Župan Komadina

Zbog potkornjaka proglašena elementarna nepogoda: Zaražena je – svaka goranska smreka!

Tihana Tomičić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Odgovorni su svi: Hrvatske šume, privatni vlasnici, Nacionalni park, doslovno svi. Hrvatske šume i NP nemaju ljudstva za ovu borbu, privatni šumovlasnici najčešće su pripadnici starije populacije. No, mora se srušiti svaka zahvaćena smreka, rekao je župan KomadinaRIJEKA Proglašavam elementarnu nepogodu za Gorski kotar zbog opasnosti izumiranja smreka zbog najezde nametnika potkornjaka te nečinjenja nadležnih službi. Zaraza nije suzbijena, širi se i dalje, doslovno svaka smreka je zahvaćena i tražimo postupanje nadležnih službi, izjavio je župan Zlatko Komadina jučer na redovitom press kolegiju. Rekao je i da će uvažiti zahtjev 14 vijećnika Županijske skupštine koji traže sazivanje izvanredne tematske sjednice o stanju u Gorskom kotaru.


Na pitanje da imenuje odgovorne, Komadina je rekao:


– Odgovorni su svi: Hrvatske šume, privatni vlasnici, Nacionalni park, doslovno svi. Hrvatske šume otpustile su sve žive ljude, nemaju ljudstva za ovu borbu, Nacionalni park ionako ima malo zaposlenih, vlasnici privatnih šuma najčešće su pripadnici starije populacije, ni oni ne mogu ništa. No, nešto se mora poduzeti, mora se srušiti svaka zahvaćena smreka. Sad smo imali samo promatranje stanja, ili ni to. Nitko nije ništa učinio – rekao je župan Komadina.

Župan Komadina kritizirao je Turističku zajednicu Hrvatske da je za čak 47 posto smanjila sredstva za tzv. udruženo oglašavanje za avioprijevoznike za Zračnu luku Rijeka. Iako je potpisan ugovor sa čak 38 avioprijevoznika, među kojima je i nacionalni Croatia Airlines za London i München, nacionalna Turistička zajednica smanjuje sredstva za Rijeku – sa 4,5 milijuna prošle godine, na 2,7 milijuna ove godine. »Naravno, razliku sad moramo nadoknađivati sami«, rekao je župan.Pojasnio je i svoje najave da će tužiti državu zbog nečinjenja državnih službi oko CZGO-a Marišćina, koja mjesecima čeka izdavanje uporabne dozvole: – Ovo loptanje ministarstava mora prestati. Na naše apele, svi nam otpisuju: nismo nadležni. Tome treba stati na kraj. Ako je Vlada proglasila CZGO Marišćina javnim interesom za Republiku Hrvatsku, onda taj javni interes mora i zadovoljiti, umjesto da šteti proračunu Županije, ali i Ekoplusa. Vlada mora naložiti izdavanje uporabne dozvole – rekao je.


Na press kolegiju pročelnica za školstvo Edita Stilin izvijestila je da broj učenika u osnovnim školama, pa tako i prvašića, raste, ali srednjoškolaca pada: – Ukupno je u PGŽ-u 19.288 učenika u osnovnim školama, što je 312 više nego prošle godine, a prvašića je 124 više, dok je u srednjim školama ukupno 9.625 učenika, odnosno 274 manje nego prošle godine. Porast prvašića i osnovaca najveći je u Viškovu, Kastvu te Krku, kazala je Edita Stilin. Izvijestila je i o nizu radova u školama kojima je osnivač Županija: izdane su građevinske dozvole za dogradnju u Matuljima i Čavlima, čime će te škole postati jednosmjenske, otvorena su tri gradiliša – u Baški, Puntu i Omišlju, a za školu Jelenje-Dražice građevinska dozvola očekuje se do kraja godine. Za novu školu u Marinićima u tijeku je imovinsko-pravna priprema – kazala je Stilin.