POTENCIJAL

Slab je interes turista za šetnje po opatijskom zaleđu, to je popularnije izvan sezone

Marina Pauletić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

U agencijama koje organiziraju šetnje kažu da goste ove godine više zanimaju izleti izvan Opatije, primjerice na Plitvička jezera i otok KrkOPATIJA – Liburnija, osim poznatog šetališta Lungomare koje spaja Volosko i Lovran, nudi i šetnice koje se ne nalaze uz samu obalu, već u zaleđu. Najpoznatije je svakako šumsko Šetalište Carmen Sylva nazvano prema umjetničkom imenu rumunjske kraljice Elizabete. Lokalno ga stanovništvo često koristi, no provjerili smo postoji li turistički interes za šetnicama koje se ne protežu uz more.


Slučajno naletjeli


Na terenu smo zatekli nekoliko šetača, a svi su nam rekli kako lokalno stanovništvo svaki dan koristi šetnicu, pogotovo za šetnju sa psima. U naselju Kosovo uz šetnicu se nalaze i dva dječja igrališta koja smo također zatekli puna. Turiste mještani ipak ne viđaju. Bilo ih je, kažu, kada su se organizirale vođene šetnje, a sada viđaju samo ture za umirovljenike s ovoga područja.


Ipak, uspjeli smo »uloviti« nekoga – vesela mlada ekipa iz južne Njemačke odlučila je »Carmen Sylvu« iskoristiti za dolazak do njihova apartmana koji se nalazi u Pobrima.
– Nismo znali za ovu šetnicu, nego smo slučajno naletjeli na nju. Htjeli smo ići do centra Opatije pa nas je Google Maps odveo ovuda i sada se vraćamo natrag. Ovo je prvi put da je koristimo, ispričao nam je Tom.


Kontaktirali smo opatijsku turističku agenciju Da Riva koja u ponudi nudi brojne izlete, kružna putovanja i biciklističke ture. Objasnili su nam kako su prije pandemije imali organizirane šetačke grupe šetnicama u opatijskom zaleđu – Englezi i Austrijanci bili su neki od zainteresiranih gostiju. Posjećivali su Učku i Šetnicu Carmen Sylva, a zanimljiva im je bila i šetnica u Kastavskoj šumi, odnosno u Lužini.


Šetnje na upit


I ove su godine u ponudi bile organizirane šetnje, međutim niti se jedna nije ostvarila. Na pitanje znaju li možda što je tomu razlog, odgovorili su nam kako su pojedinci više zainteresirani za izlete izvan Opatije, primjerice na Plitvička jezera i otok Krk pa pretpostavljaju da su im u Opatiji ipak najzanimljivije plaže. Uzimajući u obzir izjave mještana i stranih gostiju, »Carmen Sylva« ne spada u must see prilikom ljetnog posjeta Opatiji.


Osim nje, spomenimo još mitsko-povijesnu stazu Trebišća – Perun i šetnicu Vodna draga koje se nalaze u zaleđu Mošćeničke Drage te šetnicu Magdalena koja se nalazi u Brseču. Turistička zajednica Mošćeničke Drage dosad je promovirala i organizirala šetnje navedenim pješačkim stazama, a ove godine to rade na upit. Interesa najviše ima tijekom proljeća i jeseni, dok tijekom ljeta te šetnice do izražaja dolaze za oblačna vremena.