ZA LJUBITELJE DOBROG ŠTIVA

S KNJIGOM NISI SAM Crikvenička knjižnica unosi boje u pandemijske dane

Robert Šimonović

Foto GKC

Foto GKC

Tema Noći knjige je biblioterapija. Tim povodom, Gradska knjižnica Crikvenica na svom će Facebook profilu ugostiti spisateljski dvojac Lari Mari koji je i začeo novi književni pravac nazvan »proza koja liječi«CRIKVENICA – Bilo za zabavu, opuštanje, učenje, ili jednostavno bijeg od stvarnosti, dobro štivo svima nam je potrebno te je ono danas traženije nego ikada prije, otkrila nam je ravnateljica Gradske knjižnice Crikvenica Irena Krmpotić.


Upravo iz tog razloga, Gradska knjižnica Crikvenica, ulazeći sada već u drugu pandemijsku godinu, ne posustaje u svojim programima i aktivnostima. Vodeći računa o potrebama i željama svojih korisnika, djelatnice knjižnice najveći su dio sadržaja prebacile na digitalne platforme poput Facebooka i YouTube kanala, na kojima svaki tjedan svojim korisnicima nastoje ponuditi zanimljive i kvalitetne sadržaje.


Uzbudljiv tjedan


Od ponedjeljka nas očekuje već tradicionalno obilježavanje Tjedna dječje dobre knjige i Noći knjige.
– Kao što sam već naglasila, dobra knjiga svima nam je potrebna, posebice djeci, i to je jedan od glavnih razloga zbog kojega obilježavamo Tjedan dobre dječje knjige. Crikvenička knjižnica otvorit će ga 19. travnja doista sjajnim događanjem – izložbom »Tragom Bijelog jelena«, a otvorenje će biti moguće pratiti na YouTube kanalu i Facebook profilu Knjižnice. Riječ je o 40 autorskih ilustracija slikovnica velikana hlebinskog naivnog slikarstva Josipa Generalića, pojasnila je Krmpotić te nastavila:
– Ovaj tjedan donosi i online pričaonice za Bebuljke i pričaonicu Car Edgar u gostima, a središnji događaj bit će rođendan dječjeg čitateljskog kluba Biblice, u društvu poznate dječje spisateljice Moree Banićević. Nastavno na već spominjanu ljekovitu moć knjige, ovogodišnja Noć knjige koja će tradicionalno biti održana 23. travnja, kao temu donosi, razmatra i propitkuje fenomen biblioterapije. Tim povodom, Gradska knjižnica Crikvenica na svom će Facebook profilu ugostiti spisateljski dvojac Lari Mari, poznat upravo kao dvojac začetnica novog književnog pravca nazvanog »proza koja liječi«.


Top lista GKC-a

1. Luisa May Alcott: »Male žene«
2. Kristin Hannah: »Moja Aljaska«
3. Kate Quinn: »Lovkinja«
4. Jo Nesbo: »Kraljevstvo«
5. Fredrik Backman: »Tjeskobni ljudi«

U izlozima Središnjeg odjela u Crikvenici bit će postavljena i izložba knjiga iz područja biblioterapije, dok je selački ogranak za vrtićarce Dječjeg vrtića Radost pripremio online pričaonicu i vježbaonicu vrlo popularne slikovnice »Diši kao medo«, rekla je Irena Krmpotić.


Online programi


Tjedan dječje dobre knjige i Noć knjige nisu jedine prigode koje potiču knjižničke aktivnosti. Ravnateljica knjižnice navodi da se sustavno radi na osmišljavanju, provedbi i vrednovanju različitih projekata tijekom cijele godine koji se nastoje maksimalno prilagoditi novom virtualnom okruženju prema novonastalim uvjetima pandemije koronavirusa.


Besplatno učlanjenje i oprost zakasnina za Noć knjige

– Na kraju napomenimo da dobre navike treba njegovati, a jedna od tih je i povremeno darivanje građana besplatnim članstvom, koje će ovoga puta biti upriličeno upravo na tradicionalnoj Noći knjige, 23. travnja. Građani će se toga dana moći besplatno učlaniti, obnoviti članstvo koje je isteklo te vratiti knjige bez naplate zakasnine, poručila je Irena Krmpotić.

– Ponajprije se to odnosi na popularni projekt Bebeteka, namijenjen poticanju čitanja kod djece najranije dobi, a koji vode dvije odgojiteljice, stručne suradnice Tatjana Car Kolombo i Vlatka Pobor. Termin utorkom u 18 sati ne propušta se, jer svi Bebuljci i Čituljci, osim što mogu uživati u kvalitetnim pričama, imaju i mogućnost sudjelovanja u dobro osmišljenim kreativnim radionicama, istaknula je Irena Krmpotić te nadodala i kako su osim Bebeteke, knjižničarke put do svojih korisnika pronašle organiziravši brojne prigodne online programe – od Majčinog dana, Noći knjige u Crikvenici i ekoradionica, pa sve do Adventa i Silvestrova u knjižnici. Uz to, unatoč epidemiološkim mjerama, knjižnica je svojim korisnicima osigurala cjelodnevno poslovanje, tako da su korisničke usluge dostupne prema istaknutom rasporedu u Središnjem odjelu, u Ogranku Selce i Knjižnoj stanici Dramalj.


Tražena samopomoć


Za kraj smo ravnateljici postavili pitanje vezano uz čitalačke navike korisnika, odnosno zanimalo nas je koje naslove Crikveničanke i Crikveničani najviše čitaju i kakve se knjige najčešće posuđuju.
– Knjižnica ni na trenutak ne posustaje u redovnoj nabavi najnovijih hitova i recentne književne produkcije, pa korisnici s pravom mogu biti zadovoljni jer u najkraćem mogućem roku imaju dostupne najnovije i najtraženije naslove. Od beletristike se već uobičajeno najviše čitaju trileri, pri čemu su omiljeni skandinavski autori, kao i ljubići, gdje prvo mjesto drži Kristine Hannah, dok su kod publicističkih naslova apsolutno najtraženiji oni iz domene samopomoći. To i ne čudi s obzirom na vrijeme pandemije u kojem živimo, ali i s obzirom na svakodnevne izazove i stres koje nam suvremeni način života donosi, zaključila je ravnateljica crikveničke Gradske knjižnice Irena Krmpotić.