Udruga ugostitelja

Zgroženi drakonskom kaznom ugostitelju zbog 23 kn manče: Prestanite s ponižavajućom represijom

Edi Prodan

Foto Glas Istre

Foto Glas IstreIziritirani, pa i šokirani kaznom od 25.200 kuna za pronađeni višak od 23 kune u novčaniku konobara jednog novigradskog hotela, reagirali su u nedavno osnovanoj Udrugi ugostitelja Kvarnera i Istre na čijem se čelu nalazi Vedran Jakominić.


Oni su svoju protestnu notu naslovili na Božidara Kutlešu, sredinom siječnja imenovanim ravnateljem Porezne uprave koja djeluje u sklopu Ministarstva financija.


“U ime Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije (u postupku preimenovanje u Udrugu ugostitelja Kvarnera i Istre) Vas molim savjet za postupanje.
Naime, na sastanku koji je održan u Vašem sjedištu, dana 18. listopada 2019. godine, kojem ste prisustvovali i Vi osobno, postavljeno je pitanje nesrazmjernog postupanja u poslovima inspekcijskog nadzora, na što nam je sa Vaše strane dana garancija da se minimalna odstupanja neće kažnjavati, te da su svim vašim djelatnicima date jasne upute o postupanju.


Naša argumentacija je na rečenom sastanku bila da je temeljem članaka 192 i 193 Općeg poreznog zakona otvoren prostor za nesrazmjerno i proizvoljno kažnjavanje poduzetnika. I ovim putem koristimo priliku da naglasimo da manja odstupanja u stanju gotovine ne smiju biti osnova za kažnjavanje, već samo indicija za detaljniju analitiku izdavanja računa budući da je u radu sa gotovinom nenamjerna pogreška izuzetno prisutna, te je nemoguće u intenzivnijim radnim aktivnostima tražiti potpuno savršenstvo u svakom operativnom trenutku.


Savršenstvo entropijskih sustava je nemoguća odrednica te iako razumijemo i podržavamo nastojanja Porezne uprave da očuva fiskalnu stabilnost Republike Hrvatske, valja voditi računa da su poduzetnici osnovna sastavnica fiskalne stabilnosti i da trebamo pomoć i vodstvo kako bismo čim kvalitetnije radili uz maksimalno moguće poštivanje svih zakonskih propisa i poslovnih uzanci.


Posebno ulažemo prigovor na formulaciju zapisnika u takvim situacijama (a koji je nacionalno unificiran te izgleda istovjetno u Istarskoj i Primorsko Goranskoj županiji) koji navodi da je manjak od 48 kn u jednom slučaju ili 23 kn, odnosno 30 kn u drugom slučaju “radi o počinjenju djela prekršaja iznimne i očite društvene opasnosti kojim se izravno podriva stabilnost i temeljni smisao uređenja poreznog sustava s izravnim društveno štetnim konzekvencama za stabilnost ukupnog poreznog sustava Republike Hrvatske”.


Nadalje, ulažemo prigovor na samu činjenicu da Kazneni zakon u najtežim slučajevima poznaje presumpciju nedužnosti, dok Opći porezni zakon istu ne priznaje, te je cjelokupni teret dokazivanja na okrivljeniku.


Poduzetnici u Republici Hrvatskoj su posebna Ustavom štićena kategorija temeljem članaka 49 i 50 te Vas molimo da nas izvijestite na koji način ćemo zajedničkim naporima u narednom razdoblju postići praktičnu primjenu Ustava.


1. Molimo Vas za savjet na koji način redefinirati članke 192 i 193 Općeg poreznog zakona kako bi ispunjavali svrhu uz uvažavanje stvarnosti poslovanja


2. Molimo Vas za savjet na koji način osigurati presumpciju nedužnosti i u postupanjima temeljem prekršajnih odredbi zakona RH, a da se vodi računa i o očuvanju poreznog i ostalih sustava RH


3. Molimo Vas za savjet na koji način najbolje pristupiti zakonskom definiranju prava poduzetnika – a ne samo obaveza – u RH kako bi Ustavni članci 49 i 50 mogli biti temelj za stvaranje zdravog poslovnog eko sustava u RH, vodeći računa o svim zaštitnim mehanizmima


4. Molimo Vas za savjet kako bi represivne mjere uz samo financijsko kažnjavanje mogle prestati biti toliko ponižavajuće za nas koji svaki dan pokušavamo kroz svoje poduzetničke poduhvate obogatiti ekonomsku sliku naše zemlje, te da se iz zapisnika hitno ukloni gruba uvreda i omalovažavanje domaćih poduzetnika koji su imali lošu sreću da ih je porezni sustav odabrao izdvojiti i kazniti zbog potpuno neizbježne činjenice da stanje u novčaniku ponekada naprosto – potpuno nenamjerno – nije savršeno.


Čak i statistika da bi imala 95% sigurnosti traži primjenu statističkih metoda te se računaju uzorci (veći broj provjera novčanika) i standardnu grešku (dozvoljeno statističko odstupanje).


U nadi da je stabilnost države, njenih financija, njenih građana i njenih poduzetnika u interesu Porezne uprave, molim Vas za hitno postupanje kako bismo zajedno sagradili učinkovit sustav koji preferira poštene poduzetnike. Trenutni sustav je nepošten, nesrazmjeran, nepredvidiv i neodrživ.


Molimo Vas za pomoć da radimo svoj posao i plaćamo svoje poreze.


Molimo Vas za pomoć da zajedno sa Vama gradimo zdravu ekonomiju naše domovine”, stoji u priopćenju koje potpisuje Vedran Jakominić, predsjednik Udruge.