Protiv izgradnje

Živi zid očekuje referendum: LNG terminal – estetska, ekološka, energetska i ekonomska bomba

Damir Cupać

Foto S. Drechsler

Foto S. DrechslerRIJEKA   Živi zid PGŽ-a  protiv je izgradnje bilo kakvog LNG terminala u Omišlju jer je takvo postrojenje ekološka, energetska, ekonomska i estetska bomba.


– Krk je naš najveći otok i broji milijune noćenja, a LNG terminal bi sve to mogao ugroziti. Očito je da Vlada zastupa strane interese i interese stranih korporacija. Podsjetio bih da je Županijska skupština bila protiv ovog projekta, kao i Općina Omišalj. Prikupljeno je 19.000 potpisa protiv. A Vlada sve to ignorira i kvalificira se kao neprijatelj demokracije. Očekujemo da Županijska skupština raspiše referendum kako bi se stanovnici izjasnili o projektu LNG terminala – izjavio je koordinator Živog zida PGŽ-a Antonio Dražović. Dodao je da je svojevremeno Ministarstvo zaštite okoliša dalo negativno mišljenje za korištenje klora u procesu prerade jer je riječ o pogubnoj metodi za okoliš.


– A sada resorno ministarstvo daje pozitivno mišljenje. Osim toga, za pristanište za ovaj projekt bi se trebalo minirati 12.000 kvadrata morskog dna i ukloniti 8.000 kubika kamena. Za projekt čija je trajnost 10 godina. Država, HEP i Ina su se obvezali da će iznijeti ovaj projekt. I zato će nam cijena struje porasti. Jer, kako će drugačije taj projekt uspjeti kada postoji zanimanje za samo 20 posto takvog plina – naglasio je Dražović.


Borna Buzarinov kazao je da su sve zemlje iz okruženja nezainteresirane za američki ukapljeni plin i da će ruski plin doći plinovodom do južne Europe.– Zato ovaj projekt nije ekonomičan, a negativno će utjecati na turizam. Cijena plina će narasti do 30 posto. Mi smo jednostavno protiv LNG terminala, bio on morski ili kopneni – pojasnio je Buzarinov.Vlado Strinavić podsjetio je na ekološke katastrofe koje su prouzročili LNG terminali te je uvjeren da bi realizacija projekta na Krku pospješila iseljavanje mladih ljudi.