Godina velikih stvari

Zašto je titula EPK važna za Rijeku: Što će nam ostati nakon 2020. godine?

Danijela BaukU godini pred nama Rijeku i njene građane, ali i brojne goste iz cijele Hrvatske i inozemstva očekuje bogat i raznolik program, više od 600 događanja raspoređenih u sedam programskih programskih pravaca – Kuhinja različitosti, Dopolavoro, Doba moći, Slatko i slano, Lungomare Art, Dječja kuća i 27 susjedstva, a tu je i program izvan pravaca sastavljen od niza posebnih događanja i projekata koji slave Rijeku kao Luku različitosti.


Bit će to godina i velikih opernih predstava, atraktivnih izložbi, performansa, koncerata, instalacija za sve uzraste, ukuse i želje.


Pred očima Europe Rijeka odaje poštovanje svojim radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje te ujedno podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Europa. Središnji program događa se u riječkoj luci, prostoru koji, omeđen gatovima i Molo longom, predstavlja snažnu identitetsku točku Rijeke. U povijesti i sadašnjosti grada luka je simbol moderne i otvorene Rijeke. U nju su uplovljavali brodovi, a na njima ljudi, ideje, noviteti, osvajači, osloboditelji. Zbog luke je Rijeka bila poželjna svima, zahvaljujući luci Rijeka je opstajala i trajala. Lučki su radnici, ali i pomorci, uz luku i more othranili svoje obitelji.


A što kad prođe taj današnji da, i što kad prođe ta 2020. godina? Što nam ostaje? Ostat će nam zgrade – Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječja kuća i novi Muzej grada. U 2021. dobit ćemo i novu Gradsku knjižnicu i ploveći muzej na brodu »Galeb«. Ostat će nam i naslijeđe znanja kulturnih radnika, organizatora i organizacija koje su na svojim plećima iznele ovaj veliki projekt. Ostat će nam publika koja je prepoznala i poduprijela raznolik program. Ali i ponos da smo bili prvi hrvatski grad koji je ponio titulu Europske prijestolnice kulture. I zato danas, svi u grad.

I neka vas ne smeta kiša. Na nju smo odavno navikli.