PREKOGRANIČNA SURADNJA

Službeno otvoren Mitski park koji spaja Mošćeničku dragu i Kozinu

Marina Kirigin

Foto Oliver Kumičić

Foto Oliver Kumičić

Mitsko-folklorna tradicija Trebišća u Mošćeničkoj Dragi i Rodika u Općini Hrpelje Kozina predstavljeni su u virtualnom okruženju i smatra se da će biti važno prekogranično turističko odredišteMOŠĆENIČKA DRAGA – Završni događaj projekta Mitski park i službeno otvorenje obiju lokacija unutar nove prekogranične turističke destinacije Mitski park – Trebišća (Mošćenička Draga) i Rodik (Kozina), unatoč činjenici da je uprizoren u virtualnom okruženju, privukao je brojne sudionike. Mitsko-folklorna tradicija i održivi dizajn parka s obje strane granice predstavljeni su od strane projektnih partnera, stručnjaka iz različitih područja, od obilježavanja posjetiteljskih lokacija kamenom do osmišljavanja turističkog proizvoda.


– Mitske predaje o Babi i toponim boga Peruna u brdu Perun iznad Mošćeničke Drage tek su fragment bogate kulturne baštine Mitskog parka. Oni nas vode više stotina godina u povijest te nam opisuju shvaćanje svijeta tadašnjeg čovjeka. Danas je to kulturna baština za koju nam je cilj očuvati je i promicati – predstavile su tako Mitski park koordinatorice projekta pri partnerskim općinama, Natali Iskra iz Općine Mošćenička Draga i Ester Mihalič iz Općine Hrpelje Kozina u Sloveniji.


Smatra se da će prekogranično turističko odredište biti od izuzetne važnosti za očuvanje, zaštitu i promociju baštine mitskog krajolika jedinstvenog u Europi, budući da je destinacija jedan od rijetkih primjera integriranog očuvanja ove nematerijalne baštine, koja je u većini Europe, posebno na Zapadu, nestala. Iako objedinjeni u jedinstvenu prekograničnu turističku destinaciju na osnovu zajedničke mitsko-folklorne tradicije, mitske krajolike Trebišća i Rodika razlikuje prezentacija baštine.
Dok je rekonstrukcija (pra)slavenske mitologije u Trebišću zasnivana uglavnom na analizi mitske toponimije, prikaz u krajoliku Rodika usredotočuje se na bogatu pripovijesnu tradiciju, objasnila je izv. prof. dr. Katja Hrobat Virloget, predstojnica Odjela za antropologiju i kulturne studije Univerze na Primorskem.


Jačanje turističkog sektora i stvaranje dodatne turističke infrastrukture drugi je doprinos projekta. Riccardo Staraj, načelnik Općine Mošćenička Draga, naveo je kako vjeruje da će s krajem epidemije oba parka zaživjeti kao mjesta koja nude mogućnosti za druženje i edukaciju i da će projekt postati pravi kulturno-turistički proizvod općine.


Mitski park nudi još jedan jedinstveni pristup u vidu održivog označavanja posjetiteljskih lokacija lokalnim kamenom. Na tematskoj stazi koja od sela Potoki vodi prema Trebišćima i u samom zaseoku Trebišća nalaze se umjetničke skulpture akademskog kipara Ljube de Karine, čija je svrha interpretacija baštine te obilježavanje staze.


– Steknute dojmove s posjeta Mitskom parku moći ćete završno uobličiti uz razonodu svojih nepca u nekom od ugostiteljskih objekata u Mošćeničkoj Dragi ili Rodiku. Teško ćete u jednom danu preći sve staze unutar Mitskog parka, pa za posjet obiju lokacija preporučamo odvojiti si više dana te se pritom smjestiti u nekom od preporučenih smještaja u blizini Mitskog parka – zaključila je Elena Rudan s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci.


Jučerašnjim službenim otvorenjem svečano je priveden kraju projekt, u trajanju od 32 mjeseca, ukupne vrijednosti 745.050 eura, od čega je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program prekogranične suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. financirano 85% troškova.