Spremno dočekuju učenike

Senjska škola planira dok to bude moguće nastavu imati i na – otvorenom

Dorotea Prpić

snimila Dorotea Prpić

snimila Dorotea Prpić

Na otvorenom će se do daljnjega odvijati i nastava tjelesnog odgoja i to u Športsko rekreacijskom centru »Tenis« za što je Gradsko komunalno društvo školi na korištenje ustupio jednu prostoriju, a tijekom rujna će se sa školsko-sportskom dvoranom dogovoriti način odvijanja tjelesnog odgoja u zatvorenom prostoru.SENJ – Svi senjski osnovci se u ponedjeljak vraćaju u školske klupe, a početak nove školske godine bit će znatno drugačiji od dosadašnjih. Uzrok je koronavirus koji je zadao poprilično posla u pripremi školske godine, a sve kako bi se sačuvalo zdravlje učenika i njihovih nastavnika. Kako saznajemo od ravnateljice OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića u Senju, Rosande Bilović, sve tehničke pripreme su završene, osiguran je razmak u učionicama, dezinfekcijska sredstva, a u školu će se ulaziti na tri ulaza.


– Sukladno odluci Nacionalnog stožera imali smo priliku birati između tri oblika nastave, a mi smo se, s obzirom na postojeće uvjete u školi i broju učenika, odlučili za A model. Svi se učenici vraćaju u školu, samo je vrijeme početka nastave pomaknuto. Imamo dovoljan broj učionica u koje možemo smjestiti učenike i oni će za vrijeme nastave biti u učionicama, a nastavnici su ti koji će se kretati od učionice do učionice, sve sukladno preporuci da se onemogući kontakt učenika iz različitih razreda, a o nadziranju mjera brinut će dežurni učitelji, kaže ravnateljica Bilović.


Dodaje i da učenici, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju na senjskom području, maske za vrijeme nastave za sada nisu obvezni nositi, premda ih je škola nabavila, a nastojat će se izvoditi i nastava na otvorenom za koju će se postaviti nekoliko ploča u dvorištu škole, s tim da će se škola na otvorenom nastojati prakticirati dok god vrijeme dopusti. Na otvorenom će se do daljnjega odvijati i nastava tjelesnog odgoja i to u Športsko rekreacijskom centru »Tenis« za što je Gradsko komunalno društvo školi na korištenje ustupio jednu prostoriju, a tijekom rujna će se sa školsko-sportskom dvoranom dogovoriti način odvijanja tjelesnog odgoja u zatvorenom prostoru.
Školska kuhinja u prvom tjednu nastave neće biti u funkciji, ali bit će pripremljena i za tople i hladne obroke, a s obzirom na mjere koje su na snazi, škola je bila u mogućnosti stvoriti uvjete za upis u produženi boravak samo učenicima prvog razreda.Nastava će se odvijati u jednoj smjeni, ali počinjati u različito vrijeme. Tako će učenicima razredne nastave, odnosno od prvog do četvrtog razreda u Senju nastava započinjati u 8 sati, a višim razredima predmetne nastave, od petog do osmog razreda, nastava će počinjati u 10 sati.


U Područnoj školi Sveti Juraj nastava će za sve učenike počinjati u 8 sati, u Područnoj školi Krasno u 8,30 sati, a u Područnoj školi Vratnik u 10 sati. Osnivač škole je pojačao i prijevoz sve kako učenici ne bi na prijevoz dugo čekali. Prvašići prvi dan škole dolaze u 10 sati. Kako zaključuje ravnateljica Bilović, i nakon početka nastave budno će se pratiti epidemiološka situacija, kao i sve buduće preporuke koje će vezano za odvijanje nastave izdavati nacionalni, županijski i gradski stožeri i kojima će se nastava nastojati maksimalno prilagođavati.