PODMUKLA EPIDEMIJA

Zaraza se i dalje širi gastroenterologijom KBC-a, zaraženo još pet pacijenata, liječnik i sestra. Svi, srećom, asimptomatski

Barbara Čalušić, Sanja Gašpert

Siguran sam da nije došlo do previda jer mi naše pacijente podvrgavamo našim pravilima zaštite od zaraze i nitko ne može doći na odjel bez PCR testiranja, kaže ŠtimacRIJEKA – Na Zavodu za gastroenterologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka zaraza koronavirusom jučer je potvrđena kod još petero pacijenata čime se broj zaraženih na ovom odjelu na kojem se liječe teški bolesnici, od kojih mnogi imaju prateće komorbiditete, popeo na 24. Prema riječima predstojnika Klinike za internu medicinu i pročelnika Zavoda za gastroenterologiju prof. dr. Davora Štimca, zaraza je potvrđena i kod dvoje medicinskih radnika.


– Testirani su svi bolesnici na odjelu, a pozitivni na koronavirus su premješteni na naše COVID-odjele gdje ih naši gastroenterolozi kontroliraju u COVID-jedinicama. Trenutno na našem odjelu skrbimo o 11 bolesnika od čega je dvoje smješteno na intenzivnoj njezi, a kad je riječ o zarazi koronavirusom imamo i dvoje pozitivnih medicinara na odjelu. Radi se o jednom liječniku i jednoj medicinskoj sestri. Liječnik je cijepljen s dvije doze, a medicinska sestra je preboljela koronavirus, objasnio je Štimac.


Na pitanje kako dijagnoza COVID-19 može utjecati na daljnji tijek primarne bolesti pacijenata koji su se liječili na Zavodu za gastroenterologiju, Štimac kaže kako niti jedan bolesnik nije imao simptome COVID-19 te je njihov pozitivitet otkriven na testiranju.


Sve je moguće
– Testiranja se rade redovito na odjelu kao i u cijeloj bolnici te je posljednje testiranje pokazalo još petero pozitivnih pacijenata koji su bili negativni na prvom testiranju, kaže Štimac.


Iako primjer riječke Gastroenterologije definitivno nije prvi slučaj proboja virusa u bolnički sustav, zanimalo nas je li razlog tako velikom broju zaraženih na jednom odjelu koji se s petero novozaraženih i prethodno 19 potvrđenih slučajeva, neka vrsta organizacijskog previda.


– Siguran sam da nije došlo do previda jer mi naše pacijente podvrgavamo našim pravilima zaštite od zaraze i nitko ne može doći na odjel bez PCR testiranja, a takva testiranja radimo i kod premještanja pacijenata s odjela na odjel. Prilikom ulaska na odjel, svaki naš bolesnik je testiran i prije dobivanja rezultata smješta se u posebne izolirane sobe. Naši su protokoli po tom pitanju vrlo strogi i apsolutno kontroliramo situaciju, ističe Štimac.


Prema riječima ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prof. dr. Vladimira Mićovića, epidemija na Zavodu za gastroenterologiju očito je posljedica kontakta sa zaraženom osobom.


– Svi radnici koji rade na tom odjelu, sigurno su cijepljeni te je zaražavanje očito posljedica bolesnog kontakta. Nažalost, takve su situacije moguće, unatoč tome što je KBC Rijeka poznat kao bolnica koja strogo kontrolira i testira svoje zaposlene i pacijente te je kontrola u ovoj bolnici jedna od najsigurnijih. Očito je neki od pacijenata donio virus na odjel. Inače, u četvrtom valu epidemije koronavirusa u PGŽ-u zabilježili smo 16,63 posto ili 645 osoba koje su se zarazile, a bile su cijepljene. Vjerujem da se nešto tako dogodilo i na riječkoj Gastroenterologiji, kazao je Mićović koji smatra da će većina zaraženih pacijenata, koji su cijepljeni, imati blaže simptome bolesti, no ipak ne isključuje mogućnost da će netko od bolesnika razviti i težu kliničku sliku.


– Iskreno se nadam da će ovakvi incidenti biti rijetkost jer u riječkoj bolnici imamo doista velik broj cijepljenih radnika i kontrole su konstantne te se preventiva u riječkom KBC-u provodi vrlo strogo, smatra Mićović.


Široki raspon bolesti


Nadu da neće doći do komplikacija izrazio je i ravnatelj riječkog KBC-a dr. Alen Ružić.


– Riječ je o bolesnicima širokog raspona težine bolesti zbog kojih se liječe. Na tom odjelu mahom leže teški bolesnici s komorbiditetima, uključujući i pacijente s karcinomom, a s obzirom da je većina cijepljenih, nadamo se da neće biti komplikacija, odnosno da će ih cjepivo zaštititi od težih oblika bolesti. Što se tiče medicinskog osoblja, svih 59 zaposlenika Zavoda za gastroenterologiju u trenutku pojave zaraze imalo je negativan PCR test, s izuzetkom jedne nemedicinske djelatnice koja je temeljem ranijeg preboljenja imala važeću digitalnu COVID-potvrdu i u radu koristila zaštitnu opremu, kaže dr. Ružić.


– Ovaj slučaj nikako ne bi trebao poljuljati povjerenje građana u cijepljenje, jer, kako smo već puno puta isticali, zaraziti se mogu i cijepljeni, ali njih cjepivo štiti od težih oblika bolesti. Masovno cijepljenje jedini je način da zaustavimo širenje zaraze. Od početka primjene COVID-potvrda u zdravstvu, od naših ukupno 3.500 djelatnika još je njih sto u fazi cijepljenja, tako da se naša bolnica približava brojci od 90 posto cijepljenih. Nastavljamo s testiranjima djelatnika koji nemaju COVID-potvrdu, dva puta tjedno. Također, od tisuću djelatnika koliko ih je na ovom riječkom lokalitetu, već ih je više od 500 prijavljeno za treću dozu cjepiva, za koje će to cijepljenje biti organizirano u ponedjeljak, istaknuo je dr. Ružić.