Izglasan rebalans proračuna

Županijska skupština: Oporba optužila Komadinu za političko zapošljavanje

Barbara Čalušić

Erik Fabijanić, Hrvoje Burić i Marina Medarić / Snimio Sergej DRECHSLER

Erik Fabijanić, Hrvoje Burić i Marina Medarić / Snimio Sergej DRECHSLER

Iznimno mi je drago da je župan najavio svoju kandidaturu i bilo bi mi drago da i Obersnel to napravi, pa da obojica izgubite izbore. Skandalozne su županove izjave o zapošljavanjima po partijskom ključu. Ovdje smo svi stavili šalove kako bismo se obranili od glupih izjava predsjednice, a vaše su izjave o nepotizmu u županiji puno gore, izjavio je Bojan Kurelić (Akcija mladih)RIJEKA  Županijski vijećnici na jučerašnjoj su sjednici Skupštine s 24 glasa podržali drugi ovogodišnji rebalans proračuna koji je već ranije okarakteriziran kao tehnički, a ne politički. Unatoč tome, protiv rebalansa glasalo je petero vijećnika Akcije mladih, Živog zida i Mosta, dok je devetero vijećnika predvođeno HDZ-om bilo suzdržano.


Kod izglasavanja drugog rebalansa proračuna, vladajućoj koaliciji pridružio se i nezavisni Hrvoje Burić. Drugim ovogodišnjim rebalansom županijski je proračun smanjen za 22,3 milijuna kuna te on na prihodovnoj strani iznosi 875 milijuna kuna, a na rashodovnoj 931 milijun kuna.


Smanjenje od 2,3 posto u Županiji objašnjavaju usklađivanjem dinamike projekata sa stvarnim očekivanjima na kraju godine, a smanjena sredstva su namjenski prihodi za projekte koji se neće ostvariti.
Iznoseći pitanja vezana uz rebalans, HDZ-ov Vice Sep upitao se zašto rebalans nisu podržali svi odbori te da bi bilo dobro čuti razloge Odbora za pomorstvo i Odbora za socijalnu skrb zašto nisu podržali druge ovogodišnje izmjene proračuna. Sepa je zanimalo i zašto ni u ovim izmjenama u županijski proračun nije uvršteno ulaganje u Industrijsku zonu Bakar na Kukuljanovu.


– Nema stavke vezane uz zonu na Kukuljanovu, a vi govorite da se ne radi o političkom proračunu. Na Kukuljanovu ne rade samo stanovnici Grada Bakra, već svi građani ove županije, čak i s otoka, komentirao je Sep kojem je župan Zlatko Komadina odgovorio da se Industrijska zona Bakar, odnosno izgradnja prometnica na Kukuljanovu, nalazi u planu ŽUC-a za iduću godinu.S 34 glasa vijećnika i jednim protiv usvojena je odluka o davanju koncesije za gradsku plažu u Crikvenici. Kako je objašnjeno, radi se o kompleksnoj koncesiji u kojoj su predviđeni značajni investicijski zahvati kako kroz izgradnju, tako i kroz oplemenjivanje cijelog prostora ugostiteljskim i ostalim sadržajima. Rok je 20 godina, a radi se o ulaganju preko 18 milijuna kuna u kojima stalni dio koncesijske naknade prelazi 800 tisuća kuna.SDP-ov Loris Rak kazao je kako je stav županije da se sve javne plaže moraju osloboditi ograničavanja pristupa i uvođenja sustava naplate, a Mataja Mafrici smatra da donošenjem ovakve odluke PGŽ postaje županija u kojoj se ne naplaćuje boravak na Crnom molu koji je proteklih godina bio uglavnom u lošem stanju, tako da teza o ekonomskom opravdanju naplaćivanja ulaza na plažu ne stoji. S njima se nije složila Nerea Pulić iz Mosta koja je ocijenila da je riječ o eksperimentu koji se provodi po treći put na plaži koja je bila ograđena još u doba Kraljevine Jugoslavije.– Prva posljedica skidanja ograde bit će ulaz vozila, a posljedice ovakvog koncesioniranja snosit će Crikveničani i njihovi turisti jer više neće biti ovog bisera koji je brend star 125 godina, smatra Pulić.


Amandmani i proračun


Dinko Beaković iz HDZ-a ustvrdio je da kod usvajanja svih proračuna, vladajući redovito odbijaju amandmane oporbe, pri čemu, kako je dodao, govori o općoj pojavi gdje ne amnestira nikog. Zanimalo ga je kada je proračun politički, a kada tehnički.


– Ja uvijek smatram da proračun mora biti transparentan, u službi svih gradova i općina, a ne samo onih koji su vaši, smatra Beaković kojeg je za prihvaćanje amandmana ispravio Marko Mataja Mafrici, poručivši da nije točno da se kod usvajanja proračuna odbijaju amandmani oporbe, no da oporba glasa protiv proračuna, a time i protiv svojih amandmana.


– Sjećam se da je upravo amandman vašeg kolege Sepa nedavno prihvaćen, a ja živim za trenutak kada će stići amandman Mosta koji je usklađen sa zakonima. Kada dobijete takve amandmane, jednostavno ne možemo za to optužiti županijsku vlast jer ne možemo napisati amandmane koji su formalno valjani, istaknuo je Mataja Mafrici.


Jučerašnju sjednicu obilježio je i jedan modni detalj – šal NK Rijeka koji je većina vijećnika jučer nosila kao znak podrške ovom klubu nakon nedavne izjave predsjednice države o rezervnom klubu Zvezde i Partizana. Srđan Srdoč na aktualnom satu upitao je župana Komadinu da komentira predsjedničinu izjavu.


Županijska skupština / Snimio Sergej DRECHSLER


Županijska skupština / Snimio Sergej DRECHSLER»Milo janje«


– Ta izjava govori sama o sebi, a ja se čudim što predsjednica kao iskusna diplomatkinja iznosi prljavi veš u inozemstvu. Prvom prilikom ću joj pokloniti knjigu »Stadion Kantrida«, a uskoro će izaći i monografija NK Rijeke pa će u njoj moći pročitati da je to najstariji hrvatski nogometni klub, rekao je Komadina.


Bojan Kurelić iz Akcije mladih i Dinko Beaković skandaloznima su ocijenili politička zapošljavanja u županijskim ustanovama.


– Iznimno mi je drago da je župan najavio svoju kandidaturu i bilo bi mi drago da i Obersnel to napravi, pa da obojica izgubite izbore. Skandalozne su izjave u Novom listu gdje govorite o zapošljavanjima po partijskom ključu. Ovdje smo svi stavili šalove kako bismo se obranili od glupih izjava predsjednice, a vaše su izjave o nepotizmu u županiji puno gore, izjavio je Kurelić na aktualnom satu na što mu je Komadina rekao da to što citira nije njegova izjava, ni intervju, već »članak gospođe novinarke«.


– Vidim da ste vi milo janje, niste spremni prihvatiti odgovornost, »uskočio« je i Beaković koji kaže da stalno upozorava na političko zapošljavanje u ustanovama.


– Ja jesam milo janje, da nisam, već bih vas tužio par puta. Ako imate neka saznanja prijavite me DORH-u, ali nemojte ovako obmanjivati. Sve što ste dosad prijavili je odbačeno, odgovorio je Komadina.