24. izdanje konvencije fantastike

RIKON: Tri dana inovacije, inspiracije i igre

Marko Dobrecović

Ovako je bilo na Filozofskom fakultetu prije dvije godine, Foto: Vedran Karuza

Ovako je bilo na Filozofskom fakultetu prije dvije godine, Foto: Vedran Karuza

Konvencija s dugom tradicijom i ove će godine pružiti čitav niz predavanja, tribina, predstavljanja književnih izdanja i igara, kreativnih radionica, zabavnih sadržaja i izložbi.Vrijeme je za novo izdanje godišnje konvencije fantastike Rikon, koja će ovoga vikenda doživjeti svoje 24. izdanje. Trodnevni festival većim će se dijelom održati u Art-kvartu Benčić, većina aktivnosti planirana je na otvorenom, a neki dijelovi programa i u Dječjem odjelu Stribor.


Orijentirani na djecu


Konvencija s dugom tradicijom i ove će godine pružiti čitav niz predavanja, tribina, predstavljanja književnih izdanja i igara, kreativnih radionica, zabavnih sadržaja i izložbi. Program ovogodišnjeg Rikona posebno je orijentiran na djecu i mlade te nudi različite teme koje na pristupačan način obrađuju znanost, umjetnost, kulturu, inovacije i poduzetništvo. Svojim programom organizatori povezuju tri pojma kojima ciljanu skupinu žele pozvati na aktivnosti Rikona 2021, a to su igra, inspiracija i inovacija. Na ovogodišnji Rikon pozvani su svi, zato što će se uz dječji program održavati i regularni program. Ulaskom na konvenciju imate pravo sudjelovanja u svim nagradnim igrama i kvizovima te kreativnim radionicama. Također, pristup šanku s hranom i pićem te raznim štandovima moguć je isključivo posjetiteljima konvencije.


Bez igranja igara ne ide, Foto: Vedran Karuza


Radionice, kvizovi, koncerti


Niz aktivnosti i u dječjem i u regularnom programu započinje već u petak. U dječjoj radionici u petak klinci će moći sami izraditi robotski autić i isprogramirati ga za vožnju, a nakon toga slijedi radionica pričanja priča čime se potiče razvoj jezika govora i mašte. U subotu se program nastavlja radionicom kaligrafije i STEAM radionicom i uvijek zanimljiv cosplay za djecu, a u nedjelju na red dolaze 3D-printanje, radionica izrade torbi i fantastična origami radionica.
Regularni program u petak sadrži igranje igara, radionicu crtanja i pisanja, a za kraj dana nude se dva kviza. Iz subotnjeg programa ističe se predavanje o umjetnoj inteligenciji, koncert grupe Po’ metra crijeva, cosplay za odrasle, a tu su i kvizovi o Harryju Potteru, »Zvjezdanim ratovima« i »Zvjezdanim stazama« te Morski znanstveno- fantastični kviz.


Rikon je uvijek odlično posjećen, Foto: Vedran Karuza


Rikonrijeka.com
Ovo su samo neke od mnogih aktivnosti koje će se za vikend odvijati u sklopu konvencije Rikon. Cjelokupni sadržaj i vrijeme održavanja možete pronaći na web-stranici rikonrijeka.com gdje se nalazi program u kojem su jasno prikazana sva predavanja, predstavljanja, radionice, kvizovi, igranja igara i ostale aktivnosti. Novosti i obavijesti također možete pratiti i na Rikonovim profilima na društvenim mrežama.
– Zaronite s nama u svijet mašte gdje se spajaju znanost i umjetnost, edukacija i zabava, kulturna baština i popularna kultura, poručuju organizatori.