Vježba Hrvatskog planinarskog saveza

Zastava HPD-a Platak se zavijorila na Gran Paradisu

Sanja Gašpert

Ponosni na vrhu Gran Paradisa s kojeg je pogled – veličanstven

Ponosni na vrhu Gran Paradisa s kojeg je pogled – veličanstven

Cilj skijaške ekspedicije koja se popela na »Veliki raj« bila je radionica koju je Komisija za planinarsko skijanje pri HPS-u namijenila instruktorima i pripravnicima instruktora planinarskog skijanja 


RIJEKA – Članovi HPD-a Platak osvojili su Gran Paradiso, planinu koja je sa svojih 4.061 metrom nadmorske visine najviša planina koja se u cijelosti nalazi na teritoriju Italije. Naime, cilj skijaške ekspedicije koja se popela na »Veliki raj« bila je radionica koju je Komisija za planinarsko skijanje pri Hrvatskom planinarskom savezu namijenila instruktorima i pripravnicima instruktora planinarskog skijanja.
Kako je po povratku u Rijeku izvijestila Anita Bistričić, na terenima ledenjaka Gran Paradisa i Mont Blanca održana su predavanja, teorijske vježbe i edukacije na temu sigurnosnog djelovanja spašavanja iz lavina i izvlačenja iz ledenjačkih pukotina.– Na naš visokogorski uspon krenula su četiri instruktora planinarskog skijanja. Iznad 3.000 metara teren pokriven snijegom ispunio je očekivanja svakog planinarskog skijaša. Veseli i sretni čestitamo si i ponosno širimo zastavu HPD-a Platak kako bismo imali trajnu uspomenu na ovaj trenutak, prepričava Bistričić i dodaje je prizor s vrha Gran Paradisa bio, naravno – veličanstven.
Ekipa je htjela »trenirati« i na usponu za Mont Blanc s obzirom na to da su tamo idealni uvjeti za slobodno penjanje, planinsko skijanje, alpinizam općenito. Razlog je u velikom broju okolnih ledenjaka, velika nadmorska visina te idealna mikroklima.– Međutim, iako je ideja i želja cijele ekipe bila uspeti se do vrha, preko kuće Grands Mulets, zbog lošeg vremena i prognoze, odlučeno je da se Mont Blanc ostavi za neku drugu priliku. Unatoč jakoj želji da nastavimo, još je jača bila želja da se poštuje prognoza i okolnosti. Nitko ne žali za odlukom da uspon ostavimo za dogodine. Da je odluka bila ispravna, ubrzo nam je potvrdila planina. Već u 9 sati su se počeli okupljati crni oblaci koji su zatvorili su vrh. Mi smo već tada bili na povratku za Chamonix, izvijestila nas je Anita Bistričić.