Izložba

“Zelena Rijeka” na Korzu

Bruna Matičić

Foto M. Levak

Foto M. Levak

Izložba posvećena projektima energetske učinkovitosti otvorena je na gradskim postamentima na KorzuPovodom obilježavanja Energetskih dana na Korzu je prigodno otvorena izložba naziva »Zelena Rijeka« posvećena projektima energetske učinkovitosti u gradu Rijeci.


Gradonačelnik Marko Filipović podsjetio je da je Grad Rijeka od 2009. godine potpisnik Sporazuma gradonačelnika, europske inicijative koja obvezuje sve gradove potpisnike na smanjenje emisije ugljičnog dioksida, ali i da u okviru svojih politika provode energetsku učinkovitost gdje god je to moguće.


– Projekte energetske učinkovitosti provode Grad Rijeka i s gradom povezana komunalna i trgovačka društva.
Provodimo energetske obnove objekata javne namjene, poput vrtića i škola, a važnost i pogodnost su prepoznali i sugrađani te više gotovo nema neobnovljenog nebodera na Zametu, Kantridi, Krimeji i Vežici koji imaju nove fasade.


Obnova tih objekata ne znači samo ljepši grad, već i dugoročno uštede u potrošnji energije, rekao je Filipović i dodao da će se s energetskom politikom i projektima nastaviti i u idućem razdoblju uspješnim korištenjem europskih sredstava te najavio projekt obnove toplovodne mreže i toplana TD-a Energo te nabavku novih 37 autobusa KD-a Autotrolej.


Tajana Jukić Neznanović, viša savjetnica gradonačelnika i specijalistica za energetiku ukratko je provela kroz izložbu te je istaknula da su na 18 plakata predstavljeni brojni gradski projekti usmjereni racionalizaciji trošenja energije, što ima svoju ekonomsku vrijednost jer se ulaganje u energetsku učinkovitost vraća kroz uštede.


Uz prikazane projekte i aktivnosti grada te povezana komunalna i trgovačka društva, Čistoću, Energo, Rijeka Plus i Autotrolej, na plakatima se mogu pročitati i brojne zanimljivosti, poput činjenice da se prva macchina elettrica, električna energija pojavila u Rijeci 1838. godine.