Iskorak

Rijeka opet prva u Hrvatskoj! Nakon građanskog, sada u škole uvodi i – zdravstveni odgoj

Ingrid Šestan Kučić

Zdravstveni odgoj bavit će se zdravim navikama u smislu kretanja i pravilne prehrane, prevencija ovisnosti, vršnjačkog nasilja... / Foto S. DRECHSLER

Zdravstveni odgoj bavit će se zdravim navikama u smislu kretanja i pravilne prehrane, prevencija ovisnosti, vršnjačkog nasilja... / Foto S. DRECHSLER

Iskorak uvođenja Zdravstvenog odgoja, baš kao i Građanskog odgoja i obrazovanja, rezultat je manjkavosti državnog školskog sustavaRIJEKA – Za točno dvije godine, riječki će osnovci prvi u Hrvatskoj u ponudi izvannastavnih programa imati Zdravstveni odgoj. Bit će to program, najavljuju zamjenici riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, koji će se uvesti po modelu uspješnog riječkog programa Građanskog odgoja i obrazovanja koji su upravo od Grada Rijeke preuzeli mnogi hrvatski gradovi.


Iskorak uvođenja Zdravstvenog odgoja, baš kao i Građanskog odgoja i obrazovanja, rezultat je manjkavosti državnog školskog sustava, jer iako je Zdravstveni odgoj u škole ušao još 2013. godine, Krpan kaže da postojeća međupredmetna korelacija nije dovoljna.


– Želimo otvoriti vrata Zdravstvenom odgoju u školama kakav moderno doba zahtijeva i kakvim možemo kvalitetno utjecati na zdrav odnos djece i mladih prema tijelu i psihi. Stoga smo se odlučili za model po kojem je uveden Građanski odgoj i obrazovanje, a tijekom iduće godine proučit će se sva relevantna i dostupna istraživanja vezana za temu te započeti s procedurom okupljanja stručnjaka koji bi sudjelovali na izradi programa koji će rezultirati priručnicima za učenike i smjernicama za rad za učitelje. Bit će potrebno osigurati honorare za autore, lekturu, grafičko oblikovanje, izradu vizualnog identiteta i slično. S obzirom na to da će se svi materijali prevoditi i na talijanski jezik, u ovoj će se fazi pripreme implementacija programa osigurati i prevoditelj te lektor za priručnike i na talijanskom, pojašnjava Krpan.


Postupno uvođenje
Ujedno dodaje da je važno napomenuti da je riječ o jednokratnom trošku i višestrukoj i dugogodišnjoj koristi.


– Naime, s autorima će biti sklopljen ugovor na način da imamo mogućnost daljnje distribucije priručnika bez dodatnih autorskih honorara, ukoliko se radi o besplatnoj distribuciji u svrhu širenja i primjene Zdravstvenog odgoja, navodi Krpan.


Dodajući da se radi o specifičnim, vrlo širokim i raznolikim kompetencijama, Palčevski ističe da će trebati osigurati i sustavnu edukaciju nastavnika kako bi se osigurala kvaliteta implementacije i same provedbe.


– Svakako mislimo da je iznimno važno naći kvalitetne i stručne partnere iz odgovarajućih sektora koji temama iz Zdravstvenog odgoja, općenito edukaciji učitelja daje jednu iznimno vrijednu dimenziju. Sam postupak uvođenja Zdravstvenog odgoja trebao bi se odvijati postupno, odnosno trebalo bi osigurati eksperimentalnu provedbu u manjem broju škola, a kako bi se detektirale eventualne potrebe za promjenama i nadopunama ponuđenih sadržaja i tematskih jedinica. Na samu kvalitetu programa zasigurno će utjecati i evaluacija, po modelu Građanskog odgoja i obrazovanja, napominje Palčevski.


Kaže i da je procjenu moguće izvesti u obliku evaluacije takozvane eksperimentalne provedbe s ciljem unapređenja sadržaja.


– Po završetku evaluacije, provedba bi programa bila ponuđena svim školama kao izvannastavna aktivnost. Nakon uključenja većeg broja škola, odnosno učenika, kvaliteti samog programa doprinijet će provedba longitudinalnog istraživanja koje će pratiti jednu cijelu generaciju učenika od 5. do 8. razreda, dodaje Krpan.


Sandra Krpan: Dobre stvari se uvijek zatiru

 


U povijesti hrvatskog školstva pitanje zdravstvenog odgoja izazvalo je niz prijepora, a Krpan smatra da se od te teme vrlo često odustane pod pritiskom konzervativnog dijela javnosti, jer su neke teme, poput seksualnog odgoja i reproduktivnog zdravlja »zabranjene«.


– Naša je tragedija i što se dobre stvari uvijek zatiru i nema kontinuiteta, svaki ministar ima svoju politiku, navodi Krpan.


Kao dobar primjer ističe Zdravstveni odgoj koji je uvela SDP-ova vlada s koalicijskim partnerima, a koji je imao četiri modula, odnosno živjeti zdravo, prevencija ovisnosti, odgovorno spolno ponašanje te prevencija nasilja.

 


Prvi koraci u siječnju


Neke od mogućih i nužno potrebnih tema kojima će se baviti Zdravstveni odgoj, kaže, svakako su zdrave navike u smislu kretanja i pravilne prehrane, prevencija ovisnosti, vršnjačko nasilje koje bi se nadovezalo na sadržaje iz Građanskog odgoja i obrazovanja te reproduktivno zdravlje mladih. Tematske će se jedinice pripremati i razrađivati sukladno uzrastu.


Prema planu Grada Rijeke već će u siječnju biti osnovan tim za oblikovanje predmeta i izradu priručnika, a činit će ga predstavnici Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, Medicinskog fakulteta u Rijeci, Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, udruge civilnog društva te psihologinja jedne osnovne škole. Istovremeno će se započeti s ispitivanjem postojećeg stanja i spremnosti sustava za uvođenje programa, a već u ožujku iduće godine bit će odabrani i edukatori za buduće provoditelje programa.


Do svibnja 2023. godine bit će izdan priručnik programa Zdravstvenog odgoja, dok bi se u rujnu pristupilo edukaciji provoditelja, a početak provođenja prvog programa Zdravstvenog odgoja planiran je u školskoj godini 2023./2024.