PROSTORI NA KAMPUSU

Želite iskusiti virtualnu stvarnost? Na riječkom Studiju politehnike otvoren STEM laboratorij

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Zainteresirani će ovdje moći samostalno, uz stručni nadzor, provesti eksperimente iz STEM područja, iskusiti virtualnu stvarnost, upravljati dronovima, izraditi vlastiti model na 3D printeru, proizvesti električnu struju iz Sunca, vjetra ili vodika...RIJEKA – U prostorima Studija politehnike na Sveučilišnom kampusu jučer je otvoren STEM laboratorij, kao dio projekta »Razvoj djece i mladih u STEM području – RASTEM« koji se financira s gotovo 1,5 milijuna kuna, a 85 posto sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, dok ostatak financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.


Popularizacija


STEM laboratorij je uređen i opremljen inovativnim i interaktivnim sadržajima, a u njemu će svi zainteresirani moći samostalno, uz stručni nadzor, provesti brojne eksperimente iz STEM područja, iskusiti virtualnu stvarnost, upravljati dronovima, izraditi vlastiti model na 3D printeru, proizvesti električnu struju iz Sunca, vjetra ili vodika i još mnogo toga. Projekt RASTEM provodi udruga APOLD Rijeka zajedno sa Studijem politehnike Sveučilišta u Rijeci u cilju popularizacije STEM područja među djecom i mladima. Kroz projekt se pripremaju inovativni i interaktivni sadržaji u obliku stalnih postava, usavršavaju članovi udruge kako bi mogli kvalitetnije provoditi edukacije u STEM području, te aktivno uključuje djecu i mlade u višednevne radionice i jednodnevna događanja na kojima se predstavljaju razne teme i znanstvena otkrića iz STEM područja.


Navodeći kako je cilj projekta jačanje kapaciteta APOLD-a Rijeka za aktivno uključivanje djece i mladih u programe popularizacije STEM-a, glavni voditelj i nositelj projekta Ivica Ančić najavio je da će APOLD uskoro krenuti u osnovne škole kako bi djeci približio STEM područje, dok će srednjoškolci dolaziti u laboratorij na Kampusu.
– Za srednjoškolce ćemo organizirati radionice. Otvoreni smo za sve učenike srednjih škola. Projekt traje dvije godine, a sada smo na kraju prve godine i prve faze koja završava nabavkom opreme, kazao je Ančić.


«Citizen science«


Projekt će završiti u svibnju iduće godine, a u planu je i organiziranje STEM dana, dok je zamjenica voditelja Studija politehnike izv. prof. dr. sc. Lidija Runko Luttenberger najavila da će se u okviru projekta realizirati »citizen science«, odnosno aktivno uključivanje građana u znanstvene pothvate koji generiraju nova znanja i spoznaje.