Akcija

Zelena čistka na Jelenju prikupila više od 30 kubika otpada

Sanja Gašpert

Foto Općina Jelenje

Foto Općina Jelenje

Akciju su i ove godine organizirali Općina Jelenje i Turistička zajednica Općine Jelenje, a u njoj je sudjelovalo više od stotinjak sudionikaTradicionalna proljetna akcija čišćenja, Zelena čistka održana je ove subote na području općine Jelenje, a tijekom prijepodneva vrijedni volonteri, članovi brojnih udruga i klubova s jelenjskog područja sakupili su više od trideset kubika raznog otpada.


Akciju su i ove godine organizirali Općina Jelenje i Turistička zajednica Općine Jelenje, a u njoj je sudjelovalo više od stotinjak sudionika.

Tako su ove subote jelenjski kraj od otpada čistili predstavnici Općine Jelenje, jelenjske Turističke zajednice, Komunalnog društva Jelenje, Hrvatskih šuma, vatrogasci DVD-a Jelenje, kao i članovi brojnih jelenjskih udruga – Jelenske maškare, Lovačko društvo Jelen, Sportsko ribolovno društvo Rječina, Kuglački klub Ričina, UHBDDR-a Jelenje, planinarska društva Obruč i Učka, Udruga umirovljenika Jelenje, Konjički klub Vodičajna, Stolnoteniski klub Rječina, a priključili su se i mještani koji nisu članovi slomenutih udruga.– Čistili smo ulaze u naselja Dražice i Podhum, Lopaču, Lukeže, cestu Trnovica – Saršoni, a većinom smo nailazili na odbačene madrace, automobilske gume, kauče, kao i dosta sitnog otpada. Svake godine tijekom ove akcije sakupimo oko tridesetak kubika otpada, uvijek se krećemo oko te brojke.


Međutim, važno je napomenuti kako na našem području, točnije u Podhumu, već nekoliko godina radi reciklažno dvorište u kojem se besplatno može odnijeti razni otpad, pa ovim putem pozivam mještane da ga što više koriste, jer će onda biti manje otpada okolo, a priroda će biti čišća.


S obzirom da naši mještani znaju da imamo reciklažno dvorište, kojega dosta i koriste, mišljenja smo da je većina otpada, kojega smo i ove subote tijekom Zelene čistke sakupili, izvana, odnosno da ga odbacuju građani koji automobilima prolaze kroz našu općinu, rekao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.


Svim sudionicima akcije podijeljene su zaštitne rukavice i vreće za otpad, a nakon završetka akcije organizatori su ispred Boćarskog doma Dražice pripremili okrjepu i ručak za sve sudionike akcije.