PGŽ

ŽUC ulaže 2,6 milijuna kuna u ceste u Gorskom kotaru, otkriveno i u koje

Marinko Glavan

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Osim u ceste, naglasio je Komadina, u ovoj i iduće dvije godine županija će uložiti ukupno 6,6 milijuna eura u projekte razvoja gospodarstva, poljoprivrede, turizma i drugih djelatnostiPrimorsko-goranska županija u ovoj će godini uložiti 2,6 milijuna eura u sanaciju cesta na području Gorskog kotara, najavili su župan Zlatko Komadina i Robert Maršanić, ravnatelj Županijske uprave za ceste(ŽUC).


Osim u ceste, naglasio je Komadina, u ovoj i iduće dvije godine županija će uložiti ukupno 6,6 milijuna eura u projekte razvoja gospodarstva, poljoprivrede, turizma i drugih djelatnosti.


Ulaganja u životni standard


– Vjerujemo da će ova ulaganja pridonijeti poboljšanju životnog standarda stanovnika Gorskog kotara, kao i razvoju gospodarstva u tom dijelu naše županije, rekao je Komadina.
Najveći dio ulaganja odnosi se na održavanje županijskih cesta u Gorskom kotaru, pri čemu će 2,6 milijuna eura biti uloženo u obnovu dvadesetak dionica cesta, od ceste prema Platku koja nominalno nije u Gorskom kotaru jer se nalazi na području Općine Čavle, preko Fužina, Čabra, Skrada, Ravne Gore i Mrkoplja, do Vrbovskog.


Riječ je uglavnom o rekonstrukciji dijelova dotrajalih cesta, u duljini do jednog kilometra, čije stanje, zbog brojnih oštećenja, zahtijeva sanaciju, a u nekim slučajevima i proširenje ceste.


U sklopu projekta trebala bi biti dovršena rekonstrukcija ceste do Platka, na kojoj će se rekonstruirati dvije dionice, od državne ceste D3, do izletišta na Platku, čime bi, nakon višegodišnje obnove i proširenja, cesta do Platka trebala biti u cijelosti proširena i sanirana.


Za čišćenje snijega 2,5 milijuna eura


Maršanić je naveo kako će tijekom ove godine u održavanje županijskih cesta u Primorsko-goranskoj županiji biti uloženo 11,3 milijuna eura, od čega 6,3 milijuna u redovno održavanje, a ostatak u izvanredno, odnosno rekonstrukciju pojedinih dionica cesta.


Pri tom je jedan od većih izdataka, kao i prethodnih godina, naglasio je, onaj za zimsku službu, odnosno čišćenje snijega, posipanje i pripravnost u slučaju snježnih padalina, na što će biti potrošeno čak 2,5 milijuna eura, što čini više od trećine troškova održavanja cesta i po čemu je ŽUC PGŽ-a jedan od najopterećenijih u Hrvatskoj.


– Izvorni prihodi ŽUC-a ostavruju se iz davanja prilikom registracije vozila i oni čine 95 posto naših prihoda. Za pripravnost, posipanje i čišćenje snijega sa županijskih prometnica izdvajamo velik dio našeg proračuna, ali postojeći zakoni na to nas obavezuju, rekao je Maršanić.


Na pitanje novinara je li po pitanju troškova čišćenja snijega i pripravnosti zimske službe na području Gorskog kotara, što je problem ŽUC-a PGŽ koji postoji već godinama, došlo do pomaka u financiranju iz državnog proračuna, odnosno iz proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Maršanić je odgovorio kako Ministarstvo pomaže gradovima i općinama u financiranju dijela troškova zimskog održavanja nerazvrstanih cesta.


Može li država pomoći?


– Što se tiče prihoda županijskih uprava za ceste, oni se nisu povećavali već punih dvadeset godina. Vlada Republike Hrvatske svake godine dio neutrošenih sredstava iz proračuna dodjeljuje Ministarstvu za sufinanciranje ŽUC-eva.


Zadnjih godina radi se o oko sto milijuna kuna koje se dijele između ŽUC-eva, ali kako Primorsko-goranska županija, uz Splitsko-dalmatinsku, ima najveći broj registriranih vozila po stanovniku, mi smo prošle godine dobili svega 900 tisuća kuna, odnosno oko milijun kuna godišnje u prosjeku za zadnjih nekoliko godina, dok smo za ovu godinu dobili nešto više, točnije milijun i 800 tisuća kuna, rekao je Maršanić, objašnjavajući kako su u proteklim godinama, troškovi pripravnosti i čišćenja snijega, bez obzira je li ga bilo ili nije, iznosili između 16 i 18 milijuna kuna.


Župan Komadina je dodao kako država treba sustavno riješiti problem nedovoljnog sufinanciranja troškova ŽUC-eva i jedinica lokalne samouprave.


– Ovako ne znamo koliko će novca u kojoj godini biti dodijeljeno, a ŽUC i gradovi i općine troše veliki dio svojih proračuna na zimsko održavanje. Ministarstvo mora naći sustavni način rješavanja pomoći i sufinanciranja troškova jednih i drugih, rekao je Komadina.


Solomonsko rješenje za sredstva iz fonda za Gorski kotar


Komadina je na konferenciji za novinare kazao i da će sredstva od milijun eura, iz fonda za Gorski kotar, oko kojih je bilo prijepora između goranskih gradova i općina, biti raspodjeljena solomonskim rješenjem.


– Manje općine tražile su da se dodijeli svima jednako, veći gradovi i općine da to bude prema broju stanovnika.


Polovica sredstava biti će raspodijeljena na jednake dijelove, svakom gradu i općini u Gorskom kotaru, a druga polovica podijelit će se prema broju stanovnika, rekao je župan.