27 susjedstava

ZVONČARSKA SIMFONIJA Ne propustite novi EPK spektakl u nedjelju u Čavlima

Danijela Bauk

NL arhiva

NL arhiva

– Drago mi je da Festivale susjedstava otvaramo s našom tradicijom i da možemo pokazati svu raznolikost našega kraja, rekao je župan Komadina, dok je pročelnik Šarar naglasio kako bi »Rijeka bila puno siromašniji grad bez svoje okolice, baš kao što bi i okolica bila siromašnija bez Rijeke«.RIJEKA – Baš kao i sami zvončari, svako je zvono različito, različite težine i različitog zvuka koji proizvodi. Do izražaja dolazi vještina zvončara koji vlastitim tijelom zvone usklađenim ritmom, proizvodeći zajedno istovremenu ritmičku tutnjavu – »Zvončarsku simfoniju«.


Tako je na pressici najavljen bogat program prvog Festivala susjedstva, onog u što će se od petka do nedjelje odvijati na Čavlima.


Rijeka je protekle subote uplovila u godinu kulture, godinu kad nosi titulu Europske prijestolnice kulture, a sastavni dio je i programski pravac 27 susjedstva što gradove, općine, mjesta i naselja Primorsko-goranske županije spaja s 27 zemalja Europske unije, a susjedstvo Čavle povezano je s njemačkim gradom Immenstadt, odnosno tamošnjom udrugom tradicijskih karnevalskih običaja Klausen i Bärbele Verein, naglasili su Zlatko Komadina, župan primorsko-goranski, Ivan Šarar, pročelnik za kulturu Grada Rijeke, Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020, Ivana Cvitan Polić, načelnica Općine Čavle, Ivan Salomon, direktor TZO Čavle, Branka Cvjetičanin, glavna voditeljica programa 27 susjedstava, Antonio Mlinar, predstavnik Grobničkih dondolaša, Nikola Kolja Vrančić, predstavnik udruge Palentar i autor izložbe Tradicijskih maski Europe, te Zoran Majstorović, skladatelj i multiinstrumentalist, voditelj »Zvončarske simfonije«.
– Drago mi je da Festivale susjedstava otvaramo s našom tradicijom i da možemo pokazati svu raznolikost našega kraja, rekao je župan Komadina, dok je pročelnik Šarar naglasio kako bi »Rijeka bila puno siromašniji grad bez svoje okolice, baš kao što bi i okolica bila siromašnija bez Rijeke«.


– Izuzetno mi je drago što je programski pravac 27 susjedstava okupio lokalnu zajednicu koja će se, nadam se, kroz ovaj program osnažiti i nastaviti djelovati i nakon što 2020. godina završi i to je veliko naslijeđe ovog projekta, rekla je Emina Višnić, dok je Cvjetičann naglasila da susjedstava, osim festivalskog programa, djeluju i kao dnevni boravci tijekom cijele godine, omogućavajući upoznavanje posjetitelja sa svojim karakteristikama.


Foto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLERPonos što upravo susjedstvo Čavle otvara program Festivala susjedstava nije skrivala načelnica Ivana Cvitan Polić. 


– Ovaj projekt donio nam je jednu divnu energiju koja će se, vjerujem, održati i tijekom cijele godine, a i nakon toga, kazala je Cvitan Polić, dok je Ivan Salomon najavio sva događanja što susjedstvo Čavle očekuje ovog vikenda.


Jedinstvena simfonija


»Zvončarska smotra« započinje u nedjelju u 12 sati okupljanjem ispred OŠ Čavle nakon čega će povorka zvončara krenuti Ulicom Čavja do Trga hrvatskih branitelja u Čavlima. U isto vrijeme, također u 12 sati na Trgu hrvatskih branitelja će se održati protokolarni dio Otvorenja Festivala susjedstava. 


Povorku od 500-tinjak zvončara predvodit će Karlovački bubnjari, na čelu povorke bit će njemački partneri iz susjedstva Čavle, zvončarske grupe Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz Immenstada iz Njemačke, dok će za začelju biti domaćini, Grobnički dondolaši. U povorci sudjeluju još i Bušari iz Mađarske, bugarski Survakari te Griški krabunosi, Didi s Kamešnice, Kukuljanski zvončari, Crnoluški pesniki, Ćićski zgončari, Zametski zvončari, Žejanski zvončari i udruga Črna sraka iz Hrvatske.


Njima će se kao predstavnici Riječkog karnevala pridružiti i Meštar Toni, te ovogodišnja kraljica Dora Pilepić, a duž trase zvončare će predstavljati voditelji na čak tri pozornice. Nakon povorke, na Trgu branitelja s početkom u 16 sati bit će izvedena jedinstvena »Zvončarska simfonija« pod dirigentskom palicom riječkog jazz glazbenika i gitarista, multiinstrumentalista, aranžera i kompozitora Zorana Majstorovića kao i samih zvončara, te Karlovačkih bubnjara.


Riječ je o svojevrsnoj jazz improvizaciji koja spaja glazbu, ritam i zvona, audio-vizualni doživljaj koji glazbu pretvara u obredni ritual. – Bit će to jedan duet bubnjara i zvončara, istaknuo je Majstorović.


Jubilej Dondolaša


A sve počinje već u petak kad će u 17 sati  u Galeriji suvremene umjetnosti Grobnik biti otvorena izložba »Europski umjetnici na Grobniku« koja će predstaviti radove 50-ak umjetnika iz Europe koji su boravili na Grobniku, a u organizaciji katedre čakavskog sabora Grobnišćine.


U 19 sati u Domu kulture Čavle bit će održana svečana skupština povodom velikog jubileja, 20 obljetnice Grobničkih dondolaša, a potom slijedi party u lokalnim ugostiteljskim objektima. U subotu od 11 do 15 sati bit će održana tradicionalna manifestacija Maškarani Platak na kojoj sudjeluju Mesopusna kumpanija Grad Grobnik, Jušto oženjeni – Just Married, Škrljevske maškari, Gornji kraj – Crikvenica, Karnevalska grupa Pom-F-Ri, Pikići, Lahko ćemo, Prijatelji/Amici, Grobnički dondolaši, te njemački partneri susjedstva Čavle, zvončarska grupa Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz Immenstada.


Povorka će krenuti u 12 sati ispred Malog doma na Platku, završit će ispred Velikog doma gdje će za sve sudionike biti organizirane animacijske igre. Najboljima će se dodijeliti i medalje, posjetitelje će od 18 sati zabavljati Frula Band, a u večernjim satima zabava će se preseliti u Dom kulture Čavle gdje u 21 sat započinju maškarani tanci uz bend Grooversi. Također u subotu u organizaciji udruge Čavjanske maškare i Automotodroma Grobnik bit će održan Grobnički međunarodni Maškarani autorally koji će započeti u 12 sati na adresi Čavja 31.


Izložbe u popratnom dijelu programa


U Domu kulture Čavle još 3. veljače otvorena je izložba Tradicijske maske Europe autora Nikole Kolje Vrančića i Marine Vrančić koja se sastoji od osamdesetak figura, a sve su obučene u autentičnu robu zvončara. Na istom mjestu može se pogledati i izložba radova djece iz Dječjeg vrtića Čavlić kao i izložba fotografija Grobničkih dondolaša kojom se obilježava 20 godina postojanja udruge.


Besplatan prijevoz iz Rijeke u Čavle


U nedjelju u organizaciji Rijeke 2020 bit će organiziran besplatan prijevoz za građane iz Rijeke do Čavli i natrag. Autobus će voziti u dvije ture – polazak iz Rijeke bit će u 10.20 i 11.20 sati, dok će povratak iz centra Čavli u Rijeku biti u 17.15 i 18.15 sati. Polazak autobusa bit će s Jelačićevog trga u Rijeci. Broj mjesta je ograničen, a svoje mjesto zainteresirani mogu rezervirati danas do 16 sati na e-mail adresi: [email protected].


Preregulacija prometa 


Zvončarska smotra bit će održana se na dijelu cesta D3 i Ž5055, pa će se sukladno tome u periodu od 10.30 do 16 sati zatvoriti dijelovi ovih prometnica, a promet će se preusmjeriti na alternativne pravce. Predviđeno je zatvaranje dijela ceste od Benzinske crpke INA Čavle do Dječjeg vrtića Čavlić. Korisnici  državne ceste  D3 koji dolaze i odlaze iz udaljenijih gradova i naselja u tom se periodu usmjeruju na  alternative pravce (prije svega AC Rijeka – Zagreb). Parking za posjetitelje nalazi se kod groblja Cernik i ispod mosta Cernik.