Zajedništvo

Završena molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Mirjana Grce

Završena je nedjeljnim bogoslužjem u Baptističkoj crkvi u RijeciU kršćanskom zajedništvu i radosti u nedjelju 23. siječnja na redovnom bogoslužju u Baptističkoj crkvi u Rijeci završena je Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, koja je u organizaciji Ekumenskog odbora Grada Rijeke započela u ponedjeljak 17. siječnja molitvom u katedrali sv. Vida u Rijeci.


Zbog zdravstvenih razloga na završnoj molitvi izostali su članovi Evangeličke crkve i Makedonske pravoslavne crkvene općine »Sv. car Konstantin i carica Elena«, ali su uz domaćina, pastora Giorgia Grlja, sudjelovali mons. Matija Matičić, rektor katedrale sv. Vida i predsjednik Ekumenskog odbora, Vedran Obućina, svećenik ortodoksne starokatoličke provincije sv. Kristofora, Ruben Sečen iz ekumenske udruge »Mladi za Krista« i vjernici laici iz drugih kršćanskih zajednica, prenosi portal Riječke nadbiskupije.


Domaćin, pastor Grlj, u pozdravnom govoru upoznao je okupljene s djelovanjem riječkog Ekumenskog odbora koji je osnovan 16. siječnja 1997. godine, a propovijedao je mons. Matičić.
Na tragu evanđeoskog čitanja i gesla ovogodišnjeg ekumenskog tjedna »Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti« (Mt 2, 1–12), među ostalim je izdvojio da u kontekstu današnjeg vremena, a u ozračju svetopisamskih tekstova, Evanđelje poručuje da ne smijemo odustati od svog poslanja – svjedočenja – po uzoru na proroke koje razne prepreke u tome nisu zaustavile.


– Pozvani smo konkretizirati ono što slavimo na Euharistiji. Biti produžena Kristova ruka pružena drugima. U tom smislu, a u svjetlu Svetog pisma, pozvani smo prvenstveno biti dobri ljudi, oni koji će naviještati i svjedočiti Božju ljubav i milosrđe u svakodnevnom životu, tamo gdje smo poslani: na radnim mjestima, u obiteljima, u Božjim hramovima.


Nailazit ćemo na prepreke i otpore, ali po uzoru na proroke, budimo podrška u tom poslanju jedni drugima, istaknuo je mons. Matičić dodajući da na to osobito potiče Molitvena osmina za jedinstvo kršćana te da kršćani trebaju gledati ono što ih povezuje i okuplja – Krista.