Press kolegij

Županijska skupština seli u Rektorat, PGŽ financira prijevoz onkoloških bolesnika

Barbara Čalušić

Ljudevit Krpan, Alessandra Ban, Marina Medarić i Marko Boras Mandić / Foto PGŽ

Ljudevit Krpan, Alessandra Ban, Marina Medarić i Marko Boras Mandić / Foto PGŽ

Kao skupština u ove tri godine zasjedali smo 28 puta, što je najviše od svih županija u Hrvatskoj, rekao je Boras MandićRIJEKA – Sjednica Županijske skupštine u četvrtak će se prvi put održati u županijskim prostorima, i to u prostoru Rektorata Sveučilišta gdje se seli iz Opatije u koju su sjednice preseljene nakon izbijanja pandemije.


Sjednicu u novim prostorima na županijskom susretu s novinarima najavio je predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić.


– Prvi put u ovom mandatu sjednica će se održati u sjedištu županije. Ovom prigodom moram se zahvaliti bivšem pročelniku Goranu Petrcu i sadašnjoj pročelnici Ermini Duraj na iznimnom trudu da se sjednice održavaju u vlastitim prostorima.
Kao skupština u ove tri godine zasjedali smo 28 puta, što je najviše od svih županija u Hrvatskoj. Držim da je uloga Županijske skupštine da redovno zasjeda, da točke što prije dolaze na stol vijećnicima.


Ovog četvrtka za sjednicu je predviđen najopširniji dnevni red s 29 točaka i vjerujem da će se u izbornoj godini nastaviti u primjerenom tonu.


Zahvaljujem se vijećnicima i mojim zamjenicima na dosadašnjem konstruktivnom radu, rekao je Boras Mandić koji je izdvojio izbor ravnatelja Županijske uprave za ceste kao prvu točku dnevnog reda.Male potpore


Zamjenica župana Marina Medarić podsjetila je na sufinanciranje prijevoza onkoloških bolesnika, za koje je natječaj otvoren do 22. ožujka, a mogu se javiti sve jedinice lokalne samouprave ako na svojem području nemaju zdravstvenu ustanovu s odjelom za onkološke bolesnike.


U tu svrhu je raspoređeno 30 tisuća eura s namjerom da se financira 50 posto troškova prijevoza jedinicama lokalne samouprave.


Pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban najavila je potpore male vrijednosti za mjere u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu.


Kako je kazala, provedba programa temelji se na strateškom planu usvojenom prošle godine, a usmjeren je prema multifunkcionalnoj poljoprivredi koja doprinosi održivom razvoju. Predloženo je 13 mjera, a sredstva su planirana u iznosu od 400 tisuća eura.


Za otoke i priobalje planirano je 180 tisuća eura, za Gorski kotar 132 tisuće, a za provedbu mjera očuvanja plodnosti i navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta 80 tisuća eura. Ove godine prihvatljivost troškova iznosi 80 postu u rasponu od 2.000 do 12.000 eura, a 100 posto će se pokrivati osnivanje i razvoj OPG-ova. Savjetovanje s javnošću traje do 25. ožujka, a po završteku Upravni odjel će izraditi program i poslati ga na mišljenje Ministarstvu poljoprivrede nakon čijeg pozitivnog mišljenja slijedi javni poziv.


Natječaj za otoke


Pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan podsjetio je da je Ministarstvo regionalnog razvoja objavilo poziv za realizaciju projekata otoka iz integriranog teritorijalnog programa. Pozvao je sva javnopravna tijela s otoka da apliciraju na natječaj s projektima, a Županija će u dogovoru s resornim ministarstvom napraviti listu projekata za koje je osigurano 31,7 milijun eura. S ministarstvom se također razgovora da jedan takav poziv ide i za područje Gorskog kotara.


Energetski dan u petak

Pročelnik Krpan je najavio i Energetski dan Primorsko-goranske županije koji će biti održan u petak u Guvernerovoj palači. Svi zainteresirani u petak će moći dobiti informacije direktora HEP-a vezane za ulaganje u elektroenergetsku mrežu. Inače, Krpan je istaknuo da PGŽ ima najveći broj fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama koji su priključeni na mrežu HEP-a

 


Projekti Thalassotherapije Crikvenica i Lječilišta Veli Lošinj

Kako je istaknula zamjenica župana Marina Medarić, odobren je projekt za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva turizma, a radi se o poboljšanju uvjeta u turističkom sektoru.


– Prijavile su se Thalassotherapia Crikvenica i Lječilište Veli Lošinj. Thalassoterapija je prijavila potpunu rekonstrukciju objekta Smiljka koji bi u budućnosti trebao sadržavati 33 kreveta umjesto dosadašnja 63. Dobiveni iznos je 5,03 milijuna eura, a traženi iznos bio je 6,139 milijuna eura te će javni natječaj pokazati pravu vrijednost radova.


Lječilište Veli Lošinj je prijavilo 2,662 milijuna eura, a dobiveno je 2,083 milijuna eura te ovdje do potpune realizacije nedostaje 600 tisuća eura. To su lijepi projekti koji će omogućiti bolji rad naših zdravstvenih ustanova, smatra Medarić.