Blagdanski program

Zimska priča iz Benčića: Sprema se tjedan kulture i zabave u riječkom art-kvartu

Davor Mandić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Evo kako art-kvart Benčić može izgledati, a da u njemu nije samo artArt-kvart Benčić, neformalni naziv prostora koji omeđuju riječke kulturne institucije, ali i drugi subjekti u prostoru bivše tvornice Benčić, još uvijek nije zaživio u punom smislu.


Razloga je mnogo, ali onaj ključan je što tamo još uvijek traju ozbiljni građevinski radovi.


No to nije spriječilo Grad Rijeku da osmisli program “Zimska priča iz Benčića”, u kontekstu EU projekta ForHeritage, koji bi u tjednu od 13. do 19. prosinca trebao testirati sposobnost kvarta da privuče ljude.
Plan je da svakoga dana od 16 sati nadalje, kao na svojevrsnom after-work partyju, Radio Roža pušta glazbu, uz ugostiteljsku ponudu u dvorištu Benčića, a od 18, odnosno 19 sati na pozornici ispod mosta održavat će se koncerti bendova.U ponedjeljak će tako nastupiti Pachamama Street Connection, u utorak KUD Zametski koren, u srijedu Marinada, u četvrtak LP Rock, u petak Grapevine Babies, u subotu Big Band Pula, a u nedjelju u jutarnjim satima riječki Komorni zbor Val i Dječji zbor Kap.


Na najavnoj konferenciji za novinare u Dječjoj kući, na kojoj su se okupili brojni predstavnici organizatora iz raznih riječkih kulturnih institucija, ali i drugih partnera, najavljeno je i da će osim tih zabavnih događanja u dvorištu Benčića biti organizirani i programi u Palači Šećerane, u MMSU-u i u Dječjoj kući, i to za “velike”, ali i za “male” posjetitelje.


Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar smatra da je baš blagdansko vrijeme odlično za testiranje može li se u tom prostoru nešto napraviti.– Art-kvart je lijepo ime, ali nije poanta samo art, nego da radimo pravo javno okupljalište.


Ovo je prva simulacija onoga što Benčić može biti u budućnosti, a u ponudi neće biti samo šankovi kao drugdje u gradu, nego puno svirke, puno kvalitete, dva sajma, artBazaar i Moostra, i mnogi drugi događaji – rekao je Šarar.


Po pitanju događaja nadopunila ga je Tonka Kavran, nova organizatorica programa u Dječjoj kući.– Ukupno će biti 50 programa, a dobar dio njih namijenjen je djeci. Bit će tako raznih radionica, šest izvedbi kazališnih predstava za djecu, 10-ak filmskih, razne igre…


Dio je namijenjen i odraslima: predavanja usmjerena kulturnoj baštini, urbanizmu Rijeke, fenomenima poput riječkih 60-ih i drugi programi – rekla je Kavran, istaknuvši da će u prostoru koji se još uvijek uređuje biti raznolika ugostiteljska ponuda.


Da doista pokažu da je tome tako, na pressicu je pozvan i Fran Mrša, koji u Rijeku, ali i na “Zimsku priču”, donosi sushi, od kojih će biti i vegetarijanskih, ali i tunaburgera, za one koji se ne osjećaju dovoljno hrabro za sirovu ribu.Lukrecija Tomušić i Tanja Kanazir predstavile su artBazaar, sajam koji će od 17. do 19. u vremenu od 12 do 20 sati ponuditi razne proizvode 25-ero izlagača, a na koncu pressice pojavila se vlasnica kafića Gala, koja je obećala ponuditi dobru kavu, vino i svoje srce.


Ulaz u “Zimsku priču” bit će organiziran iz Krešimirove ulice, a bit će moguć samo uz predočenje covid-potvrda.


Ulaznice se naplaćuju za programe kod kojih je to posebno istaknuto, a ostali programi se ne naplaćuju, no za većinu je potrebna prethodna prijava.