NAKON 18 MJESECI

Završen projekt “Pružam ruke”: Zadovoljni i korisnici i zaposlenice

Bruna Matičić

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK

Korisnicima je odgođen institucionalni oblik brige i odlazak u dom za umirovljenike, a gerontodomaćice su osim financijske koristi osjetile i druge, poput dobrog osjećaja jer doprinose zajednici, ali i rasta samopouzdanja za kasniji izlazak na tržišteRIJEKA – U Gradskoj vijećnici su održane završne aktivnosti projekta »Pružam ruke« čiji je nositelj Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, a koji je za cilj imao zapošljavanje teže zapošljivih žena i poboljšanje izvaninstitucionalne usluge usmjerene na starije i potrebite osobe te povećanje socijalne uključenosti i razine kvalitete života navedenih skupina na području Grada Rijeke i Općine Čavle.


Predstavljeni rezultati


Riječ je o projektu koji je riječko Gradsko društvo Crvenog križa provodilo u suradnji s Općinom Čavle, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnom službom Rijeka i Centrom za socijalnu skrb Grada Rijeke. Projekt »Pružam ruke« dio je druge faze programa Zaželi u sklopu kojeg je zaposleno 15 gerontodomaćica koje su brinule za više od sto korisnika, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.391.490 kuna.


Projekt »Pružam ruke« započeo je 7. siječnja 2021. i trajao je 18 mjeseci, a po završetku projekta »Pružam ruke« voditeljice projekta Ana Delonga iz Hrvatskog Crvenog križa Gradskog društva Crvenog križa Rijeka i Dunja Zagorac Šimac koja je projekt koordinirala na području Općine Čavle, u gradskoj su vijećnici predstavile rezultate projekta te je održan okrugli stol na temu »Zapošljivost žena po završetku provedbe projekta te mogućnosti inovativnih izvaninstitucionalnih socijalnih usluga« u sklopu kojeg su gerontodomaćice i korisnici projekta iznijeli svoja iskustva.
Ana Delonga ovom je prilikom naglasila da je tijekom godine dana provedbe projekta bilo zaposleno 15 gerontodomaćica, deset na području Rijeke i pet na području Čavala, koje su brinule za oko stotinjak korisnika te je istaknula vrijednost projekta za društvo.


Obje strane zadovoljne


– Za vrijeme trajanja projekta imali smo oko stotinu korisnika, a svaka gerontodomaćica na skrbi je imala šest do osam korisnika. Vjerujem da su obje strane imale koristi od ovog projekta, a prema anketi provedenoj među gerontodomaćicama, osim financijske koristi, navele su i da su se osjećale bolje jer rade, doprinose, a i naraslo im je samopouzdanje za kasniji izlazak na tržište rada. S druge strane, korisnicima njihovih usluga olakšan je svakodnevni život, pružena je pomoć i podrška i njihovim obiteljima, a u nekim slučajevima njihova pomoć u kući odgodila je institucionalni oblik brige i odlazak osobe u dom za umirovljenike, objasnila je Delonga, dok je Dunja Zagorac Šimac naglasila da su čak imali listu korisnika te da veliki interes korisnika ukazuje na značajnost projekta te da Općina Čavle u sljedećim godinama i financijskoj perspektivi svakako planira aplicirati na slične natječaje.


– Meni je osobno ovo jedan od najdražih projekata jer uključuje pomoć osjetljivim skupinama društva te ćemo zasigurno i dalje prijavljivati ovakve projekte, rekla je Zagorac Šimac i zahvalila svim gerontodomaćicama ističući da ih korisnici neprestano hvale, zbog čega se nada da će ovakvu suradnju nastaviti u bliskoj budućnosti.


Krajem mjeseca natječaj za treću fazu projekta

Okruglom stolu prisustvovao je i Željko Marković, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područje službe Rijeka koji je istaknuo doprinos projekta na tržištu rada. Prema njegovim riječima, program »Zaželi« započeo je kao mjera aktivnog zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena koje se teže zapošljavaju.


– Projektom s jedne strane vraćamo žene na tržište rada u ulozi gerontodomaćice, odnosno njegovateljice starijih i nemoćnih, a s druge strane osiguravamo skrb starijim osobama i nemoćnima koji nisu u institucijama, rekao je Marković te dodao da je snaga, značajnost i važnost projekta prepoznata na razini cijele države, te su se u njega uključile brojne općine i gradovi. Na kraju, istaknuo je da se natječaj za treću fazu programa Zaželi otvara krajem srpnja te inicijalni iznos za cijelu Hrvatsku iznosi 200 milijuna kuna.


– S područja naše županije trenutno postoji 12 potencijalnih prijavitelja i kao partner, nadamo se da će svi proći na natječaju, ali i tomu da će program doživjeti i četvrtu fazu, zaključio je Željko Marković