Kandidat SDP-a i PGS-a

Zoran Rubinić predstavio svoje planove za Kostrenu: Planiram otvoriti Općinu mještanima

Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Planiram otvoriti Općinu Kostrena mještanima jer na današnjem stupnju razvoja interneta i komunikacija nema razloga da općina ne da mogućnost mještanima da sudjeluju u vlasti na način da se mogu opredijeliti za ili protiv nekog većeg projekta, rekao jeZajednički kandidat SDP-a i PGS-a za načelnika Kostrene na predstojećim lokalnim izborima biti će Zoran Rubinić. Ovaj dugogodisnji općinski vijećnik SDP-a u svojim planovima za vođenje Kostrene posebno ističe transparentnost vođenja Općine, ali i dvosmjernu komunikaciju s njezinim stanovnicima.


– Planiram otvoriti Općinu Kostrena mještanima jer na današnjem stupnju razvoja interneta i komunikacija nema razloga da općina ne da mogućnost mještanima da sudjeluju u vlasti na način da se mogu opredijeliti za ili protiv nekog većeg projekta.


To će s jedne strani dati veći legitimitet mojim odlukama, a s druge strane, zašto ne pitati i možda čuti neku bolju ideju od one koju ja imam, upitao se Rubinić.


Zaštita okoliša i zagađivači
Kao vijećnik često se bavio problematikom zaštite okoliša u Kostrenu koju dijeli na dva dijela – velike privredne subjekte i gospodarenje otpadom.


– Prvi je onaj koji se tiče industrije i zagađenja kojima su mještani izloženi zbog njenog rada. Imamo dva velika pogona na svom području – Inu i brodogradilište “Viktor Lenac”.


Oba imaju značajan utjecaj na okoliš, ali smatram da je suživot industrije i mještana moguć uz uvjet da se poštuju propisi kad se radi prvenstveno o buci, a onda i o zagađenju zraka. Kako bi nadzirali buku, potrebno je izraditi sustav aktivnog mjerenja buke jer je to preduvjet za bilo kakve pritužbe.


Osim toga, općina treba samostalno nadzirati buku i zagađenje i reagirati samostalno na prekoračenja i prijavljivati prekoračenja nadležnim inspekcijama, a ne čekati dojave mještana pa onda eventualno nešto poduzeti.Suradnja sa zagađivačima je najvažnija za pomake nabolje i glavni preduvjet za daljnji napredak u zaštiti od zagađenja. Nisam kandidat za načelnika kojeg će bilo koja tvrtka ušutkati s ponekim sponzorstvom ili pametnom klupom.


Svi najprije moraju raditi po zakonu, a sponzorstva i reklame samo su dio suradnje s lokalnom zajednicom, istaknuo je Rubinić koji smatra da Kostrena dosad nije postigla gotovo ništa kad je riječ o održivom gospodarenju otpadom.


Razdvajanje otpada


On bi stimulirao razdvajanje otpada i korištenje reciklažnog dvorišta za što postoje dobri primjeri u PGŽ-u.


– Od većih projekata planiramo izgradnju novog područnog vrtića u Pavekima čime ćemo omogućiti svoj kostrenskoj djeci mjesto u vrtiću. Do izgradnje vrtića, za svu neupisanu djecu osigurat ćemo mjesečnu naknadu.


Isto tako, sudjelovati ćemo u troškovima smještaja potrebitih u domovima za starije.


Planiramo i nekoliko projekata na izgradnji i održavanju cesta od kojih bi izdvojio izgradnju kružnog toka Žuknica koji će usporiti promet kroz Kostrenu i na siguran način povezati Glavane odnosno gornju cestu kroz Kostrenu s dvoranom, školom i vrtićem, istaknuo je Rubinić koji bi proširio radnu zonu s još dvije lokacije, a daljnji razvoj kanalizacijske mreže i izgradnja pročišćivača otpadnih voda smatra jednim od prioriteta za općinu koja se hvali titulom najrazvijenije u Hrvatskoj.


Podršku Rubiniću dao je i Zlatko Komadina opisujući ga kao kandidata koji ima znanje, iskustvo i sve potrebne kvalitete za obnašanje dužnosti načelnika Općine Kostrena.


– Zajednički projekt energetske obnove škole Kostrena sigurno će obilježiti suradnju PGŽ i Općine Kostrena u narednom razdoblju kada naš kandidat postane i načelnik. Svaki oblik suradnje između županije i Općine Kostrena nije upitan, poručio je Komadina.