Press kolegij

Zavodu za hitnu medicinu PGŽ-a još tri milijuna kuna

Barbara Čalušić

Do kraja godine očekuje se još jedan raspored sredstava kako bi se osiguralo redovno funkcioniranje Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a / Foto V. KARUZA

Do kraja godine očekuje se još jedan raspored sredstava kako bi se osiguralo redovno funkcioniranje Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a / Foto V. KARUZA

Većina točaka o kojima će se raspravljati posljedice su lipanjskog rebalansa proračuna, a u prvom se redu tiču socijalne skrbi i zdravstvaRIJEKA – Na sjednici Županijske skupštine koja će biti održana u četvrtak većina točaka o kojima će raspravljati vijećnici posljedice su lipanjskog rebalansa proračuna, a u prvom se redu tiču socijalne skrbi i zdravstva.


Raspodjela novca


Kako je na jučerašnjem redovnom susretu s novinarima u Primorsko-goranskoj županiji najavio dožupan Vojko Braut, na dnevnom redu sjednice naći će se odluka o rasporedu oko 1,3 milijuna kuna za objekte socijalne skrbi, a od toga je 300 tisuća kuna namijenjeno za uređenje kuhinjskog prostora u objektu B Doma za starije osobe na Kantridi, Domu za starije Volosko dodijelit će se 550 tisuća kuna, od čega se 300 tisuća kuna odnosi za adaptaciju pomoćnog objekta u Parku seniora, a 250 tisuća kuna za sanaciju vatro-dojavnog sustava, dok će Dom Mali Kartec dobiti 425 tisuća kuna za sanaciju hidroinstalacija u objektu u Krku te uređenje okoliša podružnice na Rabu.


– Na dnevnom redu je i prijedlog rasporeda investicija za zdravstvenu infrastrukturu vrijedan tri milijuna kuna, od čega Domu zdravlja za uređenje trećeg kata u objektu poznatom kao staro rodilište u Ulici Ive Marinkovića ide 1,5 milijuna kuna. Zahvaljući tom uređenju, dio djelatnosti bit će preseljen iz poliklinike u Parku Nikole Hosta. Također, Psihijatrijskoj bolnici Insula za vanjsku vodovodnu mrežu duljine oko 600 metara ide 1,5 milijuna kuna. Thalassotherapija Opatija dobiva 927 tisuća kuna za zamjenu cijevi na rendgenskom uređaju. Jedan dio iznosa će pokriti osguranje Thalassotherapije, a ostatak od 927 tisuća kuna daje se iz županijskog proračuna, rekao je Braut.


Vijećnička prisutnost na sjednicama iznad 90 posto 


Marko Boras Mandić kratko se osvrnuo na proteklih godinu dana rada Skupštine.


– Zahvalan sam svim vijećnicima na odgovornom pristupu jer na svakoj sjednici njihova je prisutnost iznad 90 posto i bilo bi dobro kad bi tako bilo i u nekim drugim predstavničkim tijelima počevši od Sabora. Zahvalio bih na primjernoj razini komunikacije svim vijećnicima. Mi imamo uvažavanje između vijećnika, a različite stavove uvijek ćemo podržavati. Kao predsjednik Skupštine nikome nisam uzeo riječ, nikoga nisam udaljio niti izrekao niti jednu opomenu i to dovoljno govori o vsokoj razini uvažavanja. Nadam se da ćemo i u drugu godinu mandata zaploviti u tonu razumijevanja. Ipak, nisam dovoljno zadovoljan time što nemamo dovoljno točaka koje pripremaju vijećnici i odbori pa ih ovim putem pozivam da teme koje smatraju bitnima pripreme kao materijale – pozvao je Boras Mandić županijske vijećnike.

HGSS na Rujevici


Pored ulaganja u infrastrukturu, iz županijskog će proračuna biti izdvojeno tri milijuna kuna za Zavod za hitnu medicinu, i to za sufinanciraje redovne djelatnosti. Braut je podsjetio kako je početkom godine već učinjen takav raspored u visini dva milijuna kuna.


– Veći dio iznosa od toga ide na plaće i davanja, to je nešto što radimo svake godine jer ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje ne pokriva sve potrebe Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a. Nadam se da će se izmjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti pristupiti pregovorima oko novog ugovora koji će naše proračunske iznose smanjiti. Dakle, Zavodu je dosad u ovoj godini raspoređeno ukupno pet milijuna kuna, a očekujemo još jedan raspored sredstava do kraja godine kako bi osigurali redovno funkcioniranje Zavoda za hitnu medicinu, najavio je Braut.


Na sjednici Županijske skupštine razmatrat će se i prijedlog odluke o rasporedu tri milijuna kuna Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, Stanica Rijeka za početak radova na Zdravstvenom centru Rujevica – Zapad. Radi se o projektu izgradnje helikopterske baze HGSS-a i nove centralne zgrade Zavoda za hitnu medicinu PGŽ sa prostorom za sanitet, u suradnji s HGSS-om, Zavodom za hitnu medicinu i Gradom Rijeka.


Prva faza uključuje izvođenje zemljanih radova koji se odnose na prometnicu i parkiralište, hidroinstalacije i objekt za potrebe HGSS-a. Nakon provedene javne nabave, iskopi bi započeli polovicom rujna ili početkom listopada, najavio je Braut i dodao kako je u rebalansu proračuna osigurano i 1,5 milijuna kuna za izmjenu postojeće projektne dokumentacije.


Trenutno je HGSS nositelj prava građenja na čestici, a cilj je osigurati lokacijsku dozvolu i formirati tri čestice koje će služiti HGSS-u i helikopterskoj bazi, Zavodu za hitnu medicinu te treću česticu koja će biti interna prometnica. Potom slijedi dodjela prava građenja na sve tri čestice od strane Gradskog vijeća Grada Rijeke, pojasnio je Braut i procijenio da bi radovi na izgradnji objekata mogli započeti u rujnu 2023. godine.


Projekt Platak


Predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić kao prvu točku sjednice najavio je projekt Platak gdje će vijećnicima biti pružene informacije o projektu i ulaganjima vezanim uz rebalans proračuna. Istaknuo je kako je Platak glavni županijski strateški projekt koji završetkom izgradnje žičare ulazi u finalnu fazu. Prema njegovom mišljenju, Centar Platak ima velik potencijal čak i za neku vrstu javno-privatnog partnerstva.


Najavio je i točku vezanu uz gospodarenje otpadom koju je pripremio vijećnik Josip Katalinić koja će dati informacije o usklađivanju sa zakonom, s posebnim osvrtom na obaveze jedinica lokalne samouprave.