Židovska mrtvačnica

Židovska općina Rijeka postavila izložbu o tahari

Bruna Matičić

Izložbu se može razgledati do 15. studenoga uz najavu

Izložbu se može razgledati do 15. studenoga uz najavu

Izložba fotografija je postavljena u prostorijama ritualnog kupališta i vizualno predstavlja spomenuti objektU organizaciji Židovske općine Rijeka u prostorijama u sinagogi otvorena je izložba fotografija pod nazivom »Tahara: običaji vezani uz Židovsku mrtvačnicu na groblju Kozala«.


Povodom otvorenja izložbe okupljene posjetitelje je u ime Židovske općine Rijeka pozdravio njezin potpredsjednik Slobodan Trajković te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji je ovom prigodom izrazio zadovoljstvo uspješnom suradnjom sa židovskom zajednicom koja u Rijeci ima višestoljetnu tradiciju i, između ostaloga, element je koji grad čini lukom različitosti.


Otvorenju izložbe prethodilo je predavanje prof. Rine Brumini, ujedno i koordinatorice izložbe, o židovskoj mrtvačnici, objektu koji je izgrađen 1930-ih godina, ali i tahari, što je naziv za tradicionalne običaje i rituale pripremanja pokojnika za ukop.
Brumini je u predavanju govorila o riječkoj Hevri Kadiši, potpornom udruženju unutar židovske zajednice koje je bilo uknjiženi stvarni korisnik i posjednik židovskoga groblja na Kozali i koje je vršilo i obnašalo dužnost »tahare« te o dugačkoj i kompleksnoj proceduri »korote«, odnosno žalovanja u židovstvu.


Izložba fotografija postavljena je u prostorijama ritualnog kupališta i vizualno predstavlja spomenuti objekt, to jest sadrži fotografije židovskoga groblja te mrtvačnice koja obilježava ulaz u groblje. Fotografije prikazuju njezinu vanjsku i unutarnju arhitekturu, prepoznatljiva obilježja, prisutne epigrafije i ostale sadržaje uz detaljna objašnjenja i opise cjelokupnog procesa »tahare«.


Izložbu je moguće pogledati do 15. studenoga uz prethodnu najavu, a organizirana je pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te u suradnji s Foto sekcijom KUD-a »Baklje« i Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci.