Pred zabranom

Zapuštene lampe kod kazališta: Popravak podne rasvjete u Verdijevoj čeka novi pravilnik

Ljiljana Hlača

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Postoji mogućnost da bi Zakon, koji na snagu stupa u travnju, na nekim lokacijama mogao ovakve lampe i zabranitiRIJEKA Hoće li podna rasvjeta u Verdijevoj ulici kraj riječkog kazališta biti popravljena ili uklonjena – ovisi o zakonu. Građane je zanimalo zašto je ova oprema zapuštena.


Naime, kako saznajemo, u travnju stupa na snagu Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji uređuje to područje, a uz njega bi trebao doći i pravilnik. Postoji mogućnost da bi on na nekim lokacijama mogao ovakve lampe i zabraniti.


– Ovog trenutka je preuranjeno odgovarati što će se poduzeti s podnom rasvjetom u Verdijevoj, o tome će biti više riječi kada se donese podzakonski akt, pojašnjava u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav. »Isto tako, treba reći da je zbog sve izraženijih klimatskih promjena ova ulica izložena i prodorima podzemnih voda puno više nego prije 10 godina, kada se rasvjeta postavljala. Zbog toga njezino održavanje iziskuje i određena ulaganja«, informacija je iz Grada Rijeke.
Uz Verdijevu, Grad Rijeka ima još nekoliko lokacija u gradu koje su osvijetljene na ovaj način. To su Titov trg (pješački most), Koblerov trg, Trg Jurja Klovića i Ulica Pavla Rittera Vitezovića. U Gradu Rijeci kažu da je ovdje situacija pod kontrolom.