NAKON DVIJE I POL GODINE

Završena je sanacija jednog od riječkih simbola. Obnovljen zvonik i krov crkve na Kozali

Jakov Kršovnik

Foto Milan Đekić

Foto Milan Đekić

Obnovili smo vanjski dio tornja, fasadu, kao i sve vitraje. Krov je pokrpan da ne prokišnjava, a obnovljeni su i leptiri na fasadi crkve, kaže župnik PranjićRIJEKA – Početkom lipnja dovršena je obnova zvonika te dijela krova crkve sv. Romualda i Svih svetih na Kozali. Zvonik će biti prigodno blagoslovljen sutra nakon večernje svete mise u 18.30. Obnova je počela u studenom 2021. godine, a pokrenula ju je Župa sv. Romualda i Svih svetih i njen župnik vlč. Luka Pranjić, uz suradnju Ministarstva kulture i medija i Konzervatorskog odjela u Rijeci, kao i drugih aktera i donatora.
– Obnova zvonika je veliki uspjeh za cijeli naš grad. Jer, toranj je jedan od simbola grada Rijeke, vidi se sa svih strana. Jedno vrijeme bio je i orijentir pomorcima. Obnovili smo vanjski dio tornja, fasadu, kao i sve vitraje. Krov je pokrpan da ne prokišnjava, a obnovljeni su i leptiri na fasadi crkve, kaže župnik Pranjić.


Cjelokupni troškovi obnove zvonika i krova iznose oko 278 tisuća eura. Idući korak je obnova pročelja crkve, saniranje kamena ispod križa na pročelju, restauracija vitraja te glavnih ulaznih vrata crkve. Nakon toga planira se izgradnja kolnoga puta za pristup crkvi osobama s invaliditetom, a čiji je elaborat bez naknade dao izraditi Sven Ćulum.
– Idemo korak po korak. Na početku smo rekli da idemo u cjelokupnu obnovu crkve, ali to naravno ovisi o dostupnosti financijskih sredstava, kaže župnik Luka Pranjić.


Na kraju, zahvaljuje svima koji su sudjelovali i pomogli u obnovi zvonika i krova: Ministarstvu kulture i medija, Konzervatorskom odjelu u Rijeci, Ines Ambruš, višoj stručnoj savjetnici, Adriaprojektu i Marinu Štefanu koji je i napravio glavni projekt te preuzeo brigu stručnoga nadzora, prof. dr. sc. Juliji Lozzi Barković koja je napravila elaborat za obnovu crkve, Želja d.o.o. te Kristini Kelava i Željku Matanoviću, izvođačima radova, Robertiju Mijaliću iz Ateliera Mijalić koji je restaurirao vitraje, Deanu Mataiji iz Welding Designa koji je odradio bravarske poslove, Željku Iličiću iz Valevariuma koji je sanirao krov. Zahvaljuje i donatorima: župljanima Župe sv. Romualda i Svih svetih i svim ljudima dobre volje kao i pripadnicima druge vjeroispovjesti koji su sudjelovali u pomoći, Ministarstvu kulture i medija, Riječkoj nadbiskupiji, Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji, Župi BDM i župniku mons. Sanjinu Francetiću, Nikoli Kurtiju, FotoKurtiju.


Danas koncert duhovne glazbe
U nedjelju je počela trodnevna priprava za proslavu župnog blagdana sv. Romualda, a u povodu kojega će novi zvonik biti blagoslovljen. U nedjelju su večernju misu animirali prvopričesnici i krizmanici, a jučer, u ponedjeljak, misu u 18.30 koju je predvodio mons. Sanjin Francetić, župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije animirala je Marijina legija. Danas će večernju misu u 18.30 animirati zajednica neokatekumena, a predslavi je Mario Gerić, pastoralni vikar Riječke nadbiskupije. Nakon večerašnje mise duhovni koncert s početkom u 19.30 održat će polaznici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke. Sutra je glavna proslava, misu u 18.30 predslavi generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović, a nakon mise je blagoslov obnovljenog zvonika crkve.