DIP

Zašiljite olovke, naoštrite pera: U Rijeci organiziraju “24-satno crtanje stripa”

Ivana Kocijan

Tema ostaje nepoznatom sve do samog početka maratona, a to je u ovom slučaju, do subote, 5. studenoga u podneOvog vikenda, od subote u 12 sati do nedjelje u 12 sati u prostorijama udruge Društva za istraživanje i potporu (DIP), Wenzelova 2, 1. kat, bit će održan kulturni događaj “24-satno crtanje stripa” koji se održava u cijeloj Hrvatskoj u isto vrijeme.


Ove godine se akciji pridružuje i ekipa iz Slovenije, točnije Ljubljane. Zainteresirani strip-crtači mogu se prijaviti na poveznici.


DIP je domaćin ovog natjecanja u Primorsko-goranskoj županiji od 2021. godine, a svrha ove suradnje je unaprijeđenje kvalitete strip-scene.
– Kako smo već treću godinu organizatori “Kvarneske kolonije stripa i ilustracije”, kojoj je cilj promocija i valorizacija upravo autorskog stripa i iliustracije, ponosno podržavamo ovo natjecanje.


U pripremi je izložba radova autora sudionika nastalih na 1. i 2. Kvarneskoj kolonijim koja če biti otvorena početkom prosinca u Exportdrvu Rijeka, poručuju iz DIP-a.


Od 1990., tj. 2010.


Studeni se u domaćem stripu obično veže uz 24-satno crtanje stripa, a ove godine održava se XIII. 24-satno crtanje stripa. Iako je većina ekipe upoznata s bitnim odrednicama ovog maratona, ponovit ćemo glavne postulate 24-satnog crtanja stripa.


Ovaj izazov je osmislio strip-autor Scott McCloud 1990. godine kao kreativnu vježbu u kojoj sudionici imaju cilj nacrtati 24 stranice stripa unutar 24 sata.


Crtajući tom brzinom ne dobivaju se uvijek produkti profesionalne razine, ali je svakom sudioniku omogućeno da vidi kako dobro umije raditi pod pritiskom.


Vježba je, usto, jednako korisna profesionalcima kao i početnicima ili potpunim amaterima pa ne treba čuditi što se održava diljem svijeta.


Kod nas je 24-satno crtanje stripa započelo na inicijativu Darka Macana, prvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2010. godine, a već sljedeće godine se pridružuju Split i Osijek, Rijeka se priključila prošle godine, a sada je u priču ušla i Ljubljana.


– U našoj izvedbi 24-satnog crtanja stripa postoji mala razlika u odnosu na izvornu zamisao Scotta McClouda, a to je – tema, koja ostaje nepoznatom sve do samog početka maratona, u ovom slučaju 5. studenoga u podne.


To čini stvari još zanimljivijim, pogotovo iz razloga što onda sudionici mogu i usporediti kako je tko došao do određenih rješenja, poručuju organizatori.


Upute


Evo i uputa za sudjelovanje na eventu: Treba se prijaviti na službenoj stranici. Treba ponijeti vreće za spavanje ili deke ako se netko bude želio odmoriti.


U slučaju izostanka sponzora za hranu i piće, treba donijeti sa sobom sendviče, osvježavajuće napitke i kavu. Treba nositi sa sobom svoj pribor, A4 papire (zbog lakšeg skeniranja), olovke, tuš, rapidografe i ostalo što može zatrebati za crtanje.


Treba doći pola sata prije početka kako bi se svi smjestili. Pušenje nije dozvoljeno. Iako je cilj nacrtati 24 stranice stripa, isto nije i obveza.


Bitne osobine ove manifestacije, uz onu temeljnu – provjeru osobnih mogućnosti, su: upoznavanje, druženje i dogovori oko novih projekata, koje predstavljaju zabavan i kreativan dan.


Vizualni identitet ovogodišnjeg maratona potpisuje odličan riječki umjetnik Athan.


Stoga, 5. studenoga zašiljite olovke, naoštrite pera i dođite na sljedeće lokacije (ili crtajte od kuće): Zagreb – zbog problema uzrokovanih potresom Akademija likovnih umjetnosti nije u prilici ustupiti prostorije stoga Zagrepčani crtaju od doma; Split – Udruga za kulturu Beat/Galerija Studio, Velebitska ul. 66 i Škola likovnih umjetnosti Split, Fausta Vrančića 17 (samo učenici škole); Osijek – Udruga Slama, Kamila Firingera 3; Rijeka – Udruga DIP, Wenzelova 2; Ljubljana – Poljanska cesta 11, Striparna Stripolis.