Bez dodatnih troškova

IZDVOJENI ŽIVOT Zastupnici iz PGŽ-a skromni u najmu stanova u metropoli

Tihana Tomičić

Naknade za korištenje stanova za službene osobe su 5 kuna po »kvadratu«, a u Ilici i Palmotićevoj od 795 do 1.480 kuna / Foto : EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Naknade za korištenje stanova za službene osobe su 5 kuna po »kvadratu«, a u Ilici i Palmotićevoj od 795 do 1.480 kuna / Foto : EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Nitko od osam saborskih zastupnika, ni od dvojice dužnosnika Vlade RH s područja Primorsko-goranske županije ne prelazi zakonski gabarit od 2.500 kuna mjesečno, koliko pokriva država, bilo da su u državnom ili u unajmljenom stanu. Svi su se uspjeli snaći u tom iznosu, što je, s obzirom na cijene na tržištu, pravo umijećeZAGREB – Slučaj premijerovog šefa ureda Zvonimira Frke-Petešića i uvjeta korištenja njegova državnog stana na kojega kao dužnosnik ima pravo, otvorio je pitanje na koji način u Zagrebu žive svi dužnosnici, a to su zastupnici, ministri i zamjenici ministara, koji prebivalište imaju izvan Zagreba, odnosno na 50 i više kilometara udaljenosti.Svi oni imaju pravo na državni stan, ili pak unajmljivanje stana do visine 2.500 kuna mjesečno, pri čemu im država plaća i 500 kuna režijskih troškova. Svi oni koji žele za sebe, ili svoju obitelj ukoliko žive zajedno, veći stan, odnosno skuplji od 2.500 kuna najma mjesečno, moraju to sami nadoplatiti, kao i ekstra režije i druge troškove.No, kad je riječ o dužnosnicima s područja Primorsko-goranske županije, odnosno 8. izborne jedinice iz koje su izabrani u Sabor, ili kasnije u Vladu, svi su ili u državnim stanovima, ili pak u najmu, no ni jedan od njih ne prelazi zakonski gabarit od 2.500 kuna mjesečno. Svi su se uspjeli snaći u tom iznosu, što je – mora se priznati – s obzirom na cijene na tržištu, pravo umijeće. Prema podacima Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, od dužnosnika za koje smo zatražili podatke, svega trojica žive baš u državnom stanu.
To su ministar pomorstva, prometa i veza Oleg Butković koji živi u stanu u državnoj zgradi u Ilici, gdje su smješteni i brojni drugi dužnosnici, potom zastupnik Mosta Marin Miletić, te državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić.


Plazonić od prosinca 2016. godine koristi državni stan, a kao državni tajnik u Ministarstvu zdravstva ima prijavljeno boravište u Zagrebu, te ondje plaća i prirez, sukladno propisanoj stopi.


Marin Miletić prebivalište ima u Rijeci, što znači da prirez plaća ovdje. Ministar Butković koristi stan veličine 66,7 četvornih metara, Miletić je na korištenje dobio 31 četvorni metar, što je jedan od najmanjih državnih stanova, a državni tajnik Plazonić koristi stan površine 51 »kvadrat«.
Butković se u stan u Ilici uselio u prosincu 2016. godine, a prebivalište ima u Novom Vinodolskom, no boravište nije prijavio u Zagrebu. Novi Vinodolski ima stopu prireza od sedam posto. Da je kojim slučajem prijavio boravište u Zagrebu, Butković bi mjesečno plaćao oko 380 kuna više prireza. On je zadnjih dana objašnjavao da godišnje manje od 180 dana boravi bez prestanka u Zagrebu, iako je ministar, jer svaki trenutak koristi da ode k obitelji u Novi.


– Nikad nisam mijenjao prebivalište, ni boravište. Za boravište bi trebalo više od 183 noći godišnje provesti u Zagrebu, a ja najviše tri noći tjedno ostajem prespavati u Zagrebu. Meni je obitelj u Novom, i to je moj grad, kaže Butković.
Prema Zakonu o prebivalištu, boravište je mjesto i adresa gdje osoba privremeno boravi, ali se na toj adresi nije trajno nastanila, i uobičajenim boravištem smatra se stalan ili vremenski povezan boravak u trajanju od najmanje 183 dana u jednoj ili u dvije kalendarske godine. Za određivanje uobičajenog boravišta nisu važni kratkotrajni prekidi boravka koji ne traju dulje od jedne godine, stoji u Općem poreznom zakonu.


Rekorder Stjepan Curaj sa stanom od 112,55 četvornih metara koji plaća 9.103 kune


Osim Frke-Petešića koji ima stan od 96 »kvadrata«, rekorder je predsjednik HNS-a i državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj koji je 27. listopada 2020. unajmio četverosobni stan od 112,55 četvornih metara na Črnomercu, koji mjesečno plaća 9.103 kune, ili 1.213 eura, s time da mu Ministarstvo plaća najam 90 »kvadrata«, koliko ima pravo prema uredbi, a ostatak plaća sam. To znači da Ministarstvo plaća 6.753 kuna mjesečno, a najamninu za preostalu površinu stana i režijske troškove za cijeli stan snosi Čuraj, u visini od 2.350 kuna za najamninu, plus režije. On je preselio svoju obitelj u Zagreb, gdje mu djeca sad idu i u školu.
S obzirom na to da Državne nekretnine nisu raspolagale slobodnim stanom odgovarajuće veličine za potrebe dužnosnika Stjepana Čuraja i članove obitelji, suprugu i dvoje djece, Ministarstvo financija je na temelju prethodne suglasnosti nadležnog Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sklopilo ugovor o najmu četverosobnog stana u stambenoj zgradi ukupne površine 112,5 »kvadrata« – odgovor je iz ministarstva.

 


Naknada za najam


Ministar Butković kaže da uredno podmiruje naknadu za najam od 1.150 kuna, i to trajnim nalogom, no medijima je priznao da je bio dužan dio iznosa za režije za prosinac 2021. godine, jer mu nisu stigli računi u sandučić, a račune je u međuvremenu podmirio.
Inače, dužnosnik ili zastuopnik ima pravo putem institucije u kojoj radi, dakle Sabora ili Vlade, zatražiti državni stan, ali s obzirom da je takvih stanova relativno malo, samo neki od njih uspiju dobiti, ili kroz više mandata, ponovno koristiti državni stan. Prema podacima tvrtke Državne nekretnine, koja izravno upravlja imovinom u vlasništvu države, stanovi za službene potrebe kojima upravlja ova tvrtka u gradu Zagrebu u glavnini se nalaze na tri lokacije u centru grada (Ilica, Palmotićeva i Kukuljevićva ulica) te na drugim izdvojenim lokacijama u centru grada, i ukupno je 35 takvih stanova. Visine naknada za korištenje službenih stanova su propisane, a korisnici stanova uz obvezu plaćanja naknade za korištenje i režije obvezni su platiti i eventualnu nastalu štetu ako je prouzroče u stanu. Naknade za korištenje stanova za službene osobe su 5 kuna po kvadratu za razne lokacije, dok je na lokacijama Ilica i Palmotićeva taj iznos od 795 kuna do 1.480 kuna, ovisno o poziciji i veličini stana.
Kad je riječ o Saboru, 65 zastupnika od 151 unajmljuje stanove, za što Sabor godišnje izdvaja oko 1,9 milijuna kuna.


Tako zastupnik Kluba socijaldemokrata Erik Fabijanić, kako kaže, živi u jednosobnom stanu s dnevnim boravkom na Martinovki, a pritom objašnjava da je do stana po toj cijeni od 2.500 kuna došao iz razgovora s bivšom zastupnicom Nadom Turinom Đurić, koja je ranije u njemu živjela, te je, kao i ostali zastupnici s prebivalištem izvan Zagreba, potpisao trostrani ugovor sa Saborom i stanodavcem. Fabijanić ističe da mu je prebivalište u Rijeci, gdje plaća prirez, ali na plaću koju ostvaruje s drugog osnova, jer u Saboru prima samo razliku u odnosu na primarnu plaću u tvrtki u kojoj je zaposlen.
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji je biran u 8. jedinici kao zastupnik iz Pule, ima i dalje prebivalište u Puli, gdje plaća prirez od 12 posto, mada u Zagrebu živi sa obitelji, suprugom i sinom, također u unajmljenom stanu do financijskog gabarita od 2.500 kuna. Stan od 50-ak »kvadrata« je na Trešnjevci, i on je jedini koji u Zagrebu živi s obitelji. Svi ostali s ovog našeg popisa obitelj imaju u mjestu prebivališta.


Bez prireza


Mirela Ahmetović, politička tajnica SDP-a i načelnica Omišlja, također je unajmila stan u visini koju pokriva Sabor, a prebivalište joj je u Omišlju gdje prireza nema, pa ga ne mora ni plaćati. Ona, naime, ne bi ni mogla po zakonu biti načelnica općine da nema prebivalište na tom mjestu. Stan ima oko 40 »kvadrata« i smješten je u samom centru Zagreba, u starijoj zgradi koja ima zelenu naljepnicu nakon potresa, pa nije, kaže, trebala obnovu poput Frke-Petešića. Stan joj je isto po odlasku iz Sabora preporučio jedan od kolega iz prošlog mandata. Ističe da barem pola tjedna provodi u Omišlju, kad Sabor zasjeda, a inače je u Omišlju uglavnom stalno.
Načelnica Viškova, također članica Kluba socijaldemokrata, Sanja Udović živi u stanu od 48 »kvadrata« na Trešnjevci koji isto plaća do 2.500 kuna, a prebivalište također ima u svom mjestu iz kojeg dolazi, u Viškovu, gdje nema prireza. Isto je i s HDZ-ovim zastupnikom i gradonačelnikom Bakra, Tomislavom Klarićem, koji prebivalište također mora imati ondje gdje je biran za načelnika. Dok je u Zagrebu, ima stan od 35 »kvadrata« koji plaća od 2.500 kuna, a budući da Bakar nema prirez, tu obavezu nema.
HDZ-ov zastupnik Gari Cappelli, bivši ministar turizma, živi u strogom centru Zagreba dok je na zasjedanjima Sabora, stan ima 37 »kvadrata« i dan-danas ima narančastu naljepnicu nakon potresa. Režije su mu više od 500 kuna, kako kaže, i sam podmiruje razliku, a plaća i 900 kuna mjesečno za parkirno mjesto, odnosno garažu. Ističe da je, kao i drugi, tražio državni stan, ali su resursi već bili iscrpljeni kad se obratio, pa je stoga morao sam naći stan u adekvatnoj cijeni. I on, kao i ostali zastupnici iz PGŽ-a, svakoga tjedna putuje u Mali Lošinj, gdje ima kuću i gdje mu je prebivalište, a prireza nema. Ističe da je zapravo veći dio vremena na Lošinju, dakle svakako više od 180 dana godišnje, pa nema osnova za prijavu boravišta u Zagrebu.
Zastupnik HDZ-a iz Lopara na Rabu, Josip Borić, koristi stan u najmu veličine 48 četvornih metara, kaže da s otoka putuje svaki tjedan u Zagreb, i vraća se obitelji koja živi u Loparu, gdje i on ima prebivalište (također je ranije bio načelnik). Lopar nema prirez, pa taj trošak nema.