnjav i zaboravljen, dok ga prije dvije godine nije otkupio i pruredio Muzej oldtimera Presečki u Krapini.


Posebna vožnja


Za ovu je prigodu su organizatori došli u otočki Dom umirovljenika da bi baki Anici, kćeri Franje Časteka, pokazali kako danas izleda legendarni »Oakland«. Provozala se u nekadašnjem očevu automobilu kroz Otočac. Uz mnoštvo emocija i buđenja sjećanja na vožnje kada u Otočcu gotovo niti nije bilo automobila, po prašnjavom makadamu rezerviranom jedino za konjske i volovske zaprege. Glavni restaurator ovog automobila je Antun Presečki koji nije žalio truda da »Oakland True Blue Six« bljesne u svoj ljepoti.

– Provezli smo se Oaklandom od Doma umirovljenika do kuće obitelji Častek. Gospođa Anica Častek ima 91. godinu, a se zadnji puta vozila u tom autu 1940. godine.
Unatoč poznim godinama živo se sjeća prošlih vremena i prvih vožnji u ovom legendarnom automobilu, rekao nam je restaurator Presečki.
Uz njega se ulicama Otočca u legendarnom automobilu provezao i gradonačelnik Goran Bukovac. Njegovi utisci su unatoč mladost ipak izuzetni.


Više od 150 »ljepotana«


– Kao što vidite u Otočcu se ovih dana okupilo mnoštvo vlasnika oldtimera pristiglih iz cijele Hrvatske i inozemstva. Građani Otočca posebno su ponosni što se automobil Oakland opet provezao našim ulicama jer se nakon dvogodišnje restauracije vratio u grad. Ovim putem zahvaljujem cijelom timu koji je restaurirao ovaj automobil, na čelu s gospodinom Presečkom iz Muzeja Ferdinand Budicki. Pružili su nam veliko zadovoljstvo i odali priznanje našem sugrađaninu Franji Časteku koji je ovaj automobil prvi dovezao u Otočac, zaključio je gradonačelnik Bukovac i zaželio slično druženje oldtimera naredne godine.Održana je i edukacija u prometu, uz simulatore prevrtanja i sudara u organizaciji HAK-a, kao i Izložba fotografija na temu Povijest automobilizma u Hrvatskoj koju se moglo pogledati na Trgu Dražena Bobinca. Današnji dan bit će u znaku formiranja kolone oldtimera na relaciji Aerodrom Otočac-Trg Dražena Bobinca pa će se nakon vožnje uz Gacku karavana odvesti do Gospića gdje se očekuju tijekom dopodneva. U Otočac je jučer prispjelo više od 150 oldtimera iz Hrvatske i zemalja okruženja. U većini slučajeva došli su automobilima, ali se vidjelo i motocikala čija proizvodnja datira između dva svjetska rata.