Općina Jelenje

ZELENA ČISTKA Za vikend akcije u svih 17 jelenskih naselja

Biljana Savić

Snimio:Silvano Ježina

Snimio:Silvano Ježina

Cilj akcije je uključiti što veći broj volontera, kao i udruga u organizirano čišćenje, očistiti što više lokacija, osvijestiti mještane o zdravim navikama...JELENJE Općina Jelenje pridružila se ovogodišnjoj proljetnoj eko-akciji pod nazivom Zelena čistka, pa će u subotu, 13. travnja, biti čišćenje u svih 17 jelenjskih naselja.


– Cilj ovogodišnje akcije je uključiti što veći broj volontera, kao i udruga u organizirano čišćenje, očistiti što više lokacija, osvijestiti mještane o zdravim navikama, pravilnom odvajanju reciklabilnog otpada, važnosti čistog okoliša i aktivnog pristupa rješavanju problema, kazao je jučer novinarima načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja i naglasio da ove godine jaku podršku u organiziranju manifestacije, kao i u odvozu prikupljenog otpada, Općina Jelenje ima uz suradnju općinske komunalne tvrtke KD Jelen, Turističke zajednice Općine Jelenje, kao i uz podršku brojnih sponzora: Ekoplus d.o.o., KD Čistoća d.o.o., Sekundar usluge d.o.o. i Kaltenberg Adria d.o.o.


Kako je istaknuo zamjenik načelnika Općine Jelenje Dino Piljić, volonterska ekoakcija će u subotu 13. travnja biti održana na kritičnim točkama lokalne zajednice, što se krupnog otpada tiče. – Okupljanje sudionika je od 8,30 sati ispred Doma kulture Dražice, a akcija kreće u 9 sati, podjelom rukavica i vreća. Akcija će trajat do 13 sati, kad je predviđen ručak za sve sudionike.

Ručak će već tradicionalno pripremati članovi jelenske udruge umirovljenika. Vremenska prognoza je taman za ovakvu vrstu akcija, pa mi u Općini Jelenje očekujemo odaziv između 200 i 300 sudionika volontera, naglasio je Piljić i napomenuo da je prošle godine u Zelenoj čistki prikupljeno 50 kubika glomaznog otpada, te da isto, ako ne i više, očekuju i ove godine.
Kako je izvijestio jelenjski komunalni redar Sandi Manestar, početkom ove godine započeo je značajan iskorak u sanaciji divljeg odlagališta otpada Dubina, odnosno šljunčare, u kojima se godinama bacao i taložio otpad iz Rijeke i riječkog prstena, a radi se, naravno, o trećoj vodozaštitnoj zoni.


– Najprije smo uveli videonadzor te pokrili prostor kamerama koje snimaju u 4K rezoluciji, a nadzor kompletnog područja moguć je stručnim službama putem mobitela, tableta ili računala, što svakako olakšava svakodnevicu. Drastično je smanjen broj dovoza novog krupnog otpada i raznog smeća – naglasio je Manestar, dodajući kako su nakon toga započeli radovi na sanaciji, a pritom je očišćeno više od 10.000 kvadrata i na tom su mjestu sada čisti i ravni platoi. Prostor je zaista poprimio novu dimenziju. Čišćenje se, naravno, kontinuirano nastavlja – napomenuo je Manestar.


Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja napomenuo je da je broj prestupnika sada manji. – Riječ je o velikom području, a značajan dio je sada doveden u prikladno stanje. Veliki platoi, koji su sada prazni, tijekom vremena još će se urediti, a kasnije se sukladno mogućnostima mogu koristiti za razne namjene. Bit će to priključak našoj zoni Astra koja je od prošle godine stavljena u stopostotnu funkciju, kazao je Marčelja.

Podsjetimo, zadnji put je dio divljeg deponija Dubina saniran prije više od 15 godina. Ovako očišćeni prostor, tijekom budućeg razdoblja pronaći će novu svrhu i namjenu, što raduje žitelje koji žive i obitavaju jelenjskim područjem jer planovi su se, nakon dugo godina i razmišljanja, konačno prenijeli u djela.