OSKVRNUĆE

Stanovnici Jelenja zgroženi pljačkom crkve sv. Mihovila: “Pa zar nemaju nimalo srama”

Sanja Gašpert

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Materijalna šteta je velika jer su otuđeni i devastirani liturgijski predmeti, oskvrnuto je sveto hramište, čak su otuđene svete moći blaženog Alojzija Stepinca, priopćio je vlč. Ivan MilardovićJELENJE – Nekim osobama uistinu ništa nije sveto, pa je tako u noći s ponedjeljka na utorak župna crkva sv. Mihovila arkanđela u Jelenju opljačkana, devastirana i oskvrnuta. Putem društvenih mreža o ovom nemilom događaju, koji je za svaku osudu, javnost je obavijestio jelenjski župnik vlč. Ivan Milardović. »Dragi prijatelji, župljani i mještani. Želimo vas obavijestiti da je naša župna crkva sv. Mihovila arkanđela u Jelenju u noći s ponedjeljka na utorak opljačkana, devastirana i oskvrnuta. Detaljan policijski očevid je napravljen.


Do daljnjega neće biti svetih misa u župnoj crkvi dok se ne saniraju oštećenja i ne učini određena zadovoljština i crkva pripremi za liturgijska slavlja i okupljanja. Bezbožnik(ci) su čak otuđili moći bl. Alojzija Stepinca, a zbog istrage nećemo iznositi ostale detalje. Svete mise će biti u područnoj crkvi u Podhumu. Hvala na razumijevanju. Uskoro će biti postavljen videonadzor i alarmni sustav«, priopćio je vlč. Ivan Milardović.


Tijekom obilaska jelenjske crkve, gdje se naša novinarska ekipa susrela sa župnikom Milardovićem, još je uvijek trajala policijska istraga. Vlč. Milardović ocijenio je ovo djelo nevjerojatnim primjerom devastacije.


Četvrta, ali najteža provala
– U utorak sam poslovno bio u Rijeci i moji suradnici su me obavijestili o ovom nemilom događaju. Naime, oko 13 sati došli su u jelenjsku crkvu uzeti knjige za svetu misu koja se utorkom služi u crkvi u Podhumu. Odmah smo obavijestili policiju, moram kazati kako je prvi policijski očevid obavljen brzo i profesionalno, a istražne su radnje još uvijek u tijeku.


Materijalna šteta je velika jer su otuđeni i devastirani liturgijski predmeti, oskvrnuto je sveto hramište, čak su otuđene svete moći blaženog Alojzija Stepinca postavljene u glavni oltar 2007. godine, a svete hostije bile su razbacane okolo, po podu. Provaljena su bočna vrata i na taj su ulaz još uvijek nepoznati počinitelji ušli u crkvu, kaže vlč. Milardović, podsjećajući kako je u posljednjih osam godina, otkako je on župnik ove crkve, ovo već četvrta provala, ali najteža po omjerima štete.


SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA


– Vrijednosti pojedinih predmeta nemjerljive su novcima jer imaju liturgijski i povijesni značaj. Također, ukraden je i dio predmeta iz Muzeja starih predmeta, koji se nalazi u sklopu crkve, gdje su mnogi stari predmeti teško procjenjivi. Zbog toga mi je i kao župniku i kao vjerniku, kao čovjeku i sumještaninu jako žao da se ovakve stvari događaju.


Proslava Stepinčeva

Proslava Stepinčeva svečana je u župi sv. Mihovila u Jelenju, gdje se obilježava svake godine. Tijekom posvete novoga oltara 16. rujna 2007. godine u njega su položene moći bl. Stepinca. Misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić. Za obnovu toga svetišta i oltara najzaslužniji su mještani koji su mjesečno za tu namjenu davali dvadeset kuna. Stotinjak obitelji uspjelo je na taj način učiniti mnogo, rekao je tadašnji jelenjski župnik mons. Sanjin Francetić. Župa Jelenje dobila je moći bl. Stepinca od zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i posredstvom nadbiskupa Devčića.

Jer, ako je netko to učinio iz nužde, iz potrebe za hranom, mogao se obratiti u našu župu koja stalno pomaže župljanima u potrebi. Svaki mjesec dijelimo hranu potrebitima, drva, pelene, krevete za invalide, invalidska pomagala. Jako nas žalosti ovaj čin, a da se takve stvari ne bi ponovile, uskoro ćemo staviti videonadzor i alarmni sustav, čime ćemo zaštititi i okoliš same crkve.


Naime, često oko crkve šeću naši sumještani, u blizini je i dječje igralište, no koliko god je većinom riječ o ljudima s dobrim namjerama, očito ima i onih s lošim, koji se noćnim satima ne koriste za šetnju, nego za ovakva nedjela, ističe vlč. Milardović, žalosno dodajući kako je bilo bolje da su se novčana sredstva umjesto za videonadzor i alarmni sustav iskoristila za pomoć potrebitim obiteljima.


Bezumni čin u godini slavlja


Vlč. Milardović posebno je žalostan što se ovakav bezumni čin dogodio u godini kada jelenjska župa slavi 230 godina postojanja, a riječ je o crkvi koja posjeduje mnoge vrijednosti liturgijskog značenja i oko koje se nalazi groblje, što mnogi ne znaju.


– Želja je nas svih zajedno da se počinitelji ovog bezumnog nedjelja što prije pronađu i primjereno kazne. Do daljnjega će se svete mise služiti u našoj područnoj crkvi sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu, kaže vlč. Milardović, dodajući kako je simptomatično da su sve provale posljednjih godina dogodile u isto vrijeme – u listopadu uoči blagdana Svih Svetih. Ne znam što bih na to rekao i kako to protumačio.


Naime, otuđene stvari teško će se moći legalno prodati jer bi se provalnici na taj način otkrili. S druge strane, uskoro će Noć vještica, običaj koji se sve više komercijalno iskorištava posljednjih godina i ne želim vjerovati da je ovaj čin na neki način povezan s tim, zaključuje vlč. Milardović.
Mještani općine Jelenje smatraju kako je ovaj čin za svaku osudu, a oni koji za njega još nisu čuli da se dogodio ostali su u čuđenju i nevjerici.


Iznenađeni i ogorčeni


– Ovaj je čin za svaku osudu, ne znam što bih rekao, osim – sramota. Nažalost, nisam previše iznenađen jer smatram ovo finalnom utakmicom u kojoj se svega skupilo – bolesti, zla, ubojstva, provale, bit će još toga u našoj državi. U moje doba crkva se puno više poštivala, u crkvu su išli svi koji su vjerovali, a danas većina ide u crkvu da bude viđena, kaže Slavko Vučenov Juričić iz Lubarske.


Vesna Franović iz Podhuma za provalu je doznala od naše novinarske ekipe i ostala neugodno iznenađena, ali i ogorčena.


– Pa zar neki nemaju nimalo srama? Zar nekima ništa nije sveto? Ne znam komu bi ovako što palo na pamet, taj tko je to učinio nije normalan. Nisam znala da se to dogodilo i mogu reći da je žalosno da se krade i uništava i u crkvama, ističe Vesna Franović.


Nemili događaj osuđuju i u Općini Jelenje, čiji načelnik Robert Marčelja kaže kako se radi o najstarijem objektu na području Jelenja, koji je uz to i zaštićeni spomenik kulture.


– Crkva u Jelenju mjesto je okupljanja brojnih vjernika u Župi Jelenje. Kada sam saznao za provalu, bio sam razočaran, kao i većina naših mještana. U motive i razloge teško je ulaziti, ali ako im crkva nije sveta, možemo samo misliti na što su pojedinci u našem društvu spremni. Pozivam mještane da, ako imaju saznanja koja će pomoći u rasvjetljavanju slučaja provale u župnu crkvu, informacije o tome jave policiji, kaže jelenjski načelnik Robert Marčelja.