Riječki stožer

U kontroli provedbe mjera sudjelovali civilna zaštita, komunalni redari, dobrovolji vatrogasci, gorski spasitelji i bespilotna letjelica

Damir Cupać

NL arhiva

NL arhiva

U razdoblju do 4. svibnja 2020. kada je odluka ukinuta, utvrđeno je 1.366 nepravilnosti u vezi nepridržavanja zabrane javnih okupljanja te pet nepravilnosti u vezi nepridržavanja mjera fizičke udaljenosti, higijenskog standarda i dezinfekcije prostora, naveo je ManceRIJEKA  Prema izvješću Sožera civilne zaštite Grada Rijeke koje je podnio Hinko Mance zaprimljeno je gotovo 27.000 zahtjeva za izdavanje e- propusnice, a pozitivno ih je riješeno oko 19.500.


– Ministar zdravstva donio je 11. ožujka 2020. godine Odluku o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS CoV-2 (koronavirus), za područje Republike Hrvatske. Stožer civilne zaštite Grada Rijeke aktiviran i stavljen u punu funkciju 18. ožujka 2020. godine, kada je održana prva sjednica u razdoblju epidemije COVID-19. U izvještajnom razdoblju Stožer je održao još četiri sjednice, 23. ožujka, 30. ožujka, 11. svibnja i 13. svibnja 2020. godine kada je održana zajednička sjednica sa Stožerom civilne zaštite Primorskogoranske županije. Odluke Nacionalnog stožera kojima su zabranjena okupljanja i sportski događaji, obustavljen rad u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama osim prehrambenih i ljekarni, obustavljen rad sportskih i rekreacijskih centara i obustavljena vjerska okupljanja stupile su na snagu 19. ožujka 2020. godine. Istovremeno je uspostavljen je “kontakt centa”” Stožera civilne zaštite Grada Rijeke, a komuniciralo se elektronskim putem i telefonskom linijom koja je dostupna svakim danom od 8 do 20 sati, naveo je Mance.


 
Po stupanju na snagu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta od 23. ožujka 2020. godine uspostavljen je sustav izdavanja propusnica za građane grada Rijeke koji iz vitalnih obiteljskih razloga i okolnosti moraju napustiti područje grada Rijeke. Od 25. ožujka u funkciji je bila jednostavna online aplikacija/formular za izdavanje propusnica, dok je 2. travnja 2020. godine putem Ministarstva uprave postavljen i 6. travnja pokrenut sustav elektroničkog izdavanja propusnica.– Odmah po donošenju Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima 21. ožujka 2020. godine, zatvorena su sva dječja i javna sportska igrališta, postavljene su oznake upozorenja na opasnost od širenja virusa korištenjem istih. Organizirana je provedba nadzora nad korištenjem igrališta i okupljanja na javnim mjestima. Nadzor su dnevno provodile četiri ophodnje Komunalnog redarstva, njima su pridruženi pripadnici postrojbe civilne zaštite Grada Rijeke. S nastupanjem lijepog vremena očekivano je došlo do povećanja okupljanja osoba na otvorenom prostoru pa su angažirani i pripadnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava Sušak i Drenova, Hrvatske gorske službe spašavanja. Nadzor je vršen i bespilotnim letjelicama. U razdoblju do 4. svibnja 2020. kada je odluka ukinuta, utvrđeno je 1.366 nepravilnosti u vezi nepridržavanja zabrane javnih okupljanja te pet nepravilnosti u vezi nepridržavanja mjera fizičke udaljenosti, higijenskog standarda i dezinfekcije prostora, naveo je Mance.