Press kolegij

Županijski proračun narastao na gotovo milijardu kuna: Kome ide neutrošenih 49 milijuna?

Biljana Savić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran KaruzaRIJEKA Proračun PGŽ-a, čiji je prijedlog rebalansa upućen u skupštinsku proceduru, povećava se za 60,2 milijuna kuna, odnosno 6,73 posto, pa će umjesto početnih 895 iznositi 954,2 milijuna kuna, što nas približava psihološkoj granici od milijardu kuna, kazao je na kolegiju župana pročelnik Krešimir Parat.


Kako je obrazložio, na povećanje proračuna najviše utječe prijenos neutrošenih sredstava u iznosu od 49 milijuna kuna, dok se prihodi i primici iz tekuće godine povećavaju za 19,3 milijuna kuna. Predloženim rebalansom, najviše će sredstava dobiti obrazovanje, zdravstvo te sport i kultura, a tu se jasno vide programska usmjerenja PGŽ-a, konstatirao je Parat.


Kako je kazao, neutrošena namjenska sredstva raspoređuju se sukladno zakonskim namjenama, odnosno ugovornim obvezama, dok se za 10 milijuna kuna viška koji nema unaprijed utvrđenu namjenu, predlaže raspodjela na 11 stavki i to najviše, po dva milijuna kuna, za sufinanciranje ravnomjernog razvitka i izgradnju pretovarne stanice u Sović Lazu, zatim 1,87 milijuna kuna za dodatno jačanje Fonda za Gorski kotar, 1,25 milijuna kuna PGŽ usmjerit će za pomoć KBC-u Rijeka, a 1,2 milijuna kuna za sufinanciranje Rijeka 2020, dok će s 250.000 kuna, dvostrukim iznosom u odnosu na prošlogodišnji, Županija pomoći u saniranju štete od požara u Psihijatrijskoj bolnici Lopača.
Župan Zlatko Komadina odmah je najavio je i rebalans rebalansa, jer kako je kazao, prihodi rastu, ali i rashodi.


– Amandmanom ćemo zatražiti još 600.000 kuna za Fond solidarnosti za djecu i mlade koji je namijenjen za pomoć djeci radnika »3. maja« koji su već mjesecima bez plaće, najavio je Komadina.


Govoreći o rastu prihoda na pomorskom dobru kroz sustav koncesija i poslovanja županijskih lučkih uprava, Komadina je kazao da je na području PGŽ-a na snazi 110 koncesija, od čega se uprihoduje godišnje oko 50 milijuna kuna.


– Kad se tome doda i 50 milijuna kuna prihoda županijskih lučkih uprava, dolazimo do onih 100 milijuna kuna investicijskog potencijala koji se u cijelosti vraća pomorskom dobru – kazao je Komadina.