Scenic Eclipse

Savršeni spoj luksuza i neponovljih istraživačkih doživljaja: Zavirili smo u unutrašnjost kruzera privezanog u Rijeci

Orjana Antešić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

»Scenic Eclipse« je, slažu se mnogi, »dama« prekrasnih linija, ali i iznimno snažan i siguran brod. Ima najvišu polarnu klasu, PC6, koju može imati neki putnički brod. Dizel električni sklop pogoni dva azipoda, svaki snage tri megavata, koji mu osiguravaju sjajne manevarske sposobnosti i brzinu od 17 čvorovaRIJEKA – Slovi za najluksuzniji ekspedicijski kruzer na svijetu. Ustvari, riječ je više o megajahti jer kad se njezin vlasnik Glen Moroney s flote riječnih kruzera odlučio upustiti i u oceanski kruzing, kao inspiracija poslužila mu je jahta poznatog milijardera i suosnivača Microsofta Paul Allena, koju je prije osam godina vidio u Sydneyju.


Nit vodilja bila mu je izgraditi takav kruzer koji će svojim gostima pružiti iskustvo i doživljaj plovidbe kao na vlastitoj jahti. Izgraditi jahtu milijardera za one od nas koji nismo milijarderi – izrekao je svoju misiju koju je uspio realizirati u pulskom Uljaniku.

No, sav taj luksuz koji »Scenic Eclipse« pruža samo je jedan dio priče ovog gotovo 200 milijuna eura vrijednog broda čiji će »sister-ship« biti porinut s trećemajskih navoza.


Vlastita podmornica


Oni sretnici koji imaju mogućnost priuštiti si, primjerice, desetodnevno ili petnaestodnevno krstarenje ovim plovećim butik-hotelom sa šest zvjezdica, ugađat će svim svojim osjetilima, ali i doživjeti neponovljivo iskustvo istraživanja prekrasnih krajolika Arktika i Antartike.Za potpuno novu dimenziju doživljaja i pogleda na ta ledena prostranstva i životinjske vrste, od kraljevskih pingvina, tuljana, bijelih medvjeda i kitova, gostima su na raspolaganju svakodnevni izleti dvama helikopterima Airbus H130 koji su odabrani zbog smanjene buke, uštede goriva i udobnosti.


Foto galerija: Obilazak Scenic Eclipsea, najluksuznijeg kruzera privezanog u riječkoj luci Foto: Damir Škomrlj


»Scenic Eclipse« nosi i podmornicu izgrađenu po mjeri, U-Boat Worx, koja izgleda kao nešto iz znanstveno-fantastičnog filma, svih šest putničkih sjedala u njezinim akrilnim sferama zakreću se nezavisno za 280 stupnjeva.Može zaroniti do dubine od 330 metara, a gostima je na raspolanju i omanja flota Zodiacovih brodica i kajaka.


Od 30 do 230 »kvadrata«


»Scenic Eclipse« je, slažu se mnogi, »dama« prekrasnih linija, ali i iznimno snažan i siguran brod. Ima najvišu polarnu klasu, PC6, koju može imati neki putnički brod. Dizel električni sklop pogoni dva azipoda, svaki snage tri megavata koji mu osiguravaju sjajne manevarske sposobnosti i brzinu od 17 čvorova. 


Da bi se gosti cijelo vrijeme osjećali kao da su na kopnu, čak i u teškim uvjetima plovidbe u morima polarnih područja, »Scenic Eclipse« ima toliko velike stabilizatore koji su, usporedbe radi, tek 20 posto manji od onih kakvi postoje na nekim od najvećih brodova za krstarenje, dugima i po 350 metara.


A »Eclipse« je dug 168 metara, širok 21,5 metar i ima deset paluba. Prima tek 228 gostiju u 114 kabina, od kojih svaka ima dnevni boravak, balkon, ali i uslugu butlera.Ti apartmani veličine su od tridesetak, pa do 230 četvornih metara, na koliko se prostiru dva »Owners Suita«, smještena na samom pramcu, odmah ispod komandnog mosta, s ogromnim terasama, udobnim ležaljkama i vanjskim jacuzzijima.


Naravno, ova top »adresa« na brodu ima i svoju top cijenu jer noćenje košta oko 10.000 dolara po osobi.


Vrhunski sadržaji


Nema što ne nudi ova megajahta svojim gostima o kojima se brine 176 članova posade, među kojima se nalazi i dvoje Hrvata, visokih brodskih časnika. Radomir Novosel, rođeni Krčanin, zamjenik je zapovjednika broda, a Maja Sabolić iz Kutine prva je časnica za sigurnost.


Ustvari, od svih vrhunskih sadržaja koji su na raspolaganju gostima i njihovom dobrom osjećaju, »Scenic Eclipse« jedino ne nudi kazino ili disco jer je sve podređeno opuštanju.Puno se pažnje posvetilo spa, wellness i fitness zonama i tretmanima na brodu. Spa apartmani tako primjerice imaju jacuzzije Philippe Starck, sa staklima koja se mogu zatamniti zbog privatnosti, parne tuševe, a nudi se i terapija svjetlom.


Na brodu je nekoliko polivalentnih dvorana sa sjajnim ozvučenjima, iz vrhunske Bose linije. U sklopu kruzera nalazi se čak deset restorana s različitom ponudom hrane, od azijske do francuske kuhinje.Tu je i osam barova u čijoj se ponudi, primjerice, nalazi više od stotinu vrsta vrhunskih viskija. Gostima se nudi i iskustvo svojevrsne učionice za kuhanje gdje pod budnim okom i uz savjet vrhunskih chefova mogu naučiti spraviti ukusna jela koja su ih tijekom putovanja oduševila.


Apsolutno sve je podređeno gostima, pa tako u svako doba dana i noći mogu doći i na komadni most, pitati i vidjeti sve što ih zanima i dvogledima s tog mjesta promatrati predivne krajolike.


Tamne boje


Unutrašnjošću »Scenic Eclipsea« dominiraju tamne boje – crna, čokoladno smeđa, siva, s kromiranim detaljima. Povremeno se pojavljuju i safirno plava i bijela boja, kao što je primjerice u glavnom restoranu i joga studiju s pogledom na ocean.Svoj pečat untrašnjem dizajnu »Scenic Eclipsea«, poglavito u odabiru umjetničkih djela koja su oplemenila prostor, uvelike je dala Moroneyjeva supruga Karen.


Da, »Scenic Eclipse« uistinu je fascinantan kruzer, kao što je zasigurno fascinantno i iskustvo otisnuti se njime na istraživačko putovanje ledenim morima.


Svijet u malom


Posada »Scenic Eclipsea« pravi je svijet u malom. Kako doznajemo od zamjenika zapovjednika Radomira Novosela, gotovo da i nema nacionalnosti koja nije zastupljena u posadi ovog broda.U gastroponudi gostima su na raspolaganju delicije iz tridesetak kuhinja svijeta koje spravljaju vrhunski chefovi.


Pogled iz zraka za 800 eura


Let helikopterom i zaron podmornicom jedino je što se na ovom brodu dodatno plaća. Interesa kod gostiju ne nedostaje, pa se tako dnevno odradi i po dvadesetak tura helikopterom za što gostima »Scenic Eclipsea« nije teško izdvojiti i po 800 eura po osobi za to dvadesetominutno iskustvo.I zaroni podmornicom su vrlo traženi, a nije rijetkost da se pojedini gosti tijekom putovanja u više navrata odlučuju za taj doživljaj polarnih krajeva iz dubine ili zraka.