Dom »Ivica Turina«

Šmričani bi u Domu igrali stolni tenis, naišli su na ogroman problem

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Šmričani bi u Domu igrali stolni tenis, Grad Kraljevica kaže može – ali samo uz plaćanje režijskih troškova.KRALJEVICA – Šmrički Društveni dom »Ivica Turina« razlog je nezadovoljstva nezavisnog gradskog vijećnika i predsjednika šmričke Udruge za čuvanje i njegovanje starih običaja Dina Jagića te je okosnica prepirke njega i Udruge kojoj je na čelu s kraljevičkom gradskom upravom.


– Kao predsjednik Udruge obratio sam se Gradu Kraljevici još u travnju ove godine sa zamolbom korištenja Domom »Ivica Turina« u svrhu rekreacije naših članova za igranje stolnog tenisa, za što je naš dom jedini adekvatni prostor na području Šmrike. Trenutačno je jedini korisnik doma Udruga »Atletico Team«, koja se koristi salom doma temeljem ugovora, a za koju plaća režijske troškove.


Predsjednik sam neprofitne udruge koja traži korištenje salom doma isključivo za rekreaciju članova, a ne za osobni profit ili profit udruge. Odgovor Grada Kraljevice čekali smo gotovo dva mjeseca u kojemu su nam naposljetku napomenuli da ćemo morati zajedno s drugim korisnikom sale podmirivati režijske troškove. To smatramo apsurdnim jer na području grada Kraljevice gotovo sve neprofitne udruge ne plaćaju režijske troškove, već te troškove podmiruje izravno Grad Kraljevica – kaže Jagić i ističe da Grad Kraljevica već godinama privilegira pojedine udruge i da na sve moguće načine pokušava isključiti ostale iz određenih prostora, a samo iz gradskoj upravi poznatih razloga.


Stolnoteniski klub ŠmrikaKad govorimo o stolnoteniskom klubu kojemu je odbijen zahtjev za korištenjem salom, Stolnoteniski klub Šmrika od 2016. godine nije izabrao novog predsjednika udruge niti je Statut usklađen sa Zakonom o udrugama (NN 74/14, 70/17 i 98/19), a udruge koje nisu ispunile zakonsku obvezu usklađivanja statuta sa Zakonom, odnosno dok ne ispune tu zakonsku obavezu, ne ispunjavaju uvjete za korištenje sredstavima iz javnih izvora financiranja, niti možemo udovoljiti drugim zahtjevima udruge koja ne djeluje od 2016. godine, odnosno nije izabrala predsjednika – ističu iz Grada Kraljevice.

– Naša je Udruga aktivna od 1997. godine, a već godinama konstantno vodimo borbu oko korištenja salom doma, a da ne govorimo u kakvom nam je stanju prostorije Udruge dodijelio Grad Kraljevica – još su u fazi izgradnje, u ciglama i betonskom podu, kojima se koristimo samo u hitnim slučajevima. Prostorije pojedinih udruga s područja Kraljevice itekako su lijepo uređene za razliku od naše, a tu definitivno vidimo da smo mi Šmričani građani drugog reda – kaže Jagić i dodaje da su prije nekoliko godina također zatražili za Stolnoteniski klub »Šmrika« korištenje salom doma i da im je Grad odbio zahtjev.


– To nas sve žalosti jer su sve naše none i nonići odvajali samodoprinose i pomagali u izgradnji Doma »Ivica Turina«, kojim se sada ne možemo koristiti. Gdje je tu pravda? – pita se Dino Jagić. Dodaje, između ostaloga, da je na jednom od zborova građana Grad Kraljevica obećao da će se dom ravnomjerno koristiti te da će se revidirati postojeći ugovori o korištenju, što do dandanas nije učinjeno.


Iz kraljevičke gradske uprave potvrdili su da je šmrička udruga zatražila termine za korištenje domom te da su ih i dobili, ali uz uvjet plaćanja dijela režijskih troškova.
– Napominjemo da je Udruga za čuvanje i njegovanje starih običaja neprofitna udruga koja se u potpunosti financira iz proračuna Grada Kraljevice, što znači da bi ta udruga putem javnog poziva za dodjelu javnih potreba svojim programom imala mogućnost tražiti sredstva i za podmirenje režijskih troškova, odgovara Grad i dodaje da su udruge dužne podnijeti sukladno Ugovoru o financiranju javnih potreba godišnji izvještaj o provedbi Programa sukladno zakonskim odredbama i to za 2020. godinu do 28. veljače 2021. godine, što od svih udruga jedino Udruga za čuvanje i njegovanje starih običaja nije podnijela. Iz Grada naglašavaju i da »nije poznato u koji od starih običaja Šmrike i Šmričana uvrstiti ping-pong« te da korištenje domom za rekreaciju, odnosno igranje stolnog tenisa ne spada u djelatnosti udruge za čuvanje i njegovanje starih običaja.


– Sve naše udruge imaju jednaka prava i ravnomjerno se koriste prostorima Grada Kraljevice. Ova se udruga nikada nije požalila na prostor kojim se koristi u Domu za svoje potrebe 365 dana u godini, i to bez naknade, a i režijske troškove prostora snosi Grad Kraljevica. Baš suprotno, i sami su isticali da im je taj prostor dovoljan za provođenje njihovih aktivnosti za koje su registrirani, a to su održavanje maškara koje se ne održavaju cijele godine, kažu u Gradu i dodaju da su se nakon održanog zbora građana sva obećanja ispunila. Ovoj su se udruzi svake godine ovisno o financijskim mogućnostima Grada sredstva za provođenje aktivnosti povećavala, što također govori o tome da je se nikad nije stavljalo u nepovoljniji položaj u odnosu na druge, kažu u Gradu Kraljevici.