Bez suvislog obrazloženja

Zavjet šutnje oko smjene Borasa Mandića: Zašto je usred epidemije smijenjen šef Stožera civilne zaštite PGŽ-a?

Barbara Čalušić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Osim razmjene kurtoaznih riječi zahvale, ni župan Zlatko Komadina koji je potpisao smjenu, ni sam Marko Boras Mandić nisu odgovorili na pitanje je li ova odluka možda bila i politički motiviranaRIJEKA  Zahvaljujem dosadašnjem načelniku Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Marku Borasu Mandiću na angažmanu u obnašanju ove odgovorne zadaće, kao i svim članovima Stožera, posebno našim zdravstvenim djelatnicima koji su već mjesecima na prvoj liniji obrane protiv COVID-a.


Puno je posla i pred novim sazivom Stožera. Zajedno ćemo nastaviti rad u uvjetima koje nam je nametnula epidemija koronavirusa. Važna je disciplina u poštovanju epidemioloških mjera, i to naši građani znaju. Brigom o sebi, štitimo naše najbliže – odgovor je koji smo dobili od župana Zlatka Komadine na pitanje koji je razlog promjene na čelu županijskog Stožera civilne zaštite te je li smjena Marka Borasa Mandića politički motivirana.


Prije no što ga je župan u utorak smijenio s funkcije, Komadinin dožupan iz Unije Kvarnera Boras Mandić bio je šef Stožera civilne zaštite PGŽ-a punih sedam godina.
Putem Facebooka zahvalio je članovima Stožera na suradnji i na velikom doprinosu kada je građanima bilo najpotrebnije.


– Prošli smo zajedno razne ledolome, obilne snjegove, poplave, evakuacije i na kraju ovo zlo od korone. Od svega što sam radio u životu, posao načelnika stožera mi je zasigurno bila najveća čast, naravno i dužnost i obaveza. Neizmjerno sam ponosan da sam u najtežim trenucima mogao rukovoditi tako vrhunskom ekipom. Ekipom koja je uvijek znala što i kako napraviti. Mnogi ljudski životi su sačuvani. Vjerujem da ti Bog ne može dati više, od dara da možeš drugom ljudskom biću pomoći i život sačuvati.


Ponosan na svaku sekundu časne funkcije, uvijek smo mislili svojom glavom i ni u jednom trenutku nismo dopustili politici da se miješa u rad stožera, poručio je Boras Mandić koji se također nije htio upuštati u komentare o razlozima svoje smjene.


No, činjenica je da njegova Unija Kvarnera na posljednje parlamentarne izbore nije izašla s Komadininim SDP-om već je potpisala koalicijski sporazum sa strankama Pametno, Fokus i Nezavisnom listom za Zagreb.


Boras Mandić nedavno je javno kritizirao nesrazmjer epidemioloških mjera koje se propisuju za ugostiteljske objekte i javni prijevoz, a kao načelnik Stožera u vrijeme pandemije, što po prirodi posla nije funkcija koja bi mogla konkurirati tituli mistera simpatičnosti, dio lokalne javnosti upravo je u njemu detektirao krivca za neke od nepopularnih mjera koje su proglašavane od početka pandemije.


Jedna od njih bila je podjela PGŽ-a u vrijeme propusnica na tri zone, na Primorje, Gorski kotar i otoke, a ovome bi se svakako mogla pribrojiti i odluka o neodržavanju tradicionalne kastavske manifestacije Bele nedeje.