Press kolegij

Županija ove godine na Platku ulaže 15 milijuna kuna, evo što je sve u planu

Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Sustav za zasnježenje ide dalje, Radeševo će zimi biti zasnježeno, iduće godine je u planu baby lift i žičara Pribeniš...Redoviti press kolegij župana održan je na Platku, za koji je župan Zlatko Komadina istaknuo kako je, od strane građana, najbolje prihvaćeni kapitalni projekt Primorsko-goranske županije, prije svega, radi sporta i sadržaja koji se odvijaju i ljeti i zimi: “Željeli smo da naši građani imaju mjesto okupljanja i rekreacije te da provode što više vremena u prirodi,a ima i izuzetno puno sadržaja za djecu i mlade”.


S daljnjim planovima i ulaganjima u Platak prisutne je upoznao pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan: “U ovoj godini ulaganja u Platak su 12 milijuna kuna.


Sustav za zasnježenje ide dalje, Radeševo će zimi biti zasnježeno, iduće godine je u planu baby lift i žičara Pribeniš. Provedena je javna nabava za glavni projekt nove četverosedežnice do Radeševa te se nadamo da bi mogli krenuti s izradom glavnog projekta, odnosno ishođenjem građevinske dozvole”, rekao je Krpan.
Dodao je kako je,uz postojećih 10, nadograđeno još 5 roštilja te se ide u izgradnju 5 novih piknik zona, analiziraju se i mogućnosti investiranja u vidikovac, tu je i jezero kapaciteta 50.000 kubika a dovršavaju se i postojeći infrastrukturni projekti.


Županijska uprava za ceste trenutno provodi oko kilometar ceste u vrijednosti od 2,8 milijuna kuna, što je ukupno gotovo 15 milijuna kuna ulaganja od strane PGŽ u ovoj godini.Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar izvijestila je o poticajima za poduzetnike iz ruralnog dijela županije. Početkom svibnja raspisan je javni poziv poduzetnicima za mjeru nabave opreme i sufinanciranja troškova radi prilagodbe poslovanja zbog epidemije koronavirusa kako bi im se bespovratnim sredstvima olakšalo poslovanje i poboljšala likvidnost.


Početno je bilo osigurano oko 2 milijuna kn u Proračunu, ali je kroz izmjene i dopune osigurano još 4 milijuna, tako da je sveukupno na raspolaganju bilo oko 6,4 milijuna kuna.


Sveukupno je pristiglo 300-tinjak prijava od čega 209 važećih koje su dobile potporu. Većinom je bilo riječi o sufinanciranju opreme za registriranu djelatnost i troškovima oko prilagodbe poslovanja.


“Ostalo je oko 30-ak prijava koje su prihvatljive, ali više nemamo sredstava, no pokušat ćemo novim izmjenama i dopunama u Proračunu osigurati dodatnih 800.000,00 kn”, rekla je pročelnica.


Također je bio raspisan i javni poziv prema poljoprivrednim gospodarstvima kako bi se potaknuo i očuvao razvoj poljoprivrednih gospodarstava, unaprijedio stočni fond u Gorskom kotaru, kao i investicije u prerađivačku djelatnost.


Ukupno je raspoređeno oko milijun kuna, a poziv je još uvijek otvoren. Kroz oba natječaja su osigurana posebna sredstva za Gorski kotar, za poduzetnike je bilo oko 2 mil. kn, a za poljoprivredna gospodarstva 600.000,00 kn.


Što se tiče epidemiološke situacije u PGŽ, župan je rekao da je ona i dalje povoljna, među najboljima u Hrvatskoj. U Primorsko-goranskoj županiji je od početka epidemije obavljeno oko 10. 000 testiranja, od toga oko 6.000 u NZZJZ PGŽ, a danas je na području PGŽ 1 novozaražena i 4 ozdravljene osobe.